Οι δράσεις του Ινστιτούτου «Βία Στοπ» για την Παγκόσμια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών

Οι δράσεις θα διαρκέσουν 5 ημέρες και θα πραγματοποιηθούν από στελέχη του Ινστιτούτου στην Καβάλα, δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά

Το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία Στοπ», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών ενημερώνει τους δημότες της Καβάλας για το σοβαρό θέμα της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 – Συμμετοχή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 – τα στελέχη του Ινστιτούτου «Βία Στοπ», στην Καβάλα την Παρασκευή 25.11.2022 από τις 09.00 π.μ. έως τις 12.00 μμ. θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση με διαμοίραση ενημερωτικών φυλλαδίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και σε άλλους Δημόσιους χώρους.
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 – Συμμετοχή σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Παναγίας Θάσου για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Παναγία Θάσου στις 18:30. Ομιλητές:
Φαράζη Έλσα
Φώτου Ελένη
Στέλιος Ψαρογιάννης
https://www.facebook.com/groups/173224226057462/
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 – Συμμετοχή σε εκδήλωση κατά της Βίας μέσω Διαδικτύου, με τη συνεργασία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παναγίας Θάσου.

Οι περισσότερες γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας υφίστανται κακοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές συγγενικά και φιλικά πρόσωπα δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει κακοποίηση στη σχέση ενός ζευγαριού ή όταν γνωρίζουν δεν ξέρουν με ποιο τρόπο να τις στηρίξουν. Κοινωνικές προκαταλήψεις, ντροπή, σωματικές βλάβες, σεξουαλική βία, ελεγκτική συμπεριφορά, ψυχολογικά αδιέξοδα και η επένδυση της γυναίκα στη σχέση, αποτρέπουν τις γυναίκες από το να ζητήσουν βοήθεια. Εξάλλου, ελάχιστες από τις γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια αναζήτησαν βοήθεια από κάποιο φορέα, για λόγους που ακόμη δεν έχουν διερευνηθεί. Η ενημέρωση και η μη-ανοχή απέναντι στην κακοποίηση γυναικών και παιδιών αποτελούν σημαντικά βήματα στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία Στοπ», στην Καβάλα στηρίζει τις γυναίκες, αλλά και τα θύματα όλων των φύλων που δέχονται οποιασδήποτε μορφής βία ή διάκριση με ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, παροχή βραχείας φιλοξενίας, συμβουλευτική – υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, νομική βοήθεια και ιατρική βοήθεια.

Το ΒΙΑ-ΣΤΟΠ είναι επίσης ένας από τους λίγους φορείς στην Ελλάδα που προσφέρει προγράμματα θεραπείας δραστών ενδοοικογενειακής βίας, με πολύ θετικά αποτελέσματα και λίγες υποτροπές στα 10 χρόνια που υφίσταται το πρόγραμμα. Αυτό το διάστημα, στο πρόγραμμα βρίσκονται 53 δράστες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3-7 έτη. Το πρόγραμμα θεραπείας δραστών έχει παρουσιαστεί το 2019 στη Νέα Υόρκη, στην Ετήσια Συνάντηση της Επιτροπής για τη Θέση της Γυναίκας.
Ο δράστης της ενδοοικογενειακής βίας είναι το παραβατικό σκέλος της σχέσης, και οι στοχευμένες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας του θύματος. Οι δράσεις του ΒΙΑ-ΣΤΟΠ δεν χρηματοδοτούνται από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του φορέα καλύπτονται από δωρεές.
Μπορείτε να μας βρείτε 2510-211.103, καθημερινά μεταξύ 9:00-14:30
[email protected]

Πως γνωρίζεις εαν είσαι σε μία κακοποιητική σχέση:

  • Τον/την/@ φοβάσαι
  • Είναι πολύ ζηλιάρης/α/@ ή/και σε παρακολουθεί
  • Δε σε αφήνει να χωρίσετε μαζί του/της/@
  • Σε πληγώνει με κάποιον τρόπο, είναι βίαιος/η/@ καυχιέται ότι μπορεί να κάνει κακό σε άλλους
  • Σε υποτιμά ή σε κάνει να νιώθεις άσχημα ή να νιώθεις ενοχές
  • Σε εξαναγκάζει να κάνεις σεξ ή σε κάνει να φοβάσαι να πεις όχι στο σεξ
  • Κάνει χρήση ουσιών ή αλκοόλ, σε πιέζει να κάνεις χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ
  • Έχει ιστορικό άσχημων σχέσεων και ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους.
  • Έχεις αλλάξει το ντύσιμο ή την συμπεριφορά σου από τότε που άρχισε η σχέση
  • Σε έχει σκουντήσει, χτυπήσει, χαστουκίσει, κλωτσήσει, προσπάθησε να σε πνίξει ή να σε δαγκώσει
  • Σε απείλησε ή απείλησε τα παιδιά σου ή άλλο μέλος της ικογένειάς ή τα κατοικίδια
  • Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του/της/@
  • Χρησιμοποίησε ή απείλησε να χρησιμοποιήσει ένα όπλο εναντίον σου ή εναντίον των παιδιών σου
  • Παρακρατάει ή σου παίρνει το μισθό σου, ή σε αναγκάζει να συνυπογράψεις σε κάποιο δάνειο
  • Σε αποτρέπει από το να βλέπεις τους φίλους σου ή την οικογένειά σου