Αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και λειψυδρία «έφεραν» τα νιτρικά άλατα στο νερό των Φιλίππων

Η υδροδότηση της περιοχής από τις πηγές Κεφαλαρίου η μοναδική αξιόπιστη μακροπρόθεσμη λύση για την «απονιτροποίηση» του νερού - Είμαστε η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση σύμφωνα με τον Ιωάννη Διαμαντή

Σσυνάντηση εργασίας για το θέμα σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων νιτρικών στο νερό ύδρευσης στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Αυγούστου 2017 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Η συνάντηση είναι η πρώτη μιας σειράς συσκέψεων για ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλη την κοινωνία της Καβάλας, όπως επισήμανε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ζητώντας, παράλληλα, από όλους τους συμμετέχοντες φορείς να καταθέσουν στην επόμενη συνάντηση γραπτώς τις προτάσεις τους.

Επιπλέον, πέρα από τη βοήθεια των φορέων που σχετίζονται με το θέμα, η δήμαρχος Καβάλας ζήτησε και τη συνδρομή της Περιφέρειας, μεταφέροντας το αίτημα στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο.




Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια προσπάθησε να εντάξει τα Τενάγη στο πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου για την προστασία από τη νιτροποίηση, αν και υπήρχε το σχετικό προεδρικό διάταγμα, όμως στην Καβάλα το πρόγραμμα δεν ενεργοποιήθηκε-σε αντίθεση με τις Σέρρες-κάτι που αναμένεται να γίνει τώρα, όμως και αυτό δε θα έχει άμεσα αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Άλλη μακροπρόθεσμη λύση θα ήταν οι βαθύτερες γεωτρήσεις ή οι αποθήκες νερού, ωστόσο η λειψυδρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια, η οποία σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων διογκώνει το πρόβλημα και αυξάνει τις τιμές των νιτρικών, καθώς όσο λιγοστεύει το νερό τόσο περιορίζεται-ελέω ποσότητας-η δυνατότητα διάλυσης αυτών των ουσιών.

Οι προτάσεις των αγροτών

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης υψηλών ποσοστών νιτρικών αλάτων στο νερό των Φιλίππων και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Επιστημονική τεκμηρίωση για το από που προέρχεται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, αυστηρή τήρηση των κανόνων άρδευσης, εκσυγχρονισμός του τρόπου άρδευσης, καθώς και έλεγχος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Όσον αφορά την περιοχή Ζυγού-Κρυονερίου και τις γεωτρήσεις ύδρευσης, ο Αγροτικός Σύλλογος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η προστασία τους όταν έγινε αναδασμός, «αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε υπέρ της θεραπείας και όχι της πρόληψης».

Το νερό από το Κεφαλάρι θα δώσει λύση

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού Λεωνίδας Βουδούρης επισήμανε ότι το πρόβλημα υφίσταται εδώ και καιρό και κυρίως από το 2013, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση, ενώ επανέλαβε ότι η περιοχή πρέπει να υδρεύεται από τις πηγές του Κεφαλαρίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Νίκος Ξανθόπουλος επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΚ παρακολουθεί το θέμα της διακύμανσης των νιτρικών στο νερό των Φιλίππων από το 2010, τονίζοντας ότι ενημερώνονται ανά τακτά διαστήματα οι αρμόδιοι φορείς, ενώ πρόσθεσε ότι η μελέτη-η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017-για την υδροδότηση των Φιλίππων από τις πηγές του Κεφαλαρίου (πηγές Βοϊράνης) εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την «απονιτροποίηση» του νερού της περιοχής.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι τα όρια που τίθενται για τα νιτρικά άλατα δεν είναι τυπικά, αλλά ουσιώδη, ενώ πληροφόρησε ότι το 95% των νιτρικών οφείλονται στα λιπάσματα και στη χρήση κοπριάς, συνεπώς θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση λιπασμάτων, να γίνεται ορθή χρήση του νερού και να ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα.

Η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση

Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας Ιωάννης Διαμαντής, ο οποίος εδώ και 8 μήνες εκπονεί μελέτη για την προστασία του νερού της περιοχής από τα νιτρικά, τόνισε ότι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι τα μακροπρόθεσμα, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς και μια ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη για όλο το Νομό Καβάλας που να προσδιορίζει ακριβώς με σαφήνεια τον τρόπο διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα, σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας όλων των σημείων ύδρευσης.

«Θεωρώ ότι είμαστε η τελευταία γενιά που πίνει νερό από τη βρύση, γι’ αυτό καθίσταται άμεση η ανάγκη να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής.