Κώστας Μπαντίκος για υποχρεωτική προσχολική αγωγή: Μάλλον εμείς παραπλανηθήκαμε και όχι οι δήμαρχοι

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας ξεκαθαρίζει ότι δουλειά των δημάρχων δεν είναι να καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική, αλλά τις κτιριακές σχολικές υποδομές για τις οποίες «δεν έκαναν τίποτα για να υπάρξουν»

Απαντήσεις στο θέμα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής έδωσε το πρωί της Παρασκευής 27 Απριλίου 2018 ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Κώστας Μπαντίκος, απαντώντας σχετικά σε όλους τους δημάρχους των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και στο εξώδικο το οποίο τού απέστειλε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα (διαβάστε σχετικά εδώ), κάνοντας λόγο για «παραπλάνηση των εκπαιδευτικών παρά των δημάρχων», ενώ σχολίασε αντί προλόγου ότι «η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση είναι μια διεκδίκηση του κλάδου των εκπαιδευτικών, καθώς από το 1985 στον νόμο 1566 προβλέπεται στο άρθρο 3 η εφαρμογή 14χρονης εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά».

«Εμείς ως διεύθυνση, όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε το θέμα, έπρεπε να διερευνήσουμε και να δούμε αν είναι εφικτό στην ΠΕ Καβάλας να εφαρμοστεί από φέτος η δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων. Κάναμε ενέργειες υπηρεσιακά με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και επαφές με τους προϊσταμένους των νηπιαγωγείων, καθώς και με τη σχολική σύμβουλο προσχολικής αγωγής, για να έχουμε στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε μια πρόταση. Φαίνεται ότι μπορούμε να απορροφήσουμε το σύνολο των προνηπίων της Π.Ε. Καβάλας. Οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι αυτές που προβλέπονται», δήλωσε αρχικά ο κ. Μπαντίκος.

«Η διαδικασία έλεγε ότι θα ληφθεί απόφαση ποιοι δήμοι θα ενταχθούν μετά από εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών, κατόπιν της διατύπωσης της γνώμης της τριμερούς επιτροπής που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό και η οποία αποτελούνταν από τον πρόεδρο -εμένα δηλαδή- τους δημάρχους και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών για τη διατύπωση γνώμης και αυτό συνέβη. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε το υπάρχον δυναμικό προνηπίων και νηπίων στο σύνολο των νηπιαγωγείων. Συγκροτήθηκαν οι επιτροπές και είχαμε συνεννόηση με τα μέλη τους και κανονίσαμε συναντήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Με έκπληξη και λύπη ακούω όλα αυτά που λέγονται και γράφονται για παραπλανήσεις δημάρχων κλπ. Μάλλον παραπλανηθήκαμε εμείς», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

Το χρονικό των συναντήσεων και οι επιφυλάξεις των δημάρχων

«Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, αναφέραμε τον νόμο που υπάρχει, κάναμε την εισήγησή μας με δικά μας στοιχεία, δεδομένα αριθμητικά και τους παιδαγωγικούς λόγους. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, όπως τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ότι θα χρειαστεί αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών λόγω αύξησης μαθητικού δυναμικού, όπως και για την ανάγκη ανέγερσης νέων κτιριακών υποδομών κατά περίπτωση. Τελειώνοντας οι συνεδριάσεις και οι τρεις δήμαρχοι Καβάλας, Νέστου, και Θάσου -ο δήμαρχος Παγγαίου απουσίαζε και τον αντικατέστησε ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Καλλινικίδης- δεν διατύπωσαν αρνητική στάση, αλλά εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

»Όταν μου ζητήθηκε να κάνω την εισήγησή μου, πριν την υποβάλω, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και τους ρώτησα αν ισχύουν αυτά που είχαμε πει, ότι δηλαδή επί της αρχής έχουν θετική στάση στην εφαρμογή ενός νόμου που είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί κι ότι εγώ θα καταγράψω στην εισήγησή μου τις επιφυλάξεις τους, πράγμα το οποίο έκανα. Είδα ότι αρχίζει να διακινείται ένα θέμα από την πλευρά των δημάρχων, το οποίο οφείλεται στο ότι το υπουργείο ανέφερε για ομόφωνη απόφαση κλπ. Μετά τις επαφές και τον τελικό γύρο, όταν τους είπα τηλεφωνικά τι θα πω εγώ και συμφώνησαν, θεώρησα ότι δεν υφίσταται θέμα, αφού και τις υποδομές έχουμε σε πρώτη φάση και δεν εκφράστηκε κάθετα αρνητική θέση που αν γινόταν αυτό δεν είχα λόγο να μη το συμπεριλάβω στην εισήγησή μου κι αφού κάθε συμμετέχων εξέφρασε την άποψή του σύμφωνα με την οποία δεν διαπιστώθηκε κάθετα αρνητική θέση από κανέναν, γι’ αυτό εισηγούμαστε θετικά υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το σύνολο των δήμων, αφού τα ζητήματα που τέθηκαν θεωρούνται διαχειρίσιμα στην πρώτη εφαρμογή.

»Βλέπω ανακοινώσεις από τους δήμους Καβάλας και Νέστου. Είναι copy paste, ολόιδιες. Τι αμφισβητούν; Ότι ουδέποτε συναντηθήκαμε; Ότι ουδέποτε είπαμε όλα αυτά; Ναι, αν υπήρχε αρνητική θέση θα είχε καταγραφεί. Αλλά αν παραπλανήθηκε κάποιος, αυτός είμαι εγώ. Κι αυτό το βλέπω στην αλλαγή που έγινε στη στάση τους. Δεν έχουμε την ίδια στάση απ’ όλους τους δημάρχους. Δεν μπορώ να κατανοήσω το μέγεθος αυτής της αντίδρασης», δήλωσε ο κ. Μπαντίκος, απαντώντας στις «επιθέσεις» των δημάρχων.

Στην «αντεπίθεση» για τις υποδομές

«Κατανοώ τους δημάρχους για μια δυσκολία που μπορεί να τους επιφέρει αυτό. Το ζήτημα δεν ήταν, όμως, να καθορίσουν οι δήμαρχοι την εκπαιδευτική πολιτική. Είναι θέμα των υπηρεσιακών παραγόντων και του αρμόδιου υπουργείου. Οι δήμαρχοι πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε έναν νόμο και να φροντίσουν τις υποδομές τις οποίες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν, που όλα τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να υπάρξουν», πρόσθεσε ο κ. Μπαντίκος.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

«Στην εγκύκλιο αναφέρεται για τους δήμους που η απόφαση ορίζει ότι θα είναι υποχρεωτική. Αυτό ξέρουμε σήμερα. Από 2 μέχρι 18 Μαΐου 2018 είναι οι εγγραφές. Όταν ολοκληρωθούν προβλέπεται από το σχετικό ΠΔ ότι συστήνεται τριμελής επιτροπή. Άρα με τη λήξη των εγγραφών τα νηπιαγωγεία οφείλουν να μας στείλουν δυο καταστάσεις: μια νηπίων και προνηπίων και μια δεύτερη για το ολοήμερο και μετά θα γίνει ο τελικός πίνακας. Το χρονοδιάγραμμα λέει μέχρι 8 Ιουνίου ποια παιδιά θα εγγραφούν σε ποιο νηπιαγωγείο, μέχρι 10 Ιουνίου θα έχουν αναρτηθεί τα ονόματα και όταν κλείσουν τα σχολεία θα αναρτηθούν τα ονόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εμείς οφείλουμε να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την εύθυμη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των σχολικών μονάδων οι οποίες είναι στην περιοχή ευθύνης μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.