Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: Το χειρότερο με τον Διαβήτη είναι ότι το 50% των πασχόντων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Σε ποιες ομάδες ατόμων ο Ιατρικός Σύλλογος συνιστά εργαστηριακό έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην πάθηση, την πληροφόρηση και την κινητοποίηση όλων μας για την πρόληψη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια δια βίου ασθένεια, ύπουλα εξελισσόμενη. Οι επιπλοκές του Διαβήτη τρομάζουν, όπως και η ίδια η νόσος, ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, από την οποία πάσχουν πάνω από 1.000.000 άτομα στην Ελλάδα και σχεδόν 537.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως.

Όπως αναφέρουν η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (ΕΕΕ) αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίστασης στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Το χειρότερο πρόβλημα με τον Διαβήτη είναι ότι το 50% των πασχόντων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος συνιστά εργαστηριακό έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη, αν είναι:

1) Άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο(Δ.Μ.Σ. πάνω από 25 kg/m2) και αν επιπρόσθετα έχει ένα τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Οικογενειακό ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Ιστορικό υπέρτασης η καρδιαγγειακής νόσου
  • Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη

2) Έχει ιστορικό προ διαβήτη

3) Παρουσίασε Σακχαρώδη Διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη

4) Άνω των 45 ετών και

5) Έχει λοίμωξη από HIV

Η θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει ως στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σακχάρου αίματος, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές κυρίως από το καρδιαγγειακό.

Τα άτομα με Διαβήτη και το περιβάλλον τους πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν αν κάτι πάει λάθος, πώς να προσαρμόσουν τη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο ζωής, τη φαρμακευτική αγωγή ή την ινσουλίνη.

Συχνή επίσκεψη στον λειτουργό υγείας θα είναι απαραίτητος βοηθός στη δύσκολη πορεία για την αντιμετώπιση του Διαβήτη. Δίνουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του για τη σωστή διαχείριση της νόσου.