Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜ-Θ: Νέες υποδομές και υπηρεσίες «αγκαλιάζουν» περισσότερους ανθρώπους

Το «Φιλοξενείο Αριάδνη-Θησέας» και η λειτουργία 3 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και τι θα προσφέρουν στις οικογένειες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη

Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019 ο απερχόμενος πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Σωτήρης Σωτηριάδης κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε για θέματα που αφορούν τη δημιουργία και λειτουργία «Φιλοξενείου» υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων και την ένταξη του Κέντρου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη λειτουργία 3 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Υποστηριζόμενη Διαβίωση

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρώπη και αφορά την ένταξη της Πρόνοιας σε μια οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας των υφιστάμενων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα, στο παράρτημα Χρονίων Παθήσεων. Εκεί υπάρχουν τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα ενήλικα με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα οικήματα είχαν παραδοθεί από το 2015 και μέχρι τώρα λειτουργούσε η μία στέγη από τις τρεις. Καταθέσαμε αίτηση στην Περιφέρεια και απ όσο γνωρίζω είμαστε σε ένταξη. Ο προϋπολογισμός είναι 1,5 εκ. ευρώ και αφορά στη λειτουργία των Στεγών σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και τους μισθούς των εργαζομένων για 3 χρόνια. Αν περάσουν τα 3 χρόνια και ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούμε να εισπράττουμε τα νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ και μέσω αυτών των χρημάτων θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των τριών Στεγών» είπε ο κ Σωτηριάδης.

Το κάθε διαμέρισμα θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 Άτομα με Αναπηρία, υποστηριζόμενα από προσωπικό που θα τα φροντίζει. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων θα είναι 18 άτομα, αποτελούμενος από νοσηλευτές, ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που σε συνεργασία με την Περιφέρεια που μας βοήθησε για να καταθέσουμε αυτήν την αίτηση, θα βοηθήσει τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Άλλωστε ήταν και ένα αίτημα των οικογενειών τους που νοιάζονται για τι θα γίνουν όταν οι προστάτες τους φύγουν από τη ζωή. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να λύσει μερικώς το πρόβλημα στην Περιφέρειά μας, αφού εμείς εδώ είμαστε ο μοναδικός δημόσιος φορέας που θα λειτουργήσουμε πολύ σύντομα τη σύμβαση. Μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενος το γεγονός, γιατί φεύγοντας αφήνουμε ακόμα ένα σημαντικό έργο στην πορεία των 5 περίπου χρόνων της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και εύχομαι και η επόμενη διοίκηση να συνεχίσει το ίδιο έργο με ακόμα περισσότερα βήματα. Όλοι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να δημιουργηθούν και νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και στην Καβάλα και σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου.

«Φιλοξενείο Αριάδνη-Θησέας» υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων

«Μετά από επίμονη προσπάθεια δημιουργήσαμε το “Φιλοξενείο” υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων που θα δώσει λύση σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, τους εργαζόμενους του τομέα της παιδικής προστασίας και τις κοινωνικές υπηρεσίες που “τρέχουν” το συγκεκριμένο πρόγραμμα παιδικής προστασίας από ιδρυματοποίησής του, όπως είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία.

»Είναι ένα “Φιλοξενείο” που ήταν στους στόχους που βάλαμε όταν αναλάβαμε ως διοίκηση. Σήμερα αυτό το κτίριο είναι έτοιμο και βρίσκεται στον χώρο της Παιδόπολης. Είναι ένα διαμέρισμα που ανακαινίστηκε πλήρως και έγινε  μέσα στη λογική των κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή και τα οποία  προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε. Εκεί μπορούμε να φιλοξενήσουμε τουλάχιστον δύο άτομα.

»Ο λόγος που προχωρήσαμε στη δημιουργία και λειτουργία του “Φιλοξενείου” είναι πως έχουμε πολλά ανάδοχα ζευγάρια που βρίσκονται εκτός Καβάλας. Τα ζευγάρια που θα έρθουν για να γίνει η διαδικασία γνωριμίας με το παιδί που θα πάρουν στην οικογένειά τους, θα μπορούν να διανυκτερεύουν εδώ, να γνωριστούν με το παιδί και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί του, χωρίς να αναγκάζονται να πληρώνουν ξενοδοχείο. Όλα αυτά θα γίνονται σε συνεννόηση με την κοινωνική υπηρεσία και θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως της ίδιας της οικογένειας. Αν υπάρχουν βέβαια πολλές αιτήσεις θα μπει ως κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα. Το σημαντικότερο για εμάς είναι πως αυτές οι οικογένειες θα βρίσκονται εδώ για να γνωριστούν με τα υποψήφια παιδιά που θα τοποθετηθούν στην οικογένειά τους.

»Το όνομα που δώσαμε στο Φιλοξενείο είναι “Αριάδνη-Θησέας” και αυτό γιατί στο μυαλό μας έρχεται ο μίτος της Αριάδνης και ο Λαβύρινθος που χαρακτηρίζει τη διαδρομή ενός παιδιού, από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί η επιμέλεια από την οικογένειά του μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει να φιλοξενηθεί σε μια ανάδοχη οικογένεια. Ο μίτος, δε, είναι οι ίδιες οι ανάδοχες οικογένειες που βοηθούν τα παιδιά να φύγουν από ένα ίδρυμα και να πάνε σε έναν φυσικό χώρο που είναι η οικογένεια. Γιατί τα ιδρύματα όσο καλά και να είναι οργανωμένα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την οικογένεια», ανέφερε ο κ. Σωτηριάδης.