Ζήσης Α. Βαπορίδης: Από τις πράξεις θα κριθείς όταν οριστικά κλείσεις τα μάτια…

Καβαλιώτες μοιράζονται με τους αναγνώστες του KAVALA POST σκέψεις, συναισθήματα και στιγμές από την καθημερινότητά τους «μένοντας στο σπίτι»

«νοῦς ὁρῇ καὶ νοῦς ἀκούει· τἆλλα κωφὰ καὶ τυφλά».
(Επίχαρμος)

Μετά την τελευταία μου ανάρτηση στη στήλη #ημερολόγια_καραντίνας στο KAVALA POST και τη φωτογραφία με τη «λάθος» μάσκα, δέχθηκα μερικά τηλεφωνήματα με πολλά ερωτηματικά και καλοπροαίρετη κριτική: Τι θέλω να πω; Τι συμβολίζει αυτή η μάσκα; Γιατί τώρα; Τα δικά μου ερωτήματα είναι ακόμα περισσότερα…

Αναρωτιέμαι: Μήπως ήταν μια προσπάθεια προβολής; Μια απόπειρα παραδοξολόγου; Εκδήλωση φόβου κάποιου λιγόψυχου που αποφεύγει να δει, να αποδεχθεί την πραγματικότητα; (Σε κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα, στο τελευταίο λάκτισμα της παράτασης, είδα έναν οπισθοφύλακα με τα χέρια να κλείνει τα μάτια, για να μη δει το μοιραίο…).

Μήπως όμως όταν κλείσεις με κάτι ερμητικά τα μάτια, βλέπεις καλύτερα;

Ίσως έτσι μπορέσεις να δεις σε βάθος χρόνου. Να φωτίσεις την άβυσσο.

Να ψάξεις στη χωματερή του παρελθόντος βίου σου, να βρεις ανάμεσα στα ράκη, έστω και μόνο μια καλή πράξη που θα σου δώσει μιαν ελπίδα πως βαθύτερα υπάρχουν κι άλλες.

Διότι στον τελικό απολογισμό δεν μετρά μόνο το να έχεις αποφύγει το κακό Λόγω, Έργω και Διανοία.

Από τις πράξεις θα κριθείς όταν οριστικά κλείσεις τα μάτια.

Αυτά, θα μου πείτε, πως είναι τα λόγια ενός γέρου απόμαχου… και ότι στην κοινωνία τα μάτια πρέπει να τα έχεις τέσσερα κι ορθάνοιχτα διότι, πέρα από την «προστατευτική» μάσκα που επιβάλλεται να την φορούν μόνον οι υγειονομικοί (και οι πάσης φύσεως περιπατητικοί νοσούντες), υπάρχουν κι άλλου είδους μάσκες και μασκοφόροι, που δεν είναι για καλό.

Θα συμφωνήσω (αφού εξαιρέσω τον παιδικό μου φίλο, τον Ζορό). Και δεν θα αναφερθώ καν στους εκτός τριωδίου μασκαράδες.

Όσον αφορά το «γέρος» είναι γεγονός (de facto) αλλά… όχι και απόμαχος!

Εφόσον αναπνέω, ελπίζω.

Και αισιοδοξώ. Πως θα περάσει κι αυτό το κακό.

Πως σε λίγο θα φέξει και πάλι. Με συνεργασία. Με αλληλεγγύη. Με αγάπη.

«ὁ λέγων ἐν τῷ φωτὶ εἶναι, καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῶν, ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶν ἕως ἄρτι. ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει, καὶ σκάνδαλον ἐν αὐτῷ οὐκ ἔστιν· ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶ καὶ ἐν τῇ σκοτίᾳ περιπατεῖ, καὶ οὐκ οἷδε ποῦ ὑπάγει, ὅτι ἡ σκοτία ἐτύφλωσε τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτοῦ».
(Α’ Ιωάν. 2:9-11)


Ο Ζήσης Α. Βαπορίδης παραμένει 33ος στη λίστα υψηλού κινδύνου…