Βουλγαρικό Σχολείο Καβάλας: Τα χαμόγελα των παιδιών «φώτισαν» την επετειακή εκδήλωση [φωτογραφίες]

Το Σωματείο Μπαλκγάρια και το Βουλγαρικό Σχολείο «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας» διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη γιορτή στο σχολείο, αλλά και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»

Μια όμορφη εκδήλωση διοργάνωσαν το Σωματείο Μπαλκγάρια και το Βουλγαρικό Σχολείο «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας» το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 με αφορμή τα 5 χρόνια λειτουργίας τα οποία συμπληρώνει φέτος το Βουλγαρικό Σχολείο της Καβάλας.

Το «παρών» στον αγιασμό τον οποίο πραγματοποίησε ο πατέρας Γεράσιμος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, έδωσαν η βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ, καθώς και εκπαιδευτικοί από τη γειτονική χώρα, όμως την παράσταση έκλεψαν οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, με το χαμόγελό τους να «φωτίζει» την εκδήλωση.

Ακολούθησε εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» από τους μαθητές και μαθήτριες του Βουλγαρικού Σχολείου από την Καβάλα και τη Δράμα, με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, αλλά και καλλιτεχνών της Βουλγαρίας.

Το Βουλγαρικό Σχολείο «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας» λειτουργεί τις Κυριακές για τους μαθητές και τις μαθήτριές του. Ιδρύθηκε το 2017 από Βούλγαρους που ζουν μόνιμα στην Καβάλα και όχι μόνο, αλλά και από Έλληνες, με σκοπό τα παιδιά από μεικτούς γάμους να μαθαίνουν δωρεάν τη βουλγαρική γλώσσα μία φορά την εβδομάδα.

Ένα όραμα και όνειρο το οποίο ξεκίνησε μόλις με 20 μαθητές και αυτή την στιγμή πλέον «μετρά» 85 μαθητές και μαθήτριες, από τους οποίους οι 45 φοιτούν στην Καβάλα, οι 19 στο παράρτημα της Δράμας και οι 21 στο παράρτημα της Κομοτηνής.

Η διευθύντρια του Βουλγαρικού Σχολείου «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας», Stanka Koleva τόνισε στην ομιλία της την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου σχολείου για την βουλγαρική κοινότητα στην Καβάλα, αλλά και την σημαντική συμβολή του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ και του Δημάρχου Μπόγδαν Μοτσέβ για την ίδρυση του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και φυσικά ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη για τη σταθερή στήριξη του Δήμου Καβάλας προς την συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Δήμαρχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ, Βλαδιμίρ Μόσκοβ δήλωσε: «Είναι ελπιδοφόρο και σημαντικό για τους Βούλγαρους να υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο στην Καβάλα. Η συγκεκριμένη προσπάθεια μάλιστα ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Στόχος μας είναι η συνεχής ενίσχυση της βουλγαρικής εκπαίδευσης στην Καβάλα στη βουλγαρική γλώσσα, ενώ είναι πολύ σημαντικό για εμάς και η στενότερη συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας σε πολλά ακόμη επίπεδα και το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη στενότερες σχέσεις που αφορούν και την ανάπτυξη».

Από την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης τόνισε ότι «είναι σημαντικό το πώς η εκπαίδευση μπορεί να φέρει κοντά δύο λαούς και να ενισχύσει την αρμονική συνύπαρξη, αλλά και πορεία δύο λαών και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Και φυσικά είναι σπουδαίο οι Βούλγαροι που έχουν επιλέξει την όμορφη Καβάλα για να χτίσουν την ζωή τους και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους να έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την μητρική τους γλώσσα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία με τους γείτονες και φίλους μας από τον Δήμο της Γκότσε Ντέλτσεφ».

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «είναι πολύ σημαντικό για όλους μας η συνύπαρξη των λαών και φυσικά η νέα γενιά της Βουλγαρίας που μένει στην Καβάλα μας να διδάσκεται τη μητρική της γλώσσα. Υπόσχομαι ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να βρεθώ κοντά στη βουλγαρική κοινότητα και να βοηθήσω με τη σειρά μου στα μελλοντικά σχέδια και βήματα που αφορούν στα νέα παιδιά και τη νέα γενιά της γειτονικής χώρας».

Ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Radostin Vankin ανέφερε ότι «είναι δεδομένη η στενή συνεργασία των δύο χωρών μας και φυσικά το Προξενείο μας τονίζει τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του συγκεκριμένου σχολείου και το πόσο σημαντικό είναι η συνύπαρξη των δύο λαών στην Καβάλα».