Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος υποδέχτηκε τον Τέρενς Κουίκ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη χώρα - Ο Μητροπολίτης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στη χώρα

Την πρώτη επίσκεψη υπουργού στην Μποτσουάνα της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με στόχο να επιταχυνθεί η πρώτη διμερής συμφωνία, με την υπογραφή πρωτοκόλλου για την πρώτη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Στην πρωτεύουσα της χώρας Γκαμπορόνε, ο κ. Κουίκ είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Έρικ Μολάλε και τον Υπουργό Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας Βίνσεντ Σερέτσε. Η κοινή απόφαση για την υπογραφή της οικονομικής συμφωνίας αφορά εξειδικευμένα πεδία, όπως:

  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως η ηλιακή, όπου η Ελλάδα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες βιομηχανίες
  • Δραστηριοποίηση ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών στην Μποτσουάνα
  • Μεταφορά τεχνογνωσίας Τουρισμού
  • Κατασκευαστικές εταιρίες και
  • Συνέργειες στον Αγροτικό τομέα

Μεταξύ άλλων, τον Τέρενς Κουίκ υποδέχθηκε στην Μποτσουάνα και ο «δικός μας» Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την παρέμβασή του στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μολάλε προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αγορά γης εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να χτιστεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών: «Στην Μποτσουάνα έχουμε μία μικρή αλλά πολύ δυναμική ομογένεια, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς και η οποία – όπως στη Μοζαμβίκη – μπορεί και εδώ να αποτελέσει σημαντικό σκαλοπάτι για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Στις συζητήσεις μου με τους δύο υπουργούς (σε μια χώρα που αναπτύσσεται σημαντικά χάρη στα τρία μεγαλύτερα του κόσμου αδαμαντωρυχεία της), μου ζητήθηκε από την πλευρά τους να επισπευτεί η έλευση Ελλήνων επιχειρηματιών στην Μποτσουάνα με τη βοήθεια είτε του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ή Ελληνικών Επιμελητηρίων».

Ο κ. Κουίκλ συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Πρετόρια, που είναι διαπιστευμένος και στην Μποτσουάνα, Ελευθέριο Κουβαριτάκη, τη Διευθύντρια του διπλωματικού του Γραφείου Μάγια Σολωμού, τον Σύμβουλο Εμπορικών και Οικονομικών Θεμάτων του ΥΠΕΞ Απόστολο Μιχαλόπουλο, καθώς και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Μποτσουάνα Γεράσιμο Σιούτα.