Δεν… παίζουν με τη μείωση του χρόνου παιχνιδιού των παιδιών

Μια πολύ διδακτική εκδήλωση από τον δήμο Καβάλας, το ΝΠΔΔ του δήμου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για γονείς και εκπαιδευτικούς, για το πώς το παιχνίδι επηρεάζει την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Η Δύναμη του Παιχνιδιού» πραγματοποίησαν το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» ο δήμος Καβάλας, το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη Προσχολική Αγωγή Καβάλας» και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα από την επιστημονική εταιρία «Παίζοντας» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αφορά την αξία και προαγωγή του παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία, καθώς είναι ευρέως αναγνωρισμένη η σημασία του για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ενώ υπεύθυνος του προγράμματος «Παίζοντας»είναι ο Ψυχοθεραπευτής Κωνσταντίνος Φύσσας.

Σ’ αυτό στάθηκε και η εισηγήτρια, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια Ελίντα Καλπογιάννη, η οποία πέρα από το πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα παιδιά, πέρασε και σε ένα άλλο επίπεδο, σ’ αυτό των επιπτώσεων της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, χώρου και παιχνιδιού για τα παιδιά, ενώ ευχαρίστησε τον δήμο Καβάλας για την φιλοξενία.

«Τα παιδιά παίζουν λιγότερο από όσο θα έπρεπε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, κάτι που έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία τους και στην ανάπτυξή τους», τόνισε η ίδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το παιχνίδι δεν έχει να κάνει μόνο με τον ελεύθερο χρόνο, αλλά και με το πως αξιοποιούν τα μικρά παιδιά τον χρόνο που περνάνε στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό, πάντα με γνώμονα το παιχνίδι.

Όσον αφορά το γιατί τα παιδιά δεν παίζουν πλέον όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές, η κ. Καλπογιάννη ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη χώρων, όπως είναι οι παιδικές χαρές, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στο γεγονός ότι οι γονείς πλέον δεν αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν ελεύθερα έξω, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα, τα παιδιά πλέον από πολύ μικρή ηλικία έχουν πολλές υποχρεώσεις και ο ελεύθερος χρόνος τους ολοένα και συρρικνώνεται, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και η αντίληψη των μεγαλύτερων ότι το παιχνίδι είναι χαμένος χρόνος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη Προσχολική Αγωγή Καβάλας» Ευαγγελία Δρακονάκη, ευχαρίστησε τον κ. Φύσσα και την κ. Καλπογιάννη για την παρουσία τους στην Καβάλα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών του δήμου Καβάλας, οι οποίοι φιλοξενούν παιδιά από 9 μηνών μέχρι την προνηπιακή ηλικία.

«Οι άνθρωποι των παιδικών Σταθμών κάνουν λειτούργημα και εκπληκτική δουλειά, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό είναι άριστο και εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας. Πάντα, όμως, απαιτείται συνεχής ενημέρωση για να κάνεις ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά την εξέλιξη των παιδιών κι αυτή η εκδήλωση αυτό ακριβώς προσφέρει», σημείωσε η κ. Δρακονάκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι και τα κτίρια των Παιδικών Σταθμών είναι μεγάλα, ευήλια και δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά, ενώ υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού της Καβάλας.