Το πρόβλημα με τον κορονοϊό θα λυθεί με την ανοσία του πληθυσμού

Διαδικτυακή εκδήλωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με ομιλητές το Νομίατρο Καβάλας και τον καθηγητή Πρόληψης και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (ΣΥΠΕΚΑ) υπό την αιγίδα της ΠΑΜΘ/ΠΕ Καβάλας, με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή μας», με εισηγητές τον Εμμανουήλ Βελονάκη, Ιατρό Εργασίας και καθηγητή Πρόληψης και Υγιεινής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Χρήστο Παπαδόπουλο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Καβάλας.

Κατά την έναρξη της διαδικτυακής συνάντησης ο κ. Βελονάκης πραγματοποίησε μία σύντομη αναδρομή σχετικά με τον ένα χρόνο ύπαρξης της πανδημίας στη χώρα μας, έδωσε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τώρα σχετικά με την επιδημία και αναφέρθηκε και στα εμβόλια κατά του κορονοϊού: «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να σταματήσει η εξέλιξη της επιδημίας. Είναι ο γρήγορος εμβολιασμός, να πάμε δηλαδή πιο γρήγορα απ’ ότι μεταδίδεται ο ιός –εδώ υπάρχουν δυσκολίες με την επάρκεια των εμβολίων, υπάρχουν δυσκολίες τεχνικές και υπάρχει δυστυχώς και ο φόβος, η ανασφάλεια σχετικά με το εμβόλιο. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουμε και ο άλλος τρόπος είναι να κρατήσουμε αποστάσεις. Συμπλήρωσε ότι ευτυχώς αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, απόλυτα διαχειρίσιμη, τα τεστ δείχνουν πολύ μικρή διασπορά του ιού, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί πάρα πολύ εύκολα, όπως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που μας πέρασε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό, αλλά αυτό δεν θέλει μόνο ελπίδα, θέλει προσπάθεια και εγρήγορση απ’ όλους μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον Σύλλογο Υπαλλήλων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της διαδικτυακής ομιλίας, ανέφερε πως «όλη αυτή η κινητοποίηση που είχε και συνεχίζει να έχει η παγκόσμια κοινότητα δεν είναι άδικη. Έχει πεθάνει εκατομμύρια κόσμος, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς αυτό που συμβαίνει. Υπάρχουν κουρασμένοι πολίτες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα που προειδοποιούσε και συνεχίζει να προειδοποιεί  και λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι επί αδίκω. Το πρόβλημα θα λυθεί με την ανοσία του πληθυσμού, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Βελονάκης, και αυτό θα γίνει είτε αρρωσταίνοντας είτε κάνοντας το εμβόλιο, άλλη λύση δεν έχουμε. Αν η ανοσία γίνει μέσα από την ασθένεια τότε θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας. Εάν γίνει μέσα από το εμβόλιο, δεν θα ’χουμε τίποτα. Τα εμβόλια αυτά είναι από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν βγει και είναι και αρκετά ασφαλή».

Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, επισημαίνοντας με παραδείγματα το μεγάλο όφελος που προσφέρουν στην συνολική ανοσία τα εμβόλια και έθεσαν επιχειρήματα απέναντι στη διάχυτη και αβάσιμη παραπληροφόρηση που υπάρχει στις μέρες μας. Οι όποιες επιφυλάξεις που υπάρχουν για τα εμβόλια δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Οι εισηγητές δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι αν ένα άτομο εμβολιαστεί, μειώνει αφενός την πιθανότητα να μολυνθεί από τον ιό, αλλά περιορίζει αφετέρου και τη διασπορά του ιού στους γύρω του.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, αναφέρθηκε ότι αυτές δεν έχουν επηρεάσει τη βαρύτητα της νόσου, έχουν επηρεάσει τη μολυσματικότητα, την ευχέρεια με την οποία μεταδίδεται ο ιός. Αλλά το κυριότερο ότι δεν έχει αλλάξει την ευεργετική επίδραση που έχουν τα εμβόλια στα μεταλλαγμένα στελέχη σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των συναδέλφων στις οποίες οι δύο εισηγητές απάντησαν με ψυχραιμία και σαφήνεια. Αυτό που συνέστησαν ολοκληρώνοντας είναι καλή υπομονή σε όλους, καλό κουράγιο και προσοχή. Αν περάσει και αυτό το κύμα που υπάρχει τώρα, τα πράγματα θα βελτιωθούν. Μετά τον Μάιο-Ιούνιο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Φιλιππία Κοχλιαρίδου, συνοψίζοντας, ευχαρίστησε τους ομιλητές που με τις γνώσεις τους και την επιστημονική τους κατάρτιση συνέβαλαν στην αποσαφήνιση όρων, διαδικασιών και ερωτημάτων σχετικά με την πανδημία και τα εμβόλια, τόνισε ότι η γνώση είναι δύναμη όταν προέρχεται από έγκυρες πηγές και οι συμβουλές των ειδικών είναι αξιόπιστες και πολύτιμες. Επισήμανε τη μεγάλη σημασία της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο και πρόσθεσε ότι η τήρηση των μέτρων συνεχίζεται στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και αυτό δεν αποτελεί μόνο ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη. Επίσης, δήλωσε ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ξεκινά ένας κύκλος διαδικτυακών εκδηλώσεων με ανάλογη θεματολογία που βασίζεται στις ανάγκες ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων των μελών του Συλλόγου.