Στα βήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού: Το project πέτυχε και θα επαναληφθεί… ενισχυμένο

Τα μέλη της ΜΚΟ FuoriVia συγκέντρωσαν πλούσιο υλικό από τα 280 χλμ πεζοπορίας στην... Ιστορία το οποίο και θα παραδώσουν προς αξιοποίηση στον δήμο-Ενθουσιασμένα τα μέλη του project από τη φιλοξενία των Καβαλιωτών

Στο πλαίσιο του έργου Via Egnatia και του Εργαστηρίου με θέμα «Δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ δήμου Καβάλας και του Μη Κερδοσκοπικού Πολιτιστικού Οργανισμού FuoriVia για την αναγέννηση της αρχαίας Εγνατίας», παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Αυγούστου 2017 συνέντευξη Τύπου από τον αντιδήμαρχο Καβάλας Δημοσθένη Τουλκίδη και τον αρχηγό της αποστολής.

Όπως είπε ο κ. Τουλκίδης από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας: «Είχα τη χαρά να φιλοξενήσω τους φίλους μας από την Ιταλία οι οποίοι έχουν αναλάβει να αναδείξουν αυτό που και εμείς θέλαμε να αναδείξουμε εδώ και καιρό, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και την μεγάλη σημασία της παλιάς Εγνατίας Οδού. Το project είναι να περπατήσουν όλη την Εγνατία Οδό. Φέτος έφτασαν μέχρι την Καβάλα και του χρόνου προγραμματίζουν να φτάσουν μέχρι την Αλεξανδρούπολη και μετά να καταλήξουν στην Κωνσταντινούπολη.

»Το συγκεκριμένο τμήμα όπως γνωρίζουμε, δουλεύει δεκαετίες πάνω σε τέτοια project, έχει κάνει αντίστοιχα για την διαδρομή στην Ισπανία στην πόλη  Santiega del Compostella και έχουν άλλες δύο διαδρομές που ξεκινούν από την Ρώμη και πηγαίνουν δυτικά και βόρεια. Αυτή είναι η ανατολική διαδρομή από την Ρώμη. Κάνοντας όλη αυτή την διαδρομή σημειώνουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Με ψηφιακό τρόπο καταγράφουν όλη τους την διαδρομή, έτσι ώστε να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή στα ίχνη της παλιάς Εγνατίας Οδού.

»Τους φιλοξενήσαμε με άψογο τρόπο και μας εξομολογήθηκαν πως είναι η πρώτη φορά που δέχονται τόσο θερμή υποδοχή από όλες τις διαδρομές που έχουν κάνει. Αυτό αποδεικνύει και αντανακλά το ενδιαφέρον που δείχνουμε ως Καβαλιώτες και Φιλιππίσιοι για την απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε στη γειτονιά μας.

»Κάναμε κάποια βήματα και κάποιες συζητήσεις για τρόπους χρηματοδότησης επόμενων projects και εργασιών, μιλήσαμε για την ολοκληρωμένη επένδυση τουρισμού και πολιτισμού που “τρέχει” αυτή την στιγμή σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο και που πιθανόν να έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μικρότερες ή μεγαλύτερες ενέργειες που θα προκύψουν από την συνεργασία αυτή, αλλά και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να φτιάξουμε προγράμματα για νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε και πάλι να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο αρχείο και τα δεδομένα που έχουν μαζέψει τα παιδιά από τον οργανισμό FuoriVia για να καταλήξουμε στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του τόπου μας, ως ενός τόπου τουρισμού, πολιτισμού και ενδιαφέροντος για όλο τον πλανήτη».

Auro Micaelon: Μας εξέπληξε η φιλοξενία σας

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του FuoriVia Auro Micaelon, ανέφερε ότι για φέτος το ταξίδι ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 μετά από 280 χιλιόμετρα βαδίσματος.

«Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, γιατί οι Έλληνες μάς καλωσόρισαν με ενθουσιασμό. Κάνουμε αυτό το πρόγραμμα από το 2000 με το Santiago De Compostella. Όλα αυτά τα χρόνια φέραμε χιλιάδες μαθητές στο workshop αυτό. Πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη σε ένα πλαίσιο 5 ετών, είμαστε τώρα στο 3ο έτος. Όλοι όσους γνωρίσαμε ήταν ευγενικοί μαζί μας και ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Micaelon.