«Είμαι θετικός στον κορονοϊό»: Μια επικίνδυνη «μόδα» ήρθε και στην Καβάλα! [φωτογραφίες]

Μαθητές στα Κοινωνική Δίκτυα αποδέχονται το νέο «challenge» και δηλώνουν θετικοί στον νέο ιό προκαλώντας (εύλογη) ανησυχία στους «φίλους» και τις οικογένειές τους

Πενία τέχνας κατεργάζεται, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, και στην περίπτωση της «καραντίνας» λόγω του νέου κορονοϊού, οι μαθητές ανά την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο που «μένουν σπίτι» έχουν «πενία» επιλογών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρόνου τους. Με τα σχολεία κλειστά, αλλά και με την απαγόρευση των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας σε ισχύ, τα παιδιά αφιερώνουν ακόμη περισσότερες ώρες στον υπολογιστή ή το κινητό, προσπαθώντας να «γεμίσουν» τη μέρα τους.

Τον περισσότερο ίσως χρόνο στο κινητό, τα παιδιά τον αφιερώνουν στα δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (instagram, facebook, Tik Tok), εκεί όπου έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν με τους διαδικτυακούς τους «φίλους», να ανταλλάσσουν νέα, απόψεις αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορα συλλογικά «παιχνίδια».

Ένα τέτοιο «παιχνίδι» εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες με τη μορφή μιας πρόκλησης -ενός «challenge», όπως λέγεται- το οποίο είναι «εμπνευσμένο» από την πανδημία του νέου κορονοϊού και το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως ένα «κακόγουστο αστείο».




Ένας χρήστης «προκαλεί» έναν άλλο χρήστη να δηλώσει δημόσια ότι είναι… θετικός στον Covid-19! Αρκετοί είναι οι μαθητές και στην Καβάλα οι οποίοι δέχονται τη συγκεκριμένη πρόκληση-«challenge» και ανεβάζουν τη συγκεκριμένη «δήλωση» ως «status» στο προφίλ τους, κυρίως στο instagram:

Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια «παραδοχή» δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία στον «κύκλο» του χρήστη, αφού αυτόματα οι «φίλοι» του και η οικογένειά του αρχίζει να αναρωτιέται εάν το εν λόγω άτομο έχει έρθει σε επαφή με το δικό τους παιδί το οποίο έχει έρθει σε επαφή με άτομα του συγγενικού κύκλου μεγαλύτερης ηλικίας κ.ο.κ.

Τα παρακάτω Screen Shots, από κινητό μαθητή Λυκείου της Καβάλας, δείχνουν πώς «λειτουργεί» η όλη διαδικασία που ξεκινάει από έναν χρήστη ο οποίος «προκαλεί» κάποιον άλλο:

Η «επιτυχία» του «παιχνιδιού» επιβάλλει την επιμονή στην ψευδή δημόσια δήλωση από την πλευρά του χρήστη, όσο και αν αυτή αμφισβητείται αρχικά από τους λοιπούς «φίλους» της διαδικτυακής κοινότητας. Εννοείται πως η όποια αναστάτωση προκληθεί στο ενδιάμεσο, απλά εντείνει την «απόλαυση» και εγγυάται την «επιτυχία» της πρόκλησης.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι οι γονείς των μαθητών που έχουν στη διάθεσή τους προς (ανεξέλεγκτη, πολλές φορές) χρήση κινητά τηλέφωνα να είναι περισσότερο «υποψιασμένοι» ως προς την εκεί «συμπεριφορά» των παιδιών τους.