Μαρία Μπαξεβανάκη: Καραντίνα, αγάπη μου!

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

Μου αρέσει πάρα πολύ που έχουμε καραντίνα! Καθόλου δεν μου λείπει η καθημερινότητα πριν από αυτήν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής μου, ζω στη Θάσο που οι ρυθμοί της ζωής, εκτός του καλοκαιριού, είναι έτσι κι αλλιώς πιο ήσυχοι. Παρόλα αυτά, την είχα ανάγκη αυτή την παύση.

Χαίρομαι το παιδί μου, παίζουμε, διαβάζουμε, μαγειρεύουμε μαζί, συζητάμε και αγκαλιαζόμαστε κι ακόμα δεν το χορταίνω. Δεν έγινα ξαφνικά η Μαρία Μοντεσσόρι, τα ίδια κάνω με πριν, αλλά έχω πιο πολύ χρόνο και ηρεμία. Είμαι πιο ψύχραιμη όταν ακούω 45 «μαμά» το λεπτό, αλλά κι αυτά ακόμη μειώθηκαν!

Έγινα καλύτερη μαγείρισσα (να ’ναι καλά ο Άκης και η Αργυρώ) και θέλω κάθε μέρα να μαγειρεύω κάτι άλλο, ενώ πριν κουραζόμουν από τη σκέψη «τι θα φάμε σήμερα;». Δεν καθαρίζω μανιωδώς, ούτε είμαι με μια χλωρίνη στο χέρι. Δεν είμαι από αυτές που βρήκαν ευκαιρία –τι καλά– να απολυμάνουν μέχρι και τα κουρτινόξυλα. Βαριέμαι όπως και πριν, καθαρίζω αλλά δεν τρελαίνομαι.

Διαβάζω όσα βιβλία είχα σε αναμονή κι ένιωθα τύψεις. Βλέπω πολύ θέατρο στην tv και το ένα φέρνει το άλλο.

Για παράδειγμα, είδα τη Μεγάλη Χίμαιρα από το θέατρο Πορεία και μου άρεσε τόσο πολύ που έκανα αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση και είδα το Δεκα, το Ευχαριστημένο και τον Γιούγκερμαν. Διάβασα την Έντα Γκάμπλερ και είδα το θεατρικό και την ταινία. Είδα την Κοκκινοσκουφίτσα της Λένας Κιτσοπούλου και τώρα διαβάζω τα διηγήματά της. Σειρά έχει ο Ερρίκος Λίτσης, που επειδή μου άρεσε στο Δέκα και στο Σπιρτόκουτο, θέλω να δω όλα όσα έχει παίξει. Το τερματίζω, γενικώς.

Δεν έχω δει την καραντίνα σαν μια ευκαιρία να βρω τον εαυτό μου. Γιατί εγώ με εμένα μόνη μου, καλά είμαι. Ό,τι μου λέω, το πιστεύω. Το δύσκολο είναι όταν είμαστε στον έξω κόσμο. Εκεί βρίσκουμε τον εαυτό μας, όταν είναι σε σχέση με τους άλλους.

Αυτό όμως που κυρίως με έχει σώσει, είναι ότι ζω μέσα στη φύση, σε ένα πανέμορφο νησί. Αν ζούσα αλλού, μπορεί να είχα φρικάρει. Όταν βγαίνω στο μπαλκόνι, ανοίγει η ψυχή μου με τη θάλασσα.

Ζω στη Θάσο με το παιδί μου, με τους αγαπημένους μου να είναι καλά, διαβάζω βιβλία, βλέπω θέατρο και ταινίες.

Δεν χρειάζομαι τίποτα παραπάνω για να είμαι ευτυχισμένη.


Η Μαρία Μπαξεβανάκη είναι τραπεζική υπάλληλος και μαμά