Απογραφείς σε απόγνωση (και) στην Καβάλα: Δεν αντέχουμε άλλο, θα παραιτηθούμε! [μαρτυρίες]

Πάνω από 50 μέχρι στιγμής οι παραιτήσεις και... έπεται συνέχεια - Το KAVALA POST μίλησε με συμπολίτες μας που συμμετέχουν στη διαδικασία της ΕΛΣΤΑΤ - Τα «ακούνε» από πολλούς: «Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδξοι! Φύγετε από το σπίτι μας»!

Σε… «φιάσκο» κινδυνεύει να εξελιχθεί η απογραφή του πληθυσμού και στην Καβάλα, καθώς πολλοί απογραφείς είναι «στα κάγκελα», μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της διαδικασίας που οφείλονται τόσο στα οργανωτικά «κενά» όσο και, κυρίως, στη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας πολιτών οι οποίοι βλέπουν την απογραφή με… «κακό μάτι» (sic)!

Με αφορμή την παραίτηση 500 -από τους συνολικά 700- απογραφέων στην Πάτρα που έγινε γνωστή από τα ΜΜΕ, το KAVALA POST μίλησε με νέες και νέους από την Καβάλα που συνεβλήθησαν με την ΕΛΣΤΑΤ για να διεξάγουν την απογραφή του πληθυσμού στον νομό μας.

Πολύ ταλαιπωρία για… ψίχουλα

«Δεν αντέχω άλλο, σκέφτομαι σοβαρά να παραιτηθώ!», μας είπε ο Ν.Κ., ο οποίος, εν μέσω ανεργίας, «μπήκε» στην απογραφή για «να βγάλει ένα μεροκάματο ενόψει των Χριστουγέννων», αλλά πλέον δεν είναι σίγουρος ότι θα πετύχει ούτε αυτό!

«Μου έχουν “χρεώσει” περίπου 150 σπίτια, διαμερίσματα και μονοκατοικίες, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν… υπάρχουν! Η απογραφή των κτιρίων που προηγήθηκε δεν έγινε σωστά. Για παράδειγμα, ο συνάδελφος που προηγήθηκε, μπορεί σε ένα οίκημα τριών ορόφων να κατέγραψε τρία νοικοκυριά, αλλά τελικά να ήταν ένα· χώρια τα εγκαταλελειμμένα…», συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση των απογραφέων με την ΕΛΣΤΑΤ δεν προβλέπει «εφάπαξ» αμοιβή, αλλά το τελικό ποσό προκύπτει από τον αριθμό των νοικοκυριών που θα απογραφούν, με την τιμή ανά «σπίτι» να έχει οριστεί λίγο πάνω από τα 2 ευρώ. «Στο τέλος, θα έχω φάει άπειρες ώρες μέσα στο κρύο και τη βροχή για να κυνηγάω κόσμο και θα μου μείνουν… ψίχουλα», μας λέει ο Ν.Κ.

«Μας βρίζουν, μας διώχνουν ή, στην καλύτερη, δεν μας ανοίγουν την πόρτα»!

Μια άλλη πλευρά της απογραφής μάς αποκαλύπτει η Κ.Χ., αυτήν των «αρνητών της απογραφής» που «βλέπουν» την όλη διαδικασία με καχυποψία, το λιγότερο!

«Πολλές φορές χτυπάω μια πόρτα και ενώ ακούω από μέσα θόρυβο, ακούω ανθρώπους να μιλάνε, δεν μου ανοίγουν καν την πόρτα! Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο. Σε πολλές περιπτώσεις οι ένοικοι των σπιτιών με αντιμετωπίζουν επιθετικά. Βρίζουν την Κυβέρνηση, βρίζουν εμένα, με έχουν διώξει, μάλιστα, από σπίτι φωνάζοντας “Εμείς είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι! Φύγε τώρα από αυτό το σπίτι!” και έχω μείνει εμβρόντητη», συμπληρώνει.

«Σε εμένα έχουν “χρεώσει” πάνω από 150 νοικοκυριά, αλλά στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα έχω καταφέρει να απογράψω ούτε τα μισά, αφού τα περισσότερα απλά δεν υπάρχουν (!) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις απλά θεωρώ ότι οι ένοικοι απλά δεν θα… απογραφούν!», καταλήγει.

Δεν μας έχουν στείλει ούτε ειδικές μάσκες ούτε καρτελάκια…

Και ενώ από την ΕΛΣΤΑΤ έχουν ανακοινώσει στους πολίτες ότι οι απογραφείς που θα τους επισκεφτούν θα φοράνε υποχρεωτικά μία ειδική μάσκα που θα έχει επάνω της το λογότυπο της απογραφής ενώ θα φέρουν και καρτελάκι που θα αποδεικνύει την ιδιότητά τους, το υλικό αυτό απλά δεν… υπάρχει!

«Τις προάλλες χτύπησα μια πόρτα και ο ένοικος με ρώτησε “πού είναι το καρτελάκι σου;” και δεν ήξερα τι να του απαντήσω! Ότι δεν μας έστειλαν ποτέ ούτε μάσκα ούτε καρτελάκια;», αναρωτιέται η Κ.Κ. η οποία επίσης επιβεβαιώνει τα όσα είπαν οι δύο συνάδελφοί της και δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να δηλώσει παραίτηση άμεσα.