Κορονοϊός, Ελλάδα: 18 νέα κρούσματα, 1 νέος θάνατος

32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 88 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ - Οι τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας

Οεκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 13 Μαΐου 2020, 18 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας εκ των οποίων 12 αφορούν σε δομές με ευάλωτες ομάδες, τα 7 μάλιστα αφορούσαν μέλη μιας οικογένειας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.744, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να φτάνει τους 152.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 32 συμπολίτες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των θανάτων οι 40 (26,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα,

Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι έχουμε κάποια νέα τις τελευταίες ημέρες τα οποία είναι αισιόδοξα και υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις για ελπιδοφόρα μηνύματα από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες (περίπου 4 με 5 μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες) μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποιες να σκοτώνει ή εξαφανίζει τον ιό.

Επίσης όσον αφορά σε εμβόλια σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην φάση των κλινικών δοκιμών.

Επίσης ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας η οποία χρειάζεται προσοχή. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ανακοίνωσε χθες πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το κονγκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων. Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στο Wuhan παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα έκλεισαν χώροι εστίασης λόγω επιδημιών μετά την απόσυρση των μέτρων, στην Γερμανία επίσης έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει και η σημαντική άρνηση να παρθούν περαιτέρω μέτρα σε κάποιες επαρχίες. Παντού πρωταγωνιστής η ευθύνη και οι επιπτώσεις για την Δημόσια Υγεία (όχι μόνον από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό).