Αναστάσιος Μουμτζής: Ημέρες αναθεώρησης της καθημερινότητας

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Καραντίνα. Η λέξη προέρχεται από την ιταλική φράση (και εδώ έγκειται η ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς το τι περνάνε οι γείτονες) quaranta giorni που σημαίνει «σαράντα μέρες» και αναφέρεται στην υποχρεωτική απομόνωση πλοίων και πληρώματος κατά την πανδημία της Μαύρης πανώλης.

Σήμερα συμπληρώνω και εγώ όπως πολλοί 14 μέρες αυτό-απομόνωσης. 14 μέρες χωρίς δουλειά. 14 μέρες χωρίς οικογένεια. 14 μέρες χωρίς φίλους. 14 μέρες χωρίς έξοδο από το σπίτι.

Στην αρχή ακούγεται σκληρό και καταθλιπτικό, αλλά δεν είναι. Αν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου ξέρεις να περνάς καλά και έτσι. Η αλήθεια είναι επειδή έχω μάθει να ζω μόνος μου από τα φοιτητικά μου κιόλας χρόνια, αγαπώ τις ώρες μοναξιάς μου, ή μέρες πλέον, που έχω με τον εαυτό μου.

Φυσικά και υπάρχουν στιγμές που σου λείπει η ρουτίνα της καθημερινότητας (ποιος να το περίμενε;), αλλά είναι και ένας τρόπος να εκτιμήσεις περισσότερο πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που τα είχες δεδομένα.

Με την αμέριστη συμπαράσταση της τεχνολογίας, επικοινωνώ πολύ πιο συχνά με φίλους στο εξωτερικό που πριν απ’ όλο αυτό μπορεί να μιλούσαμε μία φορά την εβδομάδα και αν. Τελειώνω επιτέλους εκείνα τα «έλα μωρέ θα συνεχίσω αύριο», στη μέση αφημένα βιβλία από τη βιβλιοθήκη μου. Απολαμβάνω τις ξένες σειρές στο Netflix, μαγειρεύω κάθε μέρα και σκέφτομαι να δηλώσω συμμετοχή στο επόμενο Master Chef [χαχαχα] και φυσικά ενημερώνομαι συνεχώς από το ίντερνετ και την τηλεόραση για την εξέλιξη αυτού του ιού τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο με ένα γενικό συμπέρασμα… Πόσο υπερήφανος είμαι πλέον για την Ελλάδα που αποτελεί παράδειγμα αποφασιστικότητας και γρήγορων κινήσεων πολύ πιο μπροστά από σχεδόν όλες τις ισχυρές και σύγχρονες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι.

Σαν επιχειρηματίας βέβαια που έχει πληγεί η δουλειά του σκέφτομαι και τις οικονομικές συνέπειες όλου αυτού που όπως λένε οι πιο ειδικοί μπορεί να είναι χειρότερες της κρίσης που ήδη περάσαμε. Αλλά ας τα αναλύσουμε αυτά μετά την καραντίνα. Προς το παρόν μόνο θετικές σκέψεις.

Περάστε καλά ακόμα και αν δεν κάνετε τίποτα απολύτως. Είναι από τις λίγες φορές που μπορούμε το κάνουμε χωρίς τύψεις. Έχουμε ακόμα μέλλον στην καραντίνα αλλά με προσοχή, υπομονή, ευχάριστες σκέψεις και επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα θα το ξεπεράσουμε σύντομα.

Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς.


Ο Αναστάσιος Μουμτζής είναι επιχειρηματίας.