Χρήστος Παπαδόπουλος: Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την τήρηση των μέτρων στην Καβάλα

Ο Νομίατρος Καβάλας μιλάει για τις αιτίες οι οποίες έφεραν την έκρηξη κρουσμάτων στην Καβάλα, δίνει συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και απαντά για το αν θα αντέξει την πίεση το Νοσοκομείο

Όσο δεν τηρούμε τα μέτρα, τόσο τα παρατείνουμε, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο Νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αιτίες της έκρηξης κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, στους κινδύνους που διατρέχουν όλοι από τον ιό και στους ρυθμούς και τις εστίες μετάδοσης, ενώ έδωσε οδηγίες τόσο για όσους υποπτεύονται ότι νοσούν από τον ιό όσο για όσους νοσούν και βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Τι έφταιξε και η Καβάλα βρέθηκε στο «κόκκινο» τον Νοέμβρη

Για το τι έφταιξε για την έκρηξη κρουσμάτων στην Καβάλα, είπε πως: «Επιδημιολογικά υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς και για την Καβάλα και την χώρα μετά το καλοκαίρι. Αυτό που λέγαμε για τον καιρό ίσχυε, ενώ υπήρχαν κρούσματα μέσα από τον τουρισμό, παρόλα αυτά κρατήθηκε χαμηλά η εξάπλωση. Το δεύτερο στοιχείο είναι οι νέοι, οι νέοι φοιτητές ειδικά στην βόρεια Ελλάδα κινούνταν παντού, γιατί βλέπουμε αυτά τα χάλια στη βόρεια Ελλάδα, γιατί οι περισσότεροι φοιτητές της σπουδάζουν Θεσσαλονίκη, η εξάπλωση ξεκίνησε από εκεί. Αυτά που λέω είναι στοιχεία από εκτιμήσεις, αλλά διαβάζοντας τα δεδομένα βγαίνουν τα συμπεράσματα. Βλέπουμε και τις ηλικιακές ομάδες, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οι ηλικίες των κρουσμάτων ήταν κοντά στα 20. Επιπλέον, οι νέοι διασκέδαζαν, ειδικά οι πρωτοετείς και από ένα σημείο και μετά οι νέοι κολλάνε μεταξύ τους και έπειτα αρχίζουν και το διασπείρουν στην κοινότητα. Μετά αρχίζουν και κολλάνε και οι συγγενείς και από κει περνάει μέσα στα γηροκομεία και στις κλινικές και κολλάει ο ένας τον άλλον και μάλιστα ταχύτατα. Και έτσι φτάσαμε εκεί που νομοτελειακά έπρεπε να φτάσουμε. Για αυτό λέμε να μην ξεφύγει, γιατί δύσκολα μαζεύεται το πράγμα και βλέπετε ότι με αυτά τα μέτρα και προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα ούτε στην περιοχή μας ούτε στην βόρεια Ελλάδα. Αυτό που είναι ο στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να μην έχουμε αυτό το ρυθμό αύξησης που είχαμε, να καταφέρουμε να μειώσουμε τον ρυθμό που τα κρούσματα αυξάνουν. Αλλά αυτό για να γίνει, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, όσο τα μέτρα δεν τα τηρούμε, τόσο τα παρατείνουμε».

Συνεχίζεται η μετάδοση με πλάγιες οδούς

Ο ίδιος συνέχισε: «Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την τήρηση των μέτρων τοπικά. Αν βγείτε τώρα στον δρόμο θα δείτε ανθρώπους να περιφέρονται με τις μάσκες κατεβασμένες, αυτή τήρηση μέτρων είναι; Οπότε ο κύκλος μετάδοσης συνεχίζεται με άλλη μορφή, και είναι κρίμα να συνεχίζει η μετάδοση με τέτοιες πλάγιες οδούς ενώ έχουμε κλειστά τα μαγαζιά και να καταστρέφεται ο άλλος οικονομικά. Θα έπρεπε ο καθένας να είναι στο σπίτι του και να μην βγαίνει έξω, παρά μόνο για τα απαραίτητα, γιατί το sms γι’ αυτό υπάρχει, βγαίνω για κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες, να πάω να ψωνίσω ή στο φαρμακείο, όχι να πηγαίνω από σπίτι σε σπίτι να πιω καφέ! Ακόμα και η απλή τήρηση των μέτρων χωρίς lockdown θα μπορούσε να λειτουργήσει, αν την εφάρμοζαν όλοι! Αλλά δεν τα εφάρμοζαν και συνεχίζουν να μην τα εφαρμόζουν! Δεν πρόκειται να μαζευτεί το πράγμα, αν δε κόψουμε τους τρόπους μετάδοσης, αν δεν σταματήσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, να τις περιορίσουμε μόνο στην στενή μας οικογένεια, σε αυτούς που ζούμε στο ίδιο σπίτι, μόνο έτσι θα σταματήσει. Όντως υπάρχει ένας κίνδυνος μετάδοσης και στα μέσα μεταφοράς, αλλά δε μπορούμε να σταματήσουμε τις συγκοινωνίες. Υπάρχουν όμως και για εκεί μέτρα και πρέπει να τα τηρούμε, η τήρηση των μέτρων περιορίζει πάρα πολύ τον κίνδυνο. Δεν τον μηδενίζει, αλλά τον περιορίζει αρκετά και αν τον περιορίσουμε και έχουμε αυτό το περιβόητο R μηδέν, να πέσει κάτω από το 1, εκεί θα δούμε την επιδημία να μειώνεται. Δεν γίνεται να εξαφανίσουμε τον ιό, αλλά να τον σταθεροποιήσουμε, να αρχίσουμε να ρίχνουμε ρυθμούς και να μην έχουμε αυτές τις προσελεύσεις στα νοσοκομεία».

Και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στα μέτρα και μας πιάνει πανικός

«Για την περιοχή μας θα πρέπει να πέσουμε κάτω από τα 10 κρούσματα την ημέρα, ενώ τώρα είμαστε στα 50-70-80. Αυτά μάλιστα είναι με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται, προφανώς είναι πολύ περισσότερα και θα πρέπει να πέσουμε στο 1/5 από αυτά που έχουμε τώρα, για να πούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ναι μεν το 90% περνάει τον ιό  ελαφριά, ναι και κάποιοι πιο βαριά, αλλά θα τα καταφέρουν, υπάρχει όμως και ένα 1% που θα χρειαστεί διασωλήνωση και ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα είμαστε εμείς στο 1%; Αν ήταν ένα δύο τα κρούσματα θα λέγαμε εντάξει συμβαίνουν αυτά, όταν όμως έχεις καθημερινά χιλιάδες κρούσματα υπολογίστε το 1% πόσο είναι! Εγώ δε λέω ότι πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και να μας πιάνει ο φόβος, να το πάρουμε σοβαρά όμως, την πιθανότητα ότι μπορεί να είμαι εγώ ή κάποιος συνάνθρωπός μου που θα του τύχει. Ναι είναι ένας ιός που στην πλειοψηφία του τον περνάνε ελαφριά, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Δε χρειάζεται πανικός, δε πεθαίνουν όλοι όσοι κολλάνε κορονοϊό και όλος αυτός ο ντόρος που γίνεται έχει και αντίκτυπο ψυχολογικό και στα παιδιά. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, κινδυνεύουν κάποιες ηλικιακές ομάδες και κάποιοι άνθρωποι με νοσήματα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα. Αλλά, αντί να το πάρουμε σοβαρά, ή δε δίνουμε σημασία ή μας πιάνει πανικός», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα rapid τεστ και τα τεστ PCR

Για το πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test, τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή όποιος έχει συμπτώματα γρίπης, πονοκέφαλο, ρίγος, δέκατα και ειδικά αν έχει έρθει σε επαφή με έναν θετικό, είναι κορονοϊός. Και να μην κάνει τεστ, τζάμπα θα το κάνει. Αν κάποιος έχει συμπτώματα και το υποψιάζεται, κάνει rapid και βγει θετικό, δε χρειάζεται να το επιβεβαιώσει με το άλλο τεστ, είναι κορονοιός. Το rapid τεστ σε έναν ασυμπτωματικό μπορεί να μην είναι αξιόπιστο, εκεί μπορεί να μην δείξει, να είμαι δηλαδή φορέας και να μη το ξέρω, αλλά αυτές είναι λιγότερες περιπτώσεις. Αν έχουμε συμπτώματα και βγει αρνητικό, εκεί να κάνουμε και ένα PCR. Με πήραν μητέρες και μου λέγανε το παιδί έχει τα τάδε συμπτώματα, τις έλεγα μη κάνεις τίποτα είναι κορονοϊός. Και κάποιοι που κάνανε το τεστ, όντως ήταν. Μόνο από τη κλινική εικόνα πλέον μπορεί να μας καθοδηγήσει στο τι συμβαίνει. Το rapid είναι αποτελεσματικό, όταν το κάνουμε κοντά στην εκδήλωση των συμπτωμάτων».

H μετάδοση από τις επιφάνειες και τα τρόφιμα είναι πολύ μικρή

Για το από πού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης, υποστήριξε: «Τελικά όπως αποδείχτηκε ο ρυθμός μετάδοσης μέσω επιφανειών ή τροφίμων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που εκτιμήθηκε αρχικά. Περισσότερο κολλάμε όταν είμαστε τετ α τετ με κάποιον και μιλάμε χωρίς μάσκα, κατά δεύτερο λόγο είναι η αερομεταφερόμενη μετάδοση που γίνεται σε κλειστό χώρο όταν περάσει ένας θετικός, π.χ. σε ένα ασανσέρ μπήκε ένας θετικός και βγήκε και μετά από 10 λεπτά μπαίνουμε εμείς, εκεί μπορεί να κολλήσουμε. Γιατί παραμένει σε ένα κλειστό χώρο 2-3 ώρες ο ιός. Η μετάδοση από τις επιφάνειες έρχεται πιο πίσω. Αν τα τρόφιμα ή τις συσκευασίες τις πλύνουμε λίγο μετά δεν υπάρχει κίνδυνος. Επίσης από τα κατοικίδια, όπως ακούγεται, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού».

Τι δείχνουν οι ιχνηλατήσεις

«Βλέπουμε επίσης από την ιχνηλάτηση ότι η μετάδοση σε χώρους,  όπως γηροκομεία ή κλινικές είναι πάρα πολύ μεγάλη, αστραπιαία. Βλέπεις σε μία πτέρυγα να κολλάνε όλοι ή το 80%, είναι φοβερό, μεταδίδεται απίστευτα εύκολα σε τέτοιες δομές. Το άλλο πρόβλημα είναι ποιος εργοδότης θα αφήσει για καιρό έναν εργαζόμενο στο σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα, εκεί είναι το κλειδί να μη βλέπουμε εργαζόμενους να πηγαίνουν στην δουλειά, έστω και με ήπια συμπτώματα. Η άλλη πλευρά είναι ο εργαζόμενος να μην το λέει για να μην χάσει το μεροκάματο. Αυτά δεν είναι θεωρίες, γίνονται και για αυτό συνεχίζεται η μετάδοση. Λένε, εντάξει έχω πονόλαιμο και δέκατα, οκ μπορώ να δουλέψω. Ναι, μπορείς, αλλά συνεχίζεις να κολλάς και άλλους! Αν ο άλλος είναι ασυμπτωματικός δε μπορεί να το ξέρει κιόλας αλλά αν έχετε έστω και ήπια συμπτώματα μείνετε σπίτι, είναι κορονοϊός. Το λέμε και εδώ στο Διοικητήριο, μην έρθετε, ακόμη και αν έχετε πολύ ήπια συμπτώματα. Ακόμη και τα δέκατα όταν συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικό δείγμα κορονοιού, ο ιός δε κάνει συνήθως υψηλό πυρετό, αν έχεις αυτά τα συμπτώματα κάνε και ένα τεστ, για να ξέρεις τι γίνεται» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πώς πρέπει να γίνεται η καραντίνα στο σπίτι

Αναφερόμενος σε όσους μένουν σε καραντίνα, επειδή  νοσούν, είπε:  «Για όσους νοσούν και μένουν σπίτι, πρέπει να κλειστούν στο δωμάτιο τους, να χρησιμοποιούν  άλλη τουαλέτα αν υπάρχει, αν δεν υπάρχει μετά από μισή ώρα και αφού αεριστεί καλά, να μπει ο επόμενος, δεν βγαίνουμε από το δωμάτιο για να μην το εξαπλώσουμε στο υπόλοιπο σπίτι, το φαγητό θα πηγαίνει εκεί, με μάσκα πάντα, δεν είναι εύκολο το ξέρω, αλλά αυτό μπορεί να γίνει. Και εντάξει μπορεί και έτσι να κολλήσει και κάποιος ακόμη στην οικογένεια, αλλά το ζήτημα είναι να σταματήσει εκεί. Οι υπόλοιποι φυσικά μένουν σε καραντίνα».

Θα αντέξει την πίεση το Νοσοκομείο της Καβάλας;

«Για να αντέξει το νοσοκομείο, όλη η βάση είναι η ψυχική δύναμη που έχουν οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, αυτοί δίνουν τον εαυτό τους. Όσο αντέχουν αυτοί, θα αντέξει και το νοσοκομείο. Δεν είναι θέμα αριθμού κλινών, είναι θέμα αντοχής προσωπικού, είναι το πόση ψυχική δύναμη έχουν για να ανταπεξέλθουν. Αυτούς πρέπει να σκεφτούμε που είναι στην πρώτη γραμμή, αυτοί δίνουν τα πάντα για να μας νοσηλεύσουν και για αυτούς χρωστάμε να τηρούμε τα μέτρα», σχολιάζει ο Νομίατρος.