Νανά Τσουμάκη: Μια διαδικασία διαφορετική για τον καθένα, αλλά πολύτιμη για όλους

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Πώς έρχονται οι καιροί… Σε όλη την ενήλικη ζωή μου υποστήριζα πάντα την εκμηδένιση των αποστάσεων και την παγκοσμιοποίηση και ειδικότερα την παγκοσμιοποίηση της γνώσης. Και αυτό ακριβώς επέλεξα ως το επιστημονικό μου πεδίο: Να ερευνώ το πώς «μπερδεύονται οι λαοί» στο χώρο της εκπαίδευσης, στο πώς οι άνθρωποι, απ’ όπου κι αν κατάγονται, όπου κι αν ζουν, να μπορούν να ανταλλάσσουν γνώσεις και στοιχεία από τον πολιτισμό τους, χωρίς να υπάρχουν «σύνορα» και «πατρίδες», αλλά σαν να είμαστε όλοι ένα σύνολο.

Όταν όμως ήρθε η πρωτόγνωρη αυτή καραντίνα, με βρήκε όχι κάπου στον κόσμο, αλλά στο πατρικό μου σπίτι, στη βάση μου… την Καβάλα.

Είναι κοινό μυστικό σε όλους όσους λείπουμε από την πόλη, η εικόνα της πόλης από τον Άγιο Σίλα είναι η αγαλλίαση της ψυχής μας… Το νιώθω πάντα αυτά τα 22 χρόνια που λείπω από την πόλη. Είτε από ψηλά όταν προσγειώνεται το αεροπλάνο είτε από τον Άγιο Σίλα μετά από ώρες ταξιδιού, νιώθω ότι η Καβάλα για εμένα είναι το λιμάνι μου και το πατρικό μου σπίτι ο ενεργειακός μου χώρος.

Γι’ αυτό και η καραντίνα, αντί για περιορισμός της φυσικής ελευθερίας μου, γίνεται για μένα ώρα για ξεκούραση, επικοινωνία και συνύπαρξη 3 γενεών μαζί σε μια καθημερινότητα. Έγινε η στιγμή να είμαι κοντά στους γονείς μου, χωρίς τον περιορισμό της έντονης καθημερινότητας και της πίεσης χρόνου. Έχω τον χρόνο αυτές τις μέρες να σκεφτώ και να αξιολογήσω στιγμές και καταστάσεις που ζω. Και το ίδιο μπορεί να ισχύει για τον καθένα μας. Η καραντίνα αυτή μπορεί να γίνει μια πρόκληση για να σχεδιάσουμε πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί, να βελτιωθεί ή να γίνει διαφορετική η ζωή και η καθημερινότητά μας στο μέλλον. Να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, η οποία δεν είναι μόνο παρατήρηση των γεγονότων της ζωής μας αλλά ανάλυση των όσων συμβαίνουν, των δεδομένων, των συναισθημάτων και των πράξεών μας.

Μέσα από αυτή την διαδικασία, στην περίοδο του «Μένω Σπίτι», αποφασίζω να διαχειριστώ τις δεξιότητες ζωής που έχω αποκτήσει ως τώρα και να τις εφαρμόσω σε όλες τις καταστάσεις της ζωής μου (προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές). Σίγουρα, βγαίνοντας από αυτή την κατάσταση, θα είμαστε όλοι διαφορετικοί. Και κυρίως θα έχουμε αναλογιστεί ποιες είναι οι ηθικές, ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, πολιτισμικές μας αξίες, μια διαδικασία διαφορετική για τον καθένα, αλλά πολύτιμη για όλους.

Μετά από κάθε πανδημία, λένε, ο κόσμος αλλάζει. Μακάρι να αλλάξει προς το καλύτερο συγκεντρώνοντας την εμπειρία όλων μας προς ένα κόσμο παγκόσμια καλύτερο.


Η Νανά Τσουμάκη είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας