Καβάλα: Δόθηκε «ζωή» στον Σταυρό της πόλης [φωτογραφίες]

Παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας σε ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης-Η ιστορία του Σταυρού, ο πόλεμος της Κορέας και οι... Αμερικάνοι

Σε παρεμβάσεις λειτουργικότητας, αλλά και αισθητικής προχώρησαν τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, στον Σταυρό, μετά από βανδαλισμούς τους οποίους υπέστη η κατασκευή.

«Μικρές παρεμβάσεις, αλλά ουσιώδεις, όπως αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων, του σπασμένου Plexiglas και βάψιμο. Σημείο αναφοράς ο Σταυρός για την πόλη της Καβάλας», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Η ιστορία του Σταυρού-Γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς

Το ύψωμα του Σταυρού, ο Σταυρός για τους Καβαλιώτες. Ήταν το σωτήριο έτος 1953. Στην Καβάλα διοικητής της Μεραρχίας που εδρεύει εδώ ήδη από το 1952 και είναι η 11η Μεραρχία Πεζικού έρχεται ο υποστράτηγος Αθανάσιος Δασκαρόνης. Ο ίδιος είχε πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας με το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εκεί λοιπόν ο Δασκαρόνης έβλεπε τους Αμερικάνους να υψώνουν σταυρούς όταν καταλάμβαναν ένα ύψωμα.

Έτσι θέλησε να υψώσει έναν μεγάλο Σταυρό στη κορυφή του βουνού που περιβάλει την Καβάλα. Είπε τη σκέψη του στον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομο, στον Δήμαρχο και στον Νομάρχη. Πήρε την άδειά τους και με το Τάγμα Μηχανικού της Μεραρχίας κατασκεύασε τον Σταυρό. Στην δεκαετία του 1990 ο Σταυρός ηλεκτροφωτίστηκε. Σημείο αναφοράς για μας τους Καβαλιώτες, σημείο απόδρασης και θέας.