Ξανθούλα Στογιαννίδου: Προσαρμοστικότητα, η τέχνη της επιβίωσης

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Καραντίνα-Αποκλεισμός. Πρώτη σκέψη: Επιτέλους! Να προλάβουμε, να το περιορίσουμε. Ωραία, για να το περιορίσουμε, ας περιοριστούμε. Και μείναμε μέσα και όλα τα κάνουμε και λίγα παραπάνω από αυτό που φαντάστηκα. Η χλωρίνη και το άζαξ γίναν φίλοι μας, και σπανακόπιτες έκανα και ψωμί ζύμωσα και όλες τις φίλες μου παλιές και καινούριες τηλεφώνησα και γυμναστική κάνουμε και περνάνε οι μέρες…

Δεν το κρύβω, κάποια πράγματα τα χαίρομαι. Χαίρομαι τα παιδιά μου γιατί ξαφνικά «υποχρεώθηκα» να απολαύσω κάθε βήμα της ανάπτυξής τους, κάθε γέλιο, κάθε κλάμα, κάθε αγκαλιά, κάθε «Μαμά, βαρέθηκα». Κι εγώ επιτέλους, είμαι εκεί!

Χαίρομαι τον άνδρα μου που είχαμε 7 χρόνια να ζήσουμε τόσο πολύ μαζί και θυμηθήκαμε γιατί παντρευτήκαμε (τελικά καλά κάναμε!).

Χόρτασα ύπνο και κατάλαβα πόσο έχω ταλαιπωρήσει τον εαυτό μου με όλες αυτές τις αυτό-επιβεβλημένες υποχρεώσεις.

Μαθαίνουμε! Τέσσερις άνθρωποι και ένα σκυλί σε ένα σπίτι πρέπει να μάθουν ξανά να συμβιώνουν, να σέβονται ο ένας τον χώρο του άλλου, να έχουν ενσυναίσθηση στα νεύρα, στον φόβο, στη βαρεμάρα. Να τονώνει ο ένας τον άλλον, να κάνουμε υπομονή, να βοηθάμε. Ναι, όλοι μαζί 24/7. Και στο τέλος να κοιμόμαστε όλοι μαζί στον ίδιο καναπέ.

Φοβόμαστε, αλλά δεν πέφτουμε. Έχουμε υποχρέωση να μην πέσουμε.

Και από την άλλη, μου λείπει η αγκαλιά της υπόλοιπης οικογένειας. Της οικογένειας που βλέπω μόνο μέσω messenger! Αχ, αυτή η ευλογημένη, ευεργετική αγκαλιά που τώρα μόνο καταλαβαίνω το μεγαλείο της. Θα περάσει όμως, λέμε, και θα είμαστε πάλι όλοι μαζί.

Μου λείπουν και τα μικρούλια μου στο φροντιστήριο. Και βάλαμε πρόγραμμα και –να είναι καλά η τεχνολογία– θα βρούμε τρόπο και τίποτα δεν θα μείνει πίσω. Θα τα καταφέρουμε!

Προσαρμοστήκαμε λοιπόν και πορευόμαστε! Προσαρμοστικότητα, η τέχνη της επιβίωσης! Πάντα το πίστευα, τώρα θα το αποδείξουμε. Και το σημαντικό είναι ότι αυτή η χώρα που τόσα έχει ακούσει και έχει υποστεί, κρατά τη ψυχραιμία της και αντιδρά έγκαιρα, άμεσα και σωστά, με φιλότιμο και λογική. Θα τα καταφέρουμε. Η αρχή έγινε, λίγο έμεινε ακόμα. Όλα θα πάνε καλά.


Η Ξανθούλα Στογιαννίδου είναι ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Excellent!