Συνταξιούχοι ΝΑΤ Καβάλας: Τεράστιες ευθύνες της εταιρίας, του ΥΕΝ και του πληρώματος

Ανακοίνωση του Σωματείου με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 36χρονου επιβάτη του , «Blue Horizon» στο λιμάνι του Πειραιά

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρίας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και των μελών του πληρώματος, για τον θάνατο του 36χρονου επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τους συνταξιούχους ναυτικούς της Καβάλας. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ της Καβάλας με ανακοίνωση μιλάει για εγκληματική ενέργεια, για μη εφαρμογή των κανονισμών ασφάλειας και για απάνθρωπη συμπεριφορά των μελών του πληρώματος, η οποία όμως  δεν μπορεί να αμαυρώσει τους αγώνες και την προσφορά των ναυτεργατών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά: «Καταδικάζουμε το αποτρόπαιο έγκλημα που συντελέστηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, «Blue Horizon» της ναυτιλιακής εταιρείας Blue Star Ferries, με αποτέλεσμα τον θάνατο επιβάτη.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του 36χρονου επιβάτη.

Τεράστιες οι ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας ,του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του, όπως και στα μέλη του πληρώματος που συμμετείχαν στο περιστατικό.

Είναι μια εγκληματική ενέργεια όποιος και αν είναι ο λόγος. Σε πλοίο που έχει ξεκινήσει διαδικασία απόπλου δεν σπρώχνεις επιβάτη ,αλλά ενημερώνεις τον πλοίαρχο για να διακόψει την διαδικασία απόπλου. Όταν τον έριξαν στη θάλασσα έπρεπε να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την διάσωση ανθρώπου στη θάλασσα.

H μη εφαρμογή των κανονισμών ασφάλειας κατά τον κατάπλους και απόπλους των πλοίων γίνεται με τις πλάτες του «Υπουργείου των εφοπλιστών» και των λιμεναρχείων.

Ο καταπέλτης πρέπει να ασφαλίζεται πριν τον απόπλου του πλοίου. Που ήταν η λιμενική αρχή κατά την εξέλιξη των γεγονότων; Μόνο στις απεργιακές κινητοποιήσεις γεμίζουν τα λιμάνια λιμενικούς.

Η απάνθρωπη συμπεριφορά των μελών του πληρώματος που οδήγησε στον θάνατο του 36χρονου επιβάτη δεν μπορεί να αμαυρώσει τους αγώνες και την προσφορά των ναυτεργατών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι ναυτεργάτες με μπροστάρη το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα έχουν δώσει σκληρούς αγώνες και αυτήν την στάση πολλές φορές την έχουν πληρώσει με απολύσεις και ποινικές διώξεις από τους εφοπλιστές και το κράτος τους. Τέτοια παραδείγματα αγώνων έχουμε και στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας».