Δήμος Καβάλας: Συνάντηση Ελλάδας-Πολωνίας μέσα από τις κοινές εμπειρίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου [φωτογραφίες]

Εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή μαθητών του του Μουσικού Σχολείου και του 4ου Γυμνασίου Καβάλας και την παρουσία του Δημάρχου Καβάλας και του προέδρου του Ιδρύματος "Αγία Μαρίνα" Patryk Panasiuk

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του 4ου Γυμνασίου Καβάλας κέρδισαν τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», με τον γενικό τίτλο «Συνάντηση της Ελλάδας και της Πολωνίας μέσα από τη σύγχρονη ιστορία – Κοινές εμπειρίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Συνομιλώντας με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, καθώς και με τα μέλη της καβαλιώτικης αποστολής που επισκέφθηκε προ ημερών την Πολωνία, Κωνσταντίνο Πεφάνη και Ιωσήφ Μεβοράχ, φάνηκε ότι όχι μόνο γνωρίζουν την ιστορία της εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, αλλά και πολλές λεπτομέρειες για τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλές εκπλήξεις έκρυβε και ο διάλογος που είχαν με τον υπεύθυνο Τύπου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Νίκο Κοσμίδη, ο οποίος είχε τον συντονισμό της χθεσινής εκδήλωσης, αφού τόσο οι απαντήσεις που έδιναν σχετικά με τις αιτίες της παγκόσμιας σύρραξης πριν από περίπου 80 χρόνια, όσο και οι παρατηρήσεις τους για τη στρατηγική των εμπόλεμων κρατών, φανέρωσαν το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται στα σχολεία του Δήμου Καβάλας και τα θετικά ερεθίσματα που παίρνουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η συνολική παρουσία των μαθητών σχολιάστηκε ευμενώς από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος “Αγία Μαρίνα”, Patryk Panasiuk, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών, εκπροσωπώντας την πολωνική πλευρά. Ο κ. Panasiuk εξήρε τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων στην εκμάθηση της ιστορίας, ενώ παράλληλα, μαζί με τους κυρίους Πεφάνη και Μεβοράχ, παρουσίασε και τα βασικά σημεία της επίσκεψης της καβαλιώτικης αποστολής στην Πολωνία, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας.

Στην εν λόγω εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, Honorata Kopycka και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Ανδρέας Ματζάκος, πήρε μέρος και απηύθυνε χαιρετισμό η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων ΑΜΘ, Όλγα Γκούμα.

Θόδωρος Μουριάδης: Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των δράσεων με τους φορείς της Πολωνίας για τη αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης

«Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω το ίδρυμα «Θεμέλιο – Αγία Μαρίνα» της Πολωνίας για τη φιλοξενία της καβαλιώτικης αποστολής στη Βαρσοβία το προηγούμενο διάστημα, καθώς και για τη σειρά των εξαιρετικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε, προκειμένου να γίνουν γνωστές σε όλους μας οι λεπτομέρειες των εγκλημάτων που διέπραξαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω, επίσης, και στον Πρόεδρο του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Έντουαρντ Κοπόβκα, διότι στο πρόσωπο μου επέλεξε να τιμήσει όλους τους πολίτες της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την ίδρυση του Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς Φυλετικού Μίσους.

Το «Μετάλλιο Άξιος για το Μουσείο της Τρεμπλίνκα», που παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Πεφάνης, φανερώνει το μεγάλο ενδιαφέρον και των φορέων της διεθνούς κοινότητας για το εν λόγω Δίκτυο.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην συγχαρώ και τους μαθητές των δύο σχολείων που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν διαχρονικά τις θηριωδίες των Ναζί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου μας εντυπωσίασαν με την προσοχή και τη σοβαρότητα που επέδειξαν όταν παρουσιάσαμε το ντοκιμαντέρ της εξόντωσης των Εβραίων της Καβάλας στο σχολείο τους, ενώ τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου κερδίζουν πάντα τις καλύτερες κριτικές, κάθε φορά που ντύνουν με τις μελωδίες τους τις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Καβάλας.

Η ποιότητα αυτών των παιδιών δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τους καθηγητές τους, αλλά και τα σημαντικά εφόδια που έχουν πάρει από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των δράσεων που πραγματοποιούμε με τους φορείς της Πολωνίας για τη αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και την εξάλειψη των φαινομένων αντισημιτισμού στον σύγχρονο κόσμο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στους θιασώτες ακραίων αντιλήψεων και συμπεριφορών, μπορούμε να αποτρέψουμε την επανάληψη των γεγονότων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα πριν από 80 χρόνια.

Η προσπάθεια του Δήμου Καβάλας θα συνεχιστεί και μάλιστα με αμείωτη ένταση.

Έχουμε τη διαρκή υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Βασική μας επιδίωξη είναι να μην ξανά δούμε εικόνες όπως αυτές που θα προβληθούν σε λίγα λεπτά.

Να μη χρειαστεί να γίνουν νέα μνημεία ολοκαυτώματος, μαζικών τάφων και γενοκτονιών.

Να αφήσουμε πίσω μας τα μίση και τα πάθη που οδήγησαν στην κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης και θαλάμων εξολόθρευσης αόρατων εχθρών.

Να γεμίσουμε τις πλατείες και τους χώρους συνάθροισης με τις φωνές μικρών και μεγάλων που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Να ενισχύσουμε τον αγώνα των εκλεκτών μελών της κοινωνίας μας, όπως επί παραδείγματι του Υπεύθυνου Επικοινωνίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης», Νίκου Κοσμίδη, για την απαγκίστρωση της νέας γενιάς από τις καταστροφικές αντιπαλότητες του παρελθόντος.

Αν ακόμη μας εμπνέουν τα λόγια επιφανών στοχαστών, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για όσα θα ζήσουμε από δω και πέρα.

Μαχάτμα Γκάντι: «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».

Πριν από την εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο κ. Panasiuk, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας.

Φωτο: Λάσκαρης Τσούτσας

(Δελτίο Τύπου)