«Ναυμαχία» ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών σκαφών ανατολικά της Θάσου

Ψαράδες κάνουν λόγο για 40 (!) τουρκικά ψαροκάικα τα οποία «στρίμωξαν» τα ελληνικά, τα περισσότερα από Καβάλα και Κεραμωτή-Πυκνώνει η «επέλαση» των τουρκικών σκαφών στο Θρακικό Πέλαγος, «τυφλώνοντας» τα ραντάρ τους για να μη δίνουν στίγμα

Παρά τρίχα… θερμό επεισόδιο στο Θρακικό Πέλαγος το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018 μεταξύ ελληνικών αλιευτικών σκαφών -τα περισσότερα από Καβάλα και Κεραμωτή- και τουρκικών αλιευτικών τύπου γρι-γρι ανατολικά της Θάσου, πολύ κοντά στις ακτές του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Κυριακής 5-10 τουρκικά γρι-γρι εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα (οι Έλληνες ψαράδες κάνουν λόγο για περίπου 50 τουρκικά σκάφη, με τους Τούρκους να «τυφλώνουν» τα ραντάρ τους ώστε να μη δίνουν στίγμα όταν εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα), «στριμώχνοντας» τα πολύ λιγότερα ελληνικά, παρόλο που έσπευσαν σε «βοήθεια» σ’ αυτήν την ιδιότυπη «ναυμαχία» ελληνικά σκάφη από την Καβάλα και την Κεραμωτή.

Το Λιμενικό της Καβάλας και το Λιμενικό Τμήμα Θάσου παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε ενημερωθεί και το Πολεμικό Ναυτικό, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι Έλληνες ψαράδες δηλώνουν ότι τέτοιες «κρίσεις» στο Θρακικό Πέλαγος είναι συχνές, έως και ρουτίνα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το Λιμενικό, όμως το ανησυχητικό είναι ότι όλο και πυκνώνουν, ενώ καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι ψαράδες «παίζουν με τη φωτιά», πλέοντας, πολλές φορές, χωρίς φώτα, με μεγάλη ταχύτητα και πολύ κοντά στα ελληνικά σκάφη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έρχονται «πλώρη με πλώρη» μέσα στο σκοτάδι.

Παράλληλα, τονίζουν ότι οι Τούρκοι αλιείς «παίζουν» με το όριο των 6 μιλίων, αλλά πολλές φορές, όπως το βράδυ της Κυριακής, το παραβιάζουν. Σημειώνεται, δε, όπως αναφέρει και το inkomotini.news, ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30.

«Τορπιλίστηκε» ο υγιής αλιευτικός ανταγωνισμός στο Θρακικό Πέλαγος

Οι Έλληνες αλιείς, πάντως, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις… εισβολές των τουρκικών σκαφών, καθώς πλέον, όπως αναφέρουν, πέρα από το γεγονός ότι είναι λιγότεροι αριθμητικά, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα υπερσύγχρονα τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία είναι μήκους 50 και πλέον μέτρων, ενώ το μεγαλύτερο ελληνικό σε όλη τη χώρα είναι 35 μέτρα!

Επιπλέον, οι Τούρκοι ψαράδες είναι «απαγκιστρωμένοι» από τους πολύ αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλιείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες ψαράδες οι οποίοι δεσμεύονται από μεγάλους περιορισμούς και υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα κανονισμών τα οποία καλλιεργούν συνθήκες αθέμιτου αλιευτικού ανταγωνισμού στο Θρακικό Πέλαγος αναφέρει αλιέας στο inkomotini.news: Η αλίευση του τόνου επιτρέπεται για τους Έλληνες ψαράδες μόνον έναν μήνα, περίπου, τον χρόνο, με ειδική άδεια και με πλαφόν. Το δε πρόστιμο για παραβίαση του κανονισμού, ξεκινά από 42.000 ευρώ! Οι Τούρκοι, όμως, ψαρεύουν όσους τόνους θέλουν και όποτε θέλουν.

Επίσης, το πίσω μέρος του διχτυού των ελληνικών σκαφών πρέπει να είναι 40 χιλιοστά τετράγωνο για να «φεύγουν» τα μικρά ψάρια, ενώ οι Τούρκοι βάζουν ό,τι δίχτυ θέλουν.