Κορονοϊός, Ελλάδα: 22 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος

Στα 3.343 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του ιού στη χώρα - Η τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Στα 22 επιβεβαιώθηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2020. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.343, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 745 κρουσματα (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1861 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σημειώνεται ότι 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών και 3 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την έκτη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 που αφορά το διάστημα 17-25 Ιουνίου, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 στην προηγούμενη έκθεση. Η πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων προέρχεται κατά κανόνα από τη συρροή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο. Επίσης, αξιοσημείωτες εστίες εντοπίζονται στην Ροδόπη, με επίκεντρο τον οικισμό Αγιάσμου, και την Θεσπρωτία, με επίκεντρο την Παραμυθιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Εχίνος όσο και ο Αγιάσμος έχουν τεθεί σε καραντίνα. Κατά κανόνα, τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση κυμάνθηκαν σε χαμηλό διψήφιο αριθμό. Στον αντίποδα η Αττική, παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, εξακολούθησε να εμφανίζει χαμηλά μονοψήφια νούμερα.

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σημαντικά στους 8, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε στο 1 λόγω της κατάληξης ασθενών προερχόμενων από τη συρροή κρουσμάτων της Ξάνθης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 80 από 75 και 72 από 67 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Εν γένει, Πανελλαδικά δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων.

Συγχρόνως το Rt παρέμεινε περί του 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα περί συσχετισμού της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων με την διενέργεια επιπρόσθετων και στοχευμένων τεστ. Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 24,45 σε 27,44. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 4500 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 τεστ σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,1%, 1% και 0,6%. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ πέμπτης και έκτης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 215 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 156, 47 και 97. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 2,1 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 4, στη Τσεχία 6,7 και στο Βέλγιο 5,6.