Έπιασε «ταβάνι» ο αριθμός φιλοξενούμενων μεταναστών στο camp της Καβάλας

Δε θα έρθουν άλλοι μετανάστες στο Ασημακοπούλου γιατί απλά... δεν χωράνε-Οι φασαρίες το τελευταίο διάστημα οφείλονται σε 4 άτομα τα οποία συλλαμβάνονται και την επόμενη μέρα επιστρέφουν στο camp

Σοβαρές δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης όσον αφορά στην υποδοχή των μεταναστών και προσφύγων καταγγέλλουν με ομόφωνο ψήφισμά τους οι υπάλληλοί της, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ζητούν ένα ασφαλές πλαίσιο εργασίας προκειμένου να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της ορθής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Σε επιστολή-καταπέλτη προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, την οποία έχουν κοινοποιήσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα, σημειώνουν ότι οι πόροι από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης «υπερεπαρκούν, αλλά η εκταμίευση είναι απελπιστικά αργή».

Στη συνέχεια τονίζουν ότι δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης των φιλοξενουμένων και γενικότερα των νεοεισερχομένων προσφύγων, με δεδομένη και την ανησυχητική σταδιακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, παρά το γεγονός ότι ως υπηρεσία είναι κατά νόμο αρμόδια για την επιχειρησιακή εφαρμογή ενός τέτοιου στρατηγικού σχεδίου.

Αυτή η «έλλειψη σχεδίου διαχείρισης» των μεταναστών φαίνεται ότι επηρεάζει και το camp των προσφύγων στην Καβάλα, καθώς η σύνθεσή της κοινότητας δεν απαρτίζεται μόνο από ανθρώπους που έφυγαν από εμπόλεμες χώρες, ενώ αντίστροφα, αποκλείστηκαν μετανάστες με καταγωγή από χώρες οι οποίες βιώνουν τον πόλεμο εδώ και χρόνια.

Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά τα οποία ήρθαν τους τελευταίους μήνες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το θέμα δεν έγκειται στο γεγονός ότι είναι ασυνόδευτα ή ότι προέρχονται από χώρες που δεν έχουν πόλεμο, αλλά έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι έχουν συλληφθεί 3 φορές για παραβατική συμπεριφορά εντός κι εκτός camp και επιστρέφουν στο Ασημακοπούλου, αντί να μεταφερθούν σε μια κλειστή κοινότητα και όχι σε ένα ανοιχτό camp, όπως είναι αυτό της Καβάλας.

Πρόκειται στην ουσία για 4 άτομα, τα οποία με τη συμπεριφορά τους «ξεσηκώνουν» και τους υπόλοιπους, οι οποίοι είναι κυρίως Σύριοι με οικογένειες και μέχρι πρότινος δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που δουλεύουν στο camp.

Απόδειξη του παραπάνω είναι ότι οι πρόσφυγες δε θέλησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας τους σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη και στο Κιλκίς-στις 3 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες οι δημοτικές αρχές δέχτηκαν να εφαρμοστεί το εν λόγω πρόγραμμα-και προτίμησαν να μείνουν στο Ασημακοπούλου, στο οποίο παρέχονται όλες εκείνες οι υπηρεσίες που κατοχυρώνουν μια καλή ποιότητα ζωής για τους ίδιους, τηρουμένων των αναλογιών.

Πάντως, το camp της Καβάλας είναι πλήρες-ζήτημα να χωράνε ακόμα 20 πρόσφυγες-καθώς συμβιώνουν περίπου 320 άτομα και συνεπώς δεν μπορούν να φιλοξενηθούν άλλοι. Όμως οι εργαζόμενοι ανησυχούν από τα «μηνύματα» τα οποία έρχονται από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα οποία άρχισαν να αυξάνονται πάλι οι μεταναστευτικές ροές και σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα επιστολή προς τον κ. Μουζάλα περί της πολύ αργής εκταμίευσης των κονδυλίων και της έλλειψης σχεδίου διαχείρισης των φιλοξενουμένων, δυνητικά θα μπορούσε να παρατηρηθεί πρόβλημα και στην Καβάλα, αν δεν έχει αρχίσει ήδη να παρατηρείται.