Ευγενία Παπαναστασίου: Η αλλαγή δεν είναι απλά απαραίτητη στη ζωή. Είναι η ζωή!

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Συνέχισε να καλημερίζεις. Δες με αισιόδοξο πνεύμα την κατάσταση. ΣΤΟΠ. Ψυχραιμία. ΣΤΟΠ. Ατομική ευθύνη σού ζητούν, θαρρείς και δεν την είχες. ΟΚ. Επαγρύπνηση για το στοιχειώδες φιλότιμο, να δούμε και την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών. ΣΤΟΠ.

Μπορώ με τον περιορισμό να είμαι αλληλέγγυα; Aυτό δεν σηκώνει ΣΤΟΠ, ελέγχουμε τις δυνατότητες. Η φίλη Ντίνα, καθηλωμένη στο σπίτι της από άλλες αιτίες, εμψυχώνει τους πάντες και ΕΣΥ θα επιτρέψεις μεμψιμοιρώντας να μπει «κορόνα» ο ιός στο κεφάλι σου, στης  μάνας, στους οικείους, στους φίλους; ΣΤΟΠ.

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ιούς και καταστροφές του κόσμου από το παρελθόν, φαντάζουν να έχουν μπει στην ζωή μας. Κάπου ήταν προαποφασισμένο, σκέφτεσαι· κάποιοι μεγάλοι, πάλι σε σύμπραξη με το Κεφάλαιο, αφού κατέστρεψαν το περιβάλλον τώρα, όπως και κατά καιρούς στο παρελθόν, θέλουν να ξεσκαρτάρουν τον κόσμο με επίδειξη δύναμης. Μη γίνεσαι συνωμοσιολόγος. ΣΤΟΠ.

Αυτοσυγκράτηση. Τακτοποίησε και ερεύνα τα βιβλία-ξεχασμένα δώρα, όσα δεν πρόλαβες να φυλλομετρήσεις ως τώρα.

Έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις παντού, είτε μέσα από ντοκιμαντέρ είτε μέσα από το διαδίκτυο, χρόνο κατάδικό σου έχεις. Επωφελήσου και προετοίμαζε ταξίδια ζωής. ΣΤΟΠ.

Βρες τους δικούς σου δρόμους διαφυγής από τον εγκλεισμό και τον αυτοπεριορισμό σου. ΣΤΟΠ. Ξεκαθάρισε το σπίτι σου από άχρηστα, ευκαιρία να ξανασκεσκαρτάρεις και φίλους. Ξαπόστειλε την τοξικότητα από το περιβάλλον σου. ΣΤΟΠ.

Κάνουμε με άλλα μέτρα και σταθμά ό,τι κάναμε στην καθημερινότητά μας. Και αν προκύψει και κάτι νέο, το αποδεχόμαστε.

Αγαπήθηκα με τη γάτα του γιου μου –με αμοιβαίες υποχωρήσεις, είναι η αλήθεια– και τώρα επιβουλευόμαστε ποια από τις δυο μας θα ξεγελάσει την άλλη για να πάρει θέση στην πολυθρόνα μπροστα από το τζάκι. ΣΤΟΠ.

Θα γίνουμε καλύτεροι άραγε όταν περάσει η μπόρα αυτή; Αμφίβολο. Ξεχνά γρήγορα ο άνθρωπος. Όχι όμως αδύνατο. Τουλάχιστον να γίνουμε σοφότεροι.

Δεν ξεχνάμε τους φίλους και χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα με εμάς τους ίδιους όσα μάθαμε περί αυτοδιαχείρισης συναισθημάτων και καταστάσεων. ΣΤΟΠ.

Χθες που ανέβασα πυρετό, είδα κινηματογραφικά όλες τις κινήσεις μου στον έξω κόσμο και έκανα λίστα αυτών με τους οποίους ήρθα, έστω και από απόσταση, σε επαφή. Καθάρισα το σπίτι άλλη μια φορά, έβαψα τα κάγκελα του μπαλκονιού (από το φθινόπωρο το είχα κατά νου), τακτοποίησα πολλά. Έσο έτοιμη, είπα. ΣΤΟΠ.

Μούφα. Ο πυρετός έπεσε, απλό κρυολόγημα, τιμωρία για τη βόλτα στη βροχή. Την κινηματογραφική μου ταινία όμως, αυτή στην οποία είχα όλους τους ρόλους και κυρίως του μοντάζ της δικής μου ζωής, αν και δεν θα προβληθεί ποτέ, θα την κρατήσω φυλακτό. Σας συνιστώ να αναλογιστείτε τη δική σας μέχρι σήμερα και να χαμογελάσετε και να δακρύσετε μαζί της. ΣΤΟΠ.

Σκεφτόμαστε ότι είμαστε σε ένα πλεούμενο με τη θάλασσα απέραντη γύρω μας και μέσα μας και συμπλέουμε μέχρι να έρθει η μπουνάτσα. ΣΤΟΠ.

Και δεν ξεχνάμε: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, διατελούμε σε ΕΚΓΡΗΓΟΡΣΗ και ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι «η αλλαγή είναι η διαδικασία με την οποία το μέλλον εισβάλλει στις ζωές μας… μια αλλαγή όμως που δεν είναι απλά απαραίτητη στη ζωή, αλλά είναι η ΖΩΗ.

ΣΤΟΠ.


Η Ευγενία Παπαναστασίου είναι δικηγόρος