Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Καβάλας στον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς

Αντιπροσωπία του συλλόγου θα βρεθεί στην Τρίπολη για τον εορτασμό των 201 χρόνων από την Απελευθέρωσής της

Ο σύλλογος Πελοποννησίων νομού Καβάλας «Ο Κολοκοτρώνης» τιμάει την 201η  επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, ως τον αγώνα των Ελλήνων για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Αυτοδιάθεση. Στις 25 Σεπτεμβρίου η καρδιά της Ελλάδας θα χτυπήσει στην Τρίπολη για τον εορτασμό των 201 χρόνων από την Απελευθέρωσής της. Ο σύλλογός ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δήμου Τριπόλεως για τη συμμετοχή των Σωματείων της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων, θα συμμετάσχει φέτος, μαζί με συλλόγους από όλη την Ελλάδα, στους εορτασμούς της επετείου απελευθέρωσης της Τρίπολης. Στο πλαίσιο του εορτασμού, το λάβαρό του συλλόγου Πελοποννησίων Ν. Καβάλας θα ταξιδέψει με αντιπροσωπία μαζί με τον πρόεδρο του  Θανάση Δαμόκα στην πόλη της Τριπολιτσάς.

Η 23η Σεπτεμβρίου είναι η επίσημη γιορτή του συλλόγου που τιμά τους προγόνους μας, οι οποίοι με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της Τριπολιτσάς και κατ’ επέκταση ολόκληρου του γένους.

Η πολιορκία της Τριπολιτσάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1821 και τελείωσε στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε συνδυασμό με τη γενναιότητα και την παλικαριά των Ελλήνων πολεμιστών, εξουδετέρωσε την εχθρική εστία στην καρδιά της Πελοποννήσου και έδωσε το στρατηγικό πλεονέκτημα στους Έλληνες. Με τη διορατικότητά του, πίστευε πως η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς  ήταν στόχος άμεσης προτεραιότητας γιατί ήταν διοικητικό κέντρο των Οθωμανών.

Την άλωση της Τρίπολης ακολούθησε δεινή καταστροφή. Ο υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Φωτάκος, δίνει την απάντηση  που γράφει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του: «Οι Έλληνες εδώ εξεδικήθησαν δι’όσα τόσους χρόνους είχαμεν πάθει από τους τυράννους μας, δεν τους εσκότωναν από ωμότητα, εμέθυσαν από το πνεύμα της εκδικήσεως. Ηύραν εμπρός των τους εχθρούς των, οι οποίοι είχαν ατιμάσει αυτούς τους ιδίους και είχαν σκοτώσει και αιχμαλωτίσει πολλούς συγγενείς κατά τον παρόντα πόλεμο, τα δε αίματα των φονευθέντων ακόμη άχνιζαν», εννοώντας και την αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων το 1770, γνωστή ως  Ορλωφικά.

Στην Πελοπόννησο οι συνθήκες που επικράτησαν μετά την καταστολή της επανάστασης- Ορλωφικά το 1770, ήταν φοβερές για τους Έλληνες. Οι Αλβανοί, τους οποίους οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει κατά των Ελλήνων, επί εννέα χρόνια λεηλατούσαν τη χερσόνησο, έκαιγαν, έσφαζαν, εξανδραπόδιζαν και πουλούσαν τους κατοίκους ως δούλους στη Ρούμελη και στην Αφρική.  Ο Γάλλος Φρ. Πουκεβίλ αναφέρει ότι 20.000 πουλήθηκαν. Όσοι Έλληνες μπόρεσαν, κρύφτηκαν στα βουνά ή κατέφυγαν στην Επτάνησο. Ακόμα και οι Μανιάτες ανέβηκαν στα κρησφύγετα του Ταΰγετου και οι οικισμοί τους λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Όπως αναφέρει ο Σάθας ” Η Πελοπόννησος πάσα είχε σχεδόν απογυμνωθή κατοίκων.”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο «Η άλωση της Τριπολιτσάς έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής Εθνικής Επετείου», και «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821, η άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των Αγωνιστών του 1821 η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας. »

«Αγαπητοί φίλοι, τα δύο τελευταία χρόνια θα μείνουν αξέχαστα στην μνήμη μας για τις ανατροπές των προγραμμάτων μας και των σχεδιασμών που είχαμε όλοι μας, λόγω του κορονοϊού. Βρεθήκαμε αδρανοποιημένοι χωρίς κανονική λειτουργία (Γενική Συνέλευση , Εκλογές κ.λ.π). Έτσι τώρα που κατά κάποιο τρόπο έχουν ανακληθεί κάποιοι περιορισμοί σύντομα θα κάνουμε συνέλευση για ανανέωση του Δ.Σ. και των άλλων οργάνων και ελπίζουμε πως θα επανέλθουμε κανονικά για να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά.

Σας θέλουμε δίπλα μας για να πλαισιώσετε τις νέες δράσεις μας», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.