Δημωφέλεια: Έκλεισε ο κύκλος της δράσης για την ιστορία της Εγνατίας οδού, της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής [φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο προγραμματισμένος κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων του έργου με τη συμμετοχή μαθητών από το 11ο, 17ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο της Καβάλας

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου υλοποιήθηκε ακόμη μία δράση της Πράξης: Διαθεματική προσέγγιση της ιστορίας της Εγνατίας οδού, της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής – Άυλος Πόρος, ένα έργο που υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Καβάλας «Δημωφέλεια».

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν τα δύο τμήματα της ΣΤ’ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, όπου υλοποίησαν τη δραστηριότητα με τίτλο: «Καππαδοκία, γη προγονική», στον χώρο του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Νέας Καρβάλης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τις 11 αποστολές της δράσης αυτής, μεταξύ των οποίων αναζήτησαν και κατέγραψαν κειμήλια του παρελθόντος και αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές, εκκλησιαστικές εικόνες και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού.

Ακολούθησαν άλλες δύο δράσεις από το 17ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, δύο τμήματα της Ε’ Τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου, επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, και υλοποίησαν τη δράση με τίτλο «Μια θάλασσα μνήμης», σε έναν χώρο που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας. Αντιστοίχως, το 8ο Δημοτικό Σχολείο με δύο τμήματα της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης, υλοποίησαν τη δραστηριότητα με τίτλο «Οι δρόμοι της Ρώμης – Εγνατία Οδός» την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, όπου επισκέφτηκαν και διέσχισαν την Αρχαία Εγνατία Οδό, μια διαδρομή μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Ενημερώθηκαν για την ιστορία της Εγνατίας οδού και έπειτα οι εκπαιδευτικοί παρουσιάσανε στους μαθητές τη μεθοδολογία ενός μοντέλου ρωμαϊκού δρόμου υπό κλίμακα. Πρόκειται για την Engineer designing process ή διαφορετικά «κύκλο του μηχανικού». Οι μαθητές, ακολουθώντας τα βήματα της διαδικασίας, δημιούργησαν το μοντέλο αυτό με διάφορες πέτρες. Επίσης φτιάξανε το χάρτη της Via Egnatia σε μορφή πάζλ, μετρήσανε την απόσταση της Εγνατίας οδού, εντόπισαν τα πλεονεκτήματα, όπως και τα μειονεκτήματα της και τέλος μας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τον Αυτοκράτορα Τραϊανό.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», ως φορέας υλοποίησης, ευχαριστεί θερμά τις εκπαιδευτικούς του 11ου Δημοτικού Σχολείου, Νικολέτα Ιατρού και Μαρία Ιωάννου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου, Γεώργιο Φωτόπουλο και Ειρήνη Ζαραφειάδου και τέλος του 8ου Δημοτικού Σχολείου, Κωνσταντίνο Τομαρά και Βασίλη Παναγιωτόπουλο για την άψογη συνεργασία και την καθοριστική συμβολή τους.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών δράσεων η Επιχείρηση εκφράζει και τις ευχαριστίες προς το στελεχιακό δυναμικό των μουσειακών χώρων της πόλης, καθώς και προς όλους όσοι συνέδραμαν, όλο αυτό το διάστημα, στην επιτυχή διεξαγωγή των επισκέψεων.