Δημοσθένης Σταμάτης (πρόεδρος διδασκόντων ΔΙΠΑΕ): Η Kαβάλα πρότεινε την μεταφορά του Τμήματος Φυσικής!

Νέα διάσταση στο θέμα που έχει θορυβήσει την Καβάλα μετά τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου διδασκόντων του Πανεπιστήμιο κατηγορώντας τα μέλη του από την Καβάλα Δημήτρη Μπαντέκα και Αθανάσιος Μητρόπουλο, πως αυτοί ήταν που εισηγήθηκαν να φύγει η Σχολή Θετικών Επιστημών ενώ ζητάει την παραίτηση τους

Πρόταση της διοικούσας επιτροπής, κατ’ εντολή του υπουργείου Παιδείας ήταν οι προτάσεις για την κατάργηση του τμήματος Φυσικής στην Καβάλα και των τμημάτων στην Θεσσαλονίκης που μεταφέρονται στις Σέρρες επεσήμανε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» ο πρόεδρος των διδασκόντων του ΔΙΠΑΕ Δημοσθένης Σταμάτης, ρίχνοντας βόμβα για τις μεθοδεύσεις που γίνονται από το υπουργείο και τις διορισμένες από αυτό διοικήσεις για την υποβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου.

Φαίνεται ότι η πρόταση αυτή έγινε τελευταία στιγμή πρακτικά κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας

«Όλοι οι συνάδελφοι είναι αναστατωμένοι, δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι και αιφνιδιασμένοι γιατί πρόκειται για μία πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που ακούγεται πάρα πολύ για το ίδρυμα μας με διάφορα δημοσιεύματα όλη αυτή την περίοδο, με δηλώσεις της Υπουργού ότι τα πράγματα έγιναν βιαστικά σε σχέση με το ΔΙΠΑΕ. Εκείνο που δεν περιμέναμε ήταν τελευταία στιγμή η διοικούσα επιτροπή να λειτουργήσει τόσο καταστροφικά για το ίδρυμα μας, βέβαια πρέπει να σας πω ότι η διοικούσα επιτροπή είναι διορισμένη από το υπουργείο και όπως προκύπτει και από το κείμενο της εισήγησης του προέδρου της φαίνεται ότι η πρόταση αυτή έγινε τελευταία στιγμή πρακτικά κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας. Να σας πω ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς είχε στείλει επίσης η διοικούσα επιτροπή συναθροίζοντας τις απόψεις όλων των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το τι πρέπει να γίνει το κάθε τμήμα σχετικό έγγραφο προς την Υπουργό το οποίο καμία σχέση δεν είχε με συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων».

Η διαδικασία έγινε και με παντελή έλλειψη δημοκρατίας που εχει συνηθίσει το πανεπιστήμιο

«Όχι μόνο δε πάρθηκε η άποψη των καθηγητών αλλά εδώ υπήρχαν έγγραφα με τις απόψεις όλων των τμημάτων και των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα με τελείως διαφορετικές εισηγήσεις! Άρα όχι μόνο έγινε αιφνιδιαστικά αυτή η διαδικασία, αλλά έγινε και με παντελή έλλειψη δημοκρατίας που εχει συνηθίσει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί με αποφάσεις των οργάνων των τμημάτων και των σχολών και επίσης σε πλήρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του μεγάλου πια Διεθνούς Πανεπιστημίου. Τρία χρόνια προσπαθεί το ΔΙΠΑΕ να βρει το βηματισμό του, το πανεπιστήμιο προέκυψε από τις συνεργεία με μεγάλη συζήτηση και με χρονική διάρκεια πάνω από ένα χρόνο στη διαδικασία συνεργασίας των τριών πρώην ΤΕΙ με το πρώην Διεθνούς Πανεπιστημίου, ετοιμάστηκαν εκθέσεις σκοπιμότητας, συγχωνεύτηκαν τμήματα, άλλαξαν γνωστικό αντικείμενο τα τμήματα, απέκτησαν σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Το μόνο που χρειάζεται το πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει είναι σωστή χρηματοδότηση, να ξεπαγώσουν οι θέσεις μελών εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού που έχουν παγώσει εδώ και καιρό και δεν αντικαθιστούνται ούτε οι συνταξιούχοι, να λυθούν ζητήματα θεσμικά όπως είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας και αντί να συμβούν αυτά, υπάρχει αυτή η καταστροφική πρόταση η οποία είναι πέρα από κάθε λογική ανθρώπινη».

Ειδικά για τον κόμβο της Καβάλας δυστυχώς η πρόταση είναι κυριολεκτικά εκ των έσω

«Καταρχήν και μόνο που έγινε αυτή η εισήγηση εκ των έσω, άσχετα αν ήτανε σε συμφωνία με το υπουργείο δυσφημεί το πανεπιστήμιο μας. Ειδικά για τον κόμβο της Καβάλας δυστυχώς η πρόταση είναι κυριολεκτικά εκ των έσω καθώς ο κ. Μπαντέκας πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο κ. Μητρόπουλος πρώην αντιπρύτανης τορπίλισαν την προσπάθεια εισηγούμενοι τόσο να φύγει η σχολή θετικών επιστημών και να πάει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όσο και διέβαλαν τα τμήματα της σχολής Οικονομικών πού βρίσκονται στην Καβάλα λέγοντας ότι έχουν επικαλύψει άλλα τμήματα. Δηλαδή πρακτικά, ως σύλλογος το θεωρούμε απαράδεκτο, δυναμιτίζουν την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα και συμβάλλουν στην διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Δεν ξέρω αν είναι εντεταλμένοι από την πολιτεία πάντως βρίσκονται στη διοικούσα επιτροπή, ο σύλλογός μας θεωρεί όλη αυτή τη διαδικασία απαράδεκτη και ζητάει την παραίτηση των μελών της διοικούσας επιτροπής, καταλαβαίνετε ότι ζητάμε και την παραίτηση των δύο μελών από την Καβάλα, του κ. Μπαντέκα και Μητρόπουλου».

Δεν υπήρχε θέμα με την λειτουργία τους

«Καταρχήν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που αναφέρει ο κ. Καίσης είναι κατά περίπτωση, το τμήμα Φυσικής αν θυμάμαι καλά έχει γύρω στους 800 φοιτητές, και προέκυψε από την μετεξέλιξη και την στη διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών άρα έχει πολλούς φοιτητές οι οποίοι συνεχίζουν για να πάρουν το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού του ΤΕΙ και φυσικά έχει τα τρία τελευταία χρόνια εισακτέους κανονικά με εξαίρεση την τελευταία χρονιά καθώς η ξαφνική εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από το υπουργείο δημιούργησε πρόβλημα στα περιφερειακά ιδρύματα σε μία περίοδο πανδημίας όπου οι φοιτητές και οι υποψήφιοι δεν είχανε ετοιμαστεί καλά για τις εξετάσεις και επίσης χρησιμοποιείται αυτό το κριτήριο, το κριτήριο της μιας χρονιάς δηλαδή ότι πήρε λίγους εισακτέους το τμήμα για να κλείσει. Με αυτή τη λογική όμως πανελλαδικά θα πρέπει να κλείσουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες τμήματα. Το τμήμα Φυσικής τεκμηριώθηκε από τους ίδιους τους συναδέλφους που τώρα θέλουν να το μεταφέρουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ότι ήταν βιώσιμο, έχει σημαντικό προσωπικό εκπαιδευτικό και συμπληρώνεται με έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του και ζητάμε ως σύλλογος από τους συναδέλφους της σχολής θετικών επιστημών -ήδη το τμήμα πληροφορικής που επίσης ανήκει στη σχολή θετικών επιστημών μάθαμε ότι ρητά αποφάσισε να μην δεχθεί το αίτημα της μεταφοράς. Πρόκειται για αίτημα, γιατί να σας πω ότι είναι μία παλιά ιστορία αυτή η οποία είχε επιχειρηθεί και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ποτέ δεν απάντησε σε αυτό το αίτημα».

Μεταφέρονται στις Σέρρες είναι για να καταργηθούν στην ουσία

«Τα τμήματα αυτά –της Θεσσαλονίκης που μεταφέρονται- έχουν υψηλές βάσεις, καταλαμβάνονται οι θέσεις των φοιτητών στο ακέραιο ακόμα και τώρα στην τελευταία ακαδημαϊκή χρόνια, έχουν εγκαταστάσεις εκατομμυρίων εξειδικευμένες, είναι τα μεγαλύτερα τμήματα σε προσωπικό και η μόνη λογική το ότι αυτά μεταφέρονται στις Σέρρες είναι για να καταργηθούν στην ουσία, για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει καμία λογική απάντηση, είναι πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου η οποία μέσω του διορισμένου προέδρου και της διορισμένης διοικούσας επιτροπής εφαρμόζεται στο ίδρυμα μας. Εδώ να σημειώσω ότι σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των εισακτέων που καθορίζεται από το υπουργείο είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ζητάνε τα τμήματα, άρα αν εμείς ζητήσουμε 80 εισακτέους και το υπουργείο μας δώσει 160 και μετά το τμήμα δεν πάρει τους 160 φαίνεται ότι φταίει το τμήμα κατά την λογική του υπουργείου».

Ακόμη και αν μας στείλουν στις Σέρρες θα μείνουμε στην Θεσσαλονίκη

«Το τμήμα μου είναι στην Θεσσαλονίκη και σας δηλώνω ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί, θα καθίσουμε στη Θεσσαλονίκη ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση που θα μας στέλνει στις Σέρρες. Αλλά έχουνε ξεκινήσει αυτές οι ενέργειες, τμήματα που θίγονται και έχει φτιαχτεί και μία συντονιστική επιτροπή, έρχονται σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές, ετοιμάζεται ερώτηση στη Βουλή, δε θέλω να πω κόμμα. Για τους συνάδελφους από το Φυσικό της Καβάλας προφανώς και τους λέμε να συσπειρωθούν μαζί μας γιατί διασπαστικές ενέργειες και προτάσεις δε βοηθάνε στο ίδρυμα, στο μόνο που θα καταλήξουν είναι να καταργηθεί το τμήμα».