Δικαίωση για τους εργαζομένους του Ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας δικαίωσε ηθικά τρεις από αυτούς επιδικάζοντάς τους όλα τα χρήματα τα οποία τους οφείλονταν από το 2012 μέχρι και το 2017, κρατώντας, παράλληλα, ανοιχτό το Ίδρυμα όλα αυτά τα χρόνια

Μεγάλη μέρα η Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 για τους εργαζομένους του Ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας δικαίωσε ηθικά τρεις από αυτούς επιδικάζοντάς τους όλα τα χρήματα τα οποία τους οφείλονταν από το 2012 μέχρι και το 2017, ήτοι περίπου 130.000 ευρώ συνολικά. Η απόφαση είναι οριστική κι αν δεν ασκηθεί έφεση, θα γίνει τελεσίδικη, ενώ εκδόθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο ιστορικό της υπόθεσης, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, εδώ και 6 χρόνια κάνουν τη δουλειά τους ουσιαστικά απλήρωτοι από το 2012, αποδεχόμενοι, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, να τους καταβάλλονται σποραδικά ελάχιστα ποσά έναντι των μισθών τους, υπογράφοντας νέες συμβάσεις, συνεπαγόμενες μειώσεις μεγαλύτερες από 50% και απασχολούμενοι για ώρες εκτός του νόμιμου ωραρίου τους.

Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, στήριξαν, σε βάρος των οικογενειών και των εαυτών τους, την προσπάθεια να μείνει εν λειτουργία το Ίδρυμα, συναισθανόμενοι την ιστορική τους ευθύνη και τον κοινωνικό ρόλο που αυτό επιτελεί και μένοντας συνεπείς στο καθήκον τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Οι εργαζόμενοι λοιδορήθηκαν, κατηγορήθηκαν ψευδώς, εξευτελίσθηκαν από τις κατά καιρούς διοικήσεις του Σωματείου, αλλά εκείνοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ το ιερό καθήκον της προσφοράς στα παιδιά του Ιδρύματος. Ακόμη και όταν οι γονείς κάποιων από αυτά τα παιδιά, παρασυρόμενοι από εσφαλμένη πληροφόρηση, στράφηκαν εναντίον τους, αυτοί παρέμειναν εκεί», δηλώνει στο KAVALA POST ο δικηγόρος των εργαζομένων, Νικόλαος Σουλίδης.

Σχολιάζει, δε, ότι παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι γνωρίζουν πως υπάρχει νόμιμος τρόπος να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, τα δεδουλευμένα τους και παρόλο που οι δύο από τους τρεις είναι μεταξύ των ατόμων τα οποία η νέα Διοίκηση του Ιδρύματος επέλεξε -για λόγους αδιευκρίνιστους- να μην προσλάβει, οι εργαζόμενοι ζητούν και πάλι από τη νεοεκλεγείσα Διοίκηση να τους προτείνει τρόπους αποπληρωμής των χρημάτων που τους οφείλονται -τα οποία μέχρι και την ημέρα της συζήτησης της αγωγής τους, η διοίκηση του Σωματείου επέμενε ότι ψευδώς ζητούν χωρίς αυτό να συνεπάγεται την οριστική παύση των εργασιών του Ιδρύματος, όπως αυτό, πλέον, λειτουργεί.