Διοικητής Πυροσβεστικής Θάσου: Απολύτως ψευδές το γερμανικό δημοσίευμα περί διάσωσης πυροσβεστών μέσω… Νυρεμβέργης!

Οι 12 «πυροσβέστες» που ήταν... 2 και όχι πυροσβέστες, τα 50 άτομα που ποτέ δεν κινητοποιήθηκαν, οι συνεννοήσεις στα αγγλικά και στα γερμανικά και άλλες πολλές «ιστορίες» που τελικά δεν ισχύουν! - Διαβάστε πώς πραγματικά έγιναν όλα

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου «είδε» το φως της δημοσιότητας ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο εξιστορούσε την «περιπετειώδη διάσωση» 12 Γερμανών πυροσβεστών από τη Βαυαρία οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε απόκρυμνη περιοχή στο νησί της Θάσου [δείτε το δημοσίευμα όπως το αναδημοσίευσε η Deutsche Welle (!) πατώντας εδώ].

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Θάσου όμως, η ιστορία του «ρεπορτάζ» δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα όπως αυτά εκτυλίχθηκαν…

Ο Αντιπύραρχος Κώστας Κοντογεωργίου, μιλώντας στο KAVALA POST, διευκρίνισε τα εξής, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους:

Όντως, λίγο μετά τις 13:00 της Τετάρτης 28 Ιουλίου 2021, το «112» δέχθηκε μία κλήση την οποία και προώθησε στην Πυροσβεστική Θάσου. Οι «χαμένοι πυροσβέστες» ήταν δύο και όχι… 12 όπως αναφέρει το Spiegel, ενώ δεν ήταν καν… πυροσβέστες!

Οι εν λόγω «ορειβάτες» είχαν ξεκινήσει από την Ποταμιά για να προσεγγίσουν το ορειβατικό καταφύγιο, ωστόσο, ακολουθώντας το στίγμα που τους έδινε το GPS, βρέθηκαν σε απόκρυμνο σημείο από το οποίο δεν μπορούσαν να φύγουν.

Τα περί «ασυνεννοησίας» λόγω γλώσσας δεν ισχύουν επίσης ούτε κατ’ ελάχιστο, αφού ο ίδιος ο Διοικητής μιλά άπταιστα αγγλικά αλλά και… γερμανικά, όντας γεννηθείς στη Γερμανία!

Μέσα σε λίγα λεπτά αφότου δέχθηκε την κλήση, ο ίδιος μαζί με στελέχη της Υπηρεσίας, βρέθηκαν στο καταφύγιο και μετά από απευθείας συνεννόηση με τους «χαμένους πυροσβέστες» [χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνα αλλά και ένα ηχείο που είχαν μαζί τους], μπόρεσαν να εντοπίσουν το σημείο όπου είχαν εγκλωβιστεί.

«Καμία επιχείρηση διάσωσης με… 50 άτομα δεν στήθηκε!», είναι κατηγορηματικός ο κ. Κοντογεωργίου. Ο ίδιος, μαζί με στελέχη της Υπηρεσίας που γνωρίζουν την περιοχή αλλά και τη συνδρομή ενός κτηνοτρόφου ο οποίος επίσης γνωρίζει πολύ καλά το ανάγλυφο του τοπίου στο σημείο, κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να οδηγήσουν με ασφάλεια τους δύο τουρίστες αρχικά στο ορειβατικό καταφύγιο και, λίγη ώρα μετά, στο… ξενοδοχείο τους!

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΠΥ Θάσου, ούτε η «κινητοποίηση με αεροπλάνο» ισχύει, ενώ όσον αφορά την «εμπλοκή» της Νυρεμβέργης, όντως κάποια στιγμή ο ίδιος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν ο οποίος «υποτίθεται ότι ήταν πυροσβέστης και καλούσε από τη γερμανική πόλη», αλλά όλες οι συνεννοήσεις από εκεί και πέρα έγιναν απευθείας με τους εγκλωβισμένους τουρίστες οι οποίοι, με το πέρας της επιχείρησης, ευχαρίστησαν θερμά όσους συνέβαλαν στη διάσωσή τους.

Τώρα το πώς και γιατί «εμφανίστηκε» ένα τέτοιο ρεπορτάζ από ένα γερμανικό περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας και πώς αυτό έφτασε να αναδημοσιεύεται από την έγκριτη Deutsche Welle, παραμένει άγνωστο…