Diana’s Meals: Ντολμαδάκια με φύλλα αγριομολόχας [συνταγή]

Η Ντιάνα Κατζομύτη μάς μαθαίνει πώς να φτιάχνουμε τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια... αλλιώς!

Αυτό το φυτό σίγουρα το έχετε δει, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην ξέρετε την ονομασία του. Η αγριομολόχα είναι αυτό το μωβ λουλουδάκι με το οποίο αυτή την εποχή «γεμίζει» ο τόπος. Οι περισσότεροι απλά το προσπερνάμε χωρίς να γνωρίζουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η αγριομολόχα είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα. Ήταν έδεσμα στο τραπέζι των Ρωμαίων, οι οποίοι την καλλιεργούσαν ως λαχανικό. Ο Κικέρωνας και ο Οράτιος αναφέρουν σε συγγράμματά τους  ότι είναι σπουδαία τροφή για τον άνθρωπο. Ο Πυθαγόρας είχε προσέξει ότι τον βοηθούσε στην σκέψη και ήταν εύπεπτο. Οι Φελάχοι είχαν παραδοσιακό πιάτο να βράζουν τις ρίζες και να τις τηγανίζουν με κρεμμύδια.

Η αγριομολόχα δεν είναι πικρή Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C βλεννώδεις ουσίες, μαλβιδόλη, ρητίνες, ίχνη τανίνης, γλυκόζη… Μπορώ να γράφω σελίδες για τα οφέλη της αγριομολόχας και στο τέλος δεν θα σας δώσω την συνταγή! Οπότε, πάμε να δούμε πως θα κάνουμε τα περίφημα ντολμαδάκια με φύλλα αγριομολόχας:

Υλικά

  • 50 περίπου φύλλα αγριομολόχας
  • 400 γρ. ρύζι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 λεμόνι και το ξύσμα του
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • ½ μάτσο άνιθο
  • ½ μάτσο μαϊντανό
  • ½ μάτσο δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι για 15 λεπτά στο νερό. Το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε καλά. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι.

Αφού πλύνουμε τα φύλλα μας καλά, τα ζεματάμε σε νερό που βράζει και 5 λεπτά και αμέσως τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με τον ζωμό λαχανικών (να καλυφθούν) και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.

Βάζουμε από πάνω μερικά φύλλα και σκεπάζουμε με πιάτο. Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά.


Βιογραφικό

Είμαι η Ντιάνα Κατζομύτη. Συνήθως είμαι με ένα τεφτέρι στα χεριά και σημειώνω, πειράζω, αλλάζω, πειραματίζομαι με συνταγές. Τα παιδιά μου με πειράζουν, λέγοντας ότι οι συνταγές μου είναι jazz! Σαν τους τζαζίστες που αυτοσχεδιάζουν. Μότο μου είναι πως το φαγητό είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου, αφού αυτό είναι το πρώτο πραγμα που αποζητά με το που θα γεννηθεί, γι’ αυτό και είναι συστατικό της ευτυχίας. Τα τελευταία χρονια θα με βρείτε ως Private Chef και συνταγές μου στη σελίδα dianasmeals.gr.

Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook