Τέλος εποχής (μέχρι νεωτέρας) για πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες. Η «ιστορική» ημερομηνία

Σε ποιες περιπτώσεις αναμένεται να διατηρηθεί η μάσκα-Τι θα γίνει με τα self tests και τα rapid tests των ανεμβολίαστων εργαζομένων

Την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την άρση των μέτρων, που θα γίνει σε δύο φάσεις, από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου 2022.

Ωστόσο, η μάσκα αναμένεται να διατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εξαιρέσεις θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική και πέραν της 1ης Ιουνίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακός κλπ), στα ταξί, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (στους κλειστούς χώρους των πλοίων), στα τρένα και στα ΚΤΕΛ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η διατήρηση της υποχρεωτικής μάσκας και σε δομές Υγείας.

Προαιρετική θα παραμείνει η χρήση μάσκας στα εμπορικά καταστήματα, εστίαση, διασκέδαση και πιθανώς στα σούπερ μάρκετ και στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, από την 1η Μαΐου 2022 σταματά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για πρόσβαση σε όλους τους χώρους, είτε κλειστούς είτε ανοιχτούς. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση διενέργειας τεστ, όπου απαιτούνταν.

Την 1η Μαΐου 2022 καταργούνται επίσης τα τακτικά self tests στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self test.

Παράλληλα, από την 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως τις 31 Αυγούστου 2022 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Τέλος, από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.