Γιάννης Γκουζίδης: Να πούμε «ευχαριστώ» στον Covid-19

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Την ώρα που γράφονται αυτές τις γραμμές, 24 Μαρτίου 2020, 18:25, ο Covid-19 «μετράει» 399.029 κρούσματα, 17.419 θανάτους, 102.672 που έχουν αναρρώσει και βρίσκεται σε 192/195 χώρες. Ομολογουμένως, μιλάμε για μια κατάσταση που δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει…

Νομίζω πως όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κορονοϊό, ακόμα κι αν χρειαστεί να παραβλέψουμε τις δουλειές που χάθηκαν και θα χαθούν, ακόμα και αν χρειαστεί να παραβλέψουμε την ανευθυνότητα αρκετών που ξεσκέπασε, ακόμα κι αν χρειαστεί να συμφιλιωθούμε με το ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούμε όπου και όπως θέλουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε ένα «ευχαριστώ» γιατί…

  • Μας έδειξε πως η ατομική υπευθυνότητα πρέπει να είναι ζητούμενο από κάθε μέλος  της κοινωνίας μας.
  • Μας έδειξε πως τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν είναι δεδομένα στη ζωή μας. Οπότε, να μην χάνουμε ευκαιρία να λέμε και να δείχνουμε πόσο τα αγαπάμε.
  • Μας έδειξε πως η πρόληψη πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό κομμάτι του συστήματος υγείας κάθε σύγχρονου κράτους .
  • Μας έδειξε πως πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για να απολαμβάνουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, όπως το διάβασμα ή ένας περίπατος.
  • Μας έδειξε πως ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε για την επόμενη μέρα μια συνάντηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γονείς, αδέρφια, φίλους.

  • Μας έδειξε πως μπορούμε τελικά να κάνουμε και μόνοι μας πράγματα στο σπίτι ή να βοηθήσουμε τον μεσήλικα γείτονα, φτιάχνοντας έναν φράχτη, μια πρίζα, προσφέροντας ίσως ένα πιάτο φαγητό. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πάντα ανάγκη την βοήθεια μας…
  • Μας έδειξε πως η κοινή αντίληψη δεν είναι δεδομένη στις σύγχρονες κοινωνίες και πρέπει κάτι να κάνουμε γι’ αυτό.
  • Μας έδειξε πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος, με πρόνοια καθημερινά και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.
  • Μας έδειξε πως πολλές φορές χρειάζεται να γινόμαστε αλληλέγγυοι και να περιορίζουμε μόνοι μας την ελευθερία μας για το κοινό καλό.
  • Μας έδειξε πως η εργασία μάς παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και μας στερεί από ποιοτικές στιγμές του εαυτού μας και της οικογένειας μας και πρέπει να την κοστολογούμε διαφορετικά.
  • Μας έδειξε πως τελικά σε μια οικογένεια ή μια συγκατοίκηση υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πριν αυτές δημιουργηθούν. Καθώς πολλά προβλήματα κρύβονται από τον έντονο ρυθμό της καθημερινότητας.

Τέλος και περιλαμβάνοντας όλα τα παραπάνω, μας έδειξε πως ο χρόνος μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και ελπίζω μετά το τέλος αυτής της ιστορίας να μάθουμε να τον επενδύουμε αντί να τον σπαταλάμε.

Γι’ αυτούς τους λόγους, δυστυχώς πρέπει να πούμε «ευχαριστώ» σε έναν ιό που θα κοστίσει την ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ίσως και τη δική μας.


Ο Γιάννης Γκουζίδης είναι φωτογράφος