Νοσοκομείο Καβάλας: Πήρε άριστα στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (φωτογραφίες)

Ο πρώτος απολογισμός «έδειξε» άψογη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ετοιμότητας του προσωπικού του Ιδρύματος στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Υγειονομικής Ετοιμότητας «Σώστρατος» και «Περσέας»

Λίγο πριν τις 11:00 ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαρτίου το Επιχειρησιακό Σχέδιο Υγειονομικής Ετοιμότητας «Σώστρατος» και «Περσέας» από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, με στόχο την υγειονομική ετοιμότητα του Ιδρύματος σε καταστάσεις έκτακτων περιστατικών, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, αλλά και τρομοκρατικά χτυπήματα.

Για τις ανάγκες της άσκησης στήθηκαν σκηνές-εξωτερικά ιατρεία στον χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου, που σε ένα υποθετικό σενάριο εκκένωσης του Νοσοκομείου θα εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς και ένα χειρουργείο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Εν προκειμένω, το συνολικό σενάριο αφορούσε εκκένωση μέρους του κτιρίου εξαιτίας σεισμού, απεγκλωβισμό από όροφο ασθενών και προσωπικού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με σκάλα και φορείο και με γερανό, καθώς και αντιμετώπιση φωτιάς στα μαγειρεία σε συνδυασμό με απεγκλωβισμό προσωπικού.

Η άσκηση κράτησε περίπου μια ώρα και συμμετείχαν σ’ αυτήν εκτός από το σύνολο, σχεδόν, του προσωπικού του Νοσοκομείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, το ΕΚΑΒ Καβάλας, η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, ο Στρατός, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.

Στα κέρδη της άσκησης η διαπίστωση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού

Όπως διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου αμέσως μετά το πέρας της άσκησης, εν είδει πρώτου απολογισμού, τόνισε ότι το βασικό σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και να ξέρουν ο καθένας τι θα κάνει, που και πως, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο φόβος και ο πανικός.

Ο κ. Παπαευσταθίου χαρακτήρισε εξαιρετικό τον σχεδιασμό της άσκησης από το Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ διαπίστωσε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. «Αυτό που σημειώσαμε ιδιαίτερα ήταν ότι το προσωπικό συμμετείχε με κάθε τρόπο, ευαισθητοποιήθηκε και σε καμία περίπτωση δεν το είδε ως μια υποχρέωση και μια μέρα που πρέπει να περάσει κι αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι σε μια κρίσιμη περίπτωση θα λειτουργήσουμε όπως πρέπει να λειτουργήσουμε, πάντα σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου, τόνισε ότι το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου ανταποκρίθηκε άψογα στις απαιτήσεις της άσκησης «και σ’ αυτό βοηθηθήκαμε από ιδιαίτερα αξιόπιστους φορείς», όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε όλο το προσωπικό «και ιδιαίτερα τον υποδιευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών Νίκο Παντερμά, ο οποίος από την αρχή ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης της δράσης».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα σημειωθούν οι όποιες παρατηρήσεις από τους αρμόδιους ούτως ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο βαθμός ετοιμότητας του Ιδρύματος σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πάντα υπαρκτός και ο… πόθος για τον Περιφερειακό τίτλο

Ο κ. Καρασαββόγλου, ερωτηθείς σχετικά με το αν προχωράει το θέμα της περιφερειακότητας του Νοσοκομείου Καβάλας-με δεδομένο ότι πρωτοστατεί με επιτυχία σε κάθε πεδίο και εκτός του Τομέα της Υγείας, όπως ήταν η χθεσινή άσκηση-, δήλωσε ότι «προχωράμε βήμα βήμα και κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όμως να ξέρετε ότι αυτό θέλει πολλή δουλειά και δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο».