2ο Γυμνάσιο Καβάλας: Ένα «ανήσυχο» σχολείο…

Πολυποίκιλες δράσεις για τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές της σχολικής μονάδας – Από την αξία της φιλίας και τις σχέσεις στην εφηβεία, στο bulling και την έμφυλη βία αλλά και τα αδέσποτα ζώα

Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας συνεχίζει να πραγματοποιεί μια σωρεία δράσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν κάθε φορά έχουν ως στόχο διαφορετική ομάδα: τους μαθητές/μαθήτριες, τους γονείς/κηδεμόνες, τους καθηγητές της σχολικής μονάδας. Πιο συγκεκριμένα:

α)  Το σχέδιο δράσης με τίτλο «Χτίζοντας σχέσεις ζωής» που εκπονεί το σχολείο στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου. Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο με θέμα «Σχέσεις στην εφηβεία» από το εγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η ενημέρωση έγινε από ειδικούς του Κέντρου Υγείας Καβάλας κ. Χατζηιωσηφίδου Μαρία και κ. Σίμου Άννα στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου και αφορούσε την φιλία, τις σχέσεις των μαθητών /τριών μεταξύ τους καθώς και θέματα σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,τη σεξουαλική παρενόχληση και την προφύλαξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες και να εκφράσουν τις απόψεις τους καθώς βρίσκονται στην αρχή της εφηβείας και αυτά τα θέματα τους απασχολούν . Γι αυτούς τους λόγους υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς των μαθητών και ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση.

β) Στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου δράσης πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο με θέμα «Ο εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό χώρο». Η ενημέρωση έγινε από ειδικό του Κέντρου Υγείας Καβάλας και της μονάδας ΤΟΜΥ κ. Μαρουλά Άννας κοινωνιολόγος στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Η διάρκειά της ήταν δύο διδακτικές ώρες για κάθε ένα από τα τρία τμήματα της Γ’ Τάξης: έγινε θεωρητική ενημέρωση και ακολούθησαν βιωματικές δράσεις με τη συμμετοχή των μαθητών.

γ)  Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, ημέρα Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων επισκέφτηκε το σχολείο μας, το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας, ο κτηνίατρος κος Μαντούδης Δ. Στην ενημέρωση ήταν παρών και ο υπεύθυνος του Δήμου Καβάλας για τα αδέσποτα κος Μουμτζής Γ. ο οποίος μας έφερε σε επαφή με τον κτηνίατρο. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών όσο αφορά τα αδέσποτα, αλλά και γενικότερα για όλα τα ζώα , κατοικίδια και μη. Ο κος Μαντούδης ενημέρωσε τους μαθητές/τριες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε σχέση με τα αδέσποτα. Δόθηκαν οδηγίες για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να αντιδρούμε όταν συναντάμε αδέσποτα σκυλιά στο δρόμο έτσι ώστε να μην κινδυνέψουμε. Επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα για να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους. Τέλος, προέτρεψαν τους μαθητές/τριες μας αντί να αγοράζουν, να υιοθετούν αδεσποτάκια. Όπως ήταν αναμενόμενο, την παράσταση έκλεψε  το κουταβάκι που παρέστη στην εν λόγω δράση!

δ) Στις 4 και 5 Απριλίου, στον απόηχο συνεχόμενων σκηνικών έμφυλης βίας, σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη, με έκδηλους προβληματισμούς εκ μέρους των μαθητών και των μαθητριών, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τη νομική σύμβουλο Θεανώ Κιρκασιάδου και την κοινωνιολόγο Σοφία Μπένου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καβάλας στο σύνολο των μαθητών/τριών της Γ’ τάξης με τίτλο «Έμφυλη βία: Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά». Το ζήτημα της έμφυλης βίας και πιο συγκεκριμένα της ενδο-οικογενειακής ήταν αυτό στο οποίο επικεντρωθήκαμε και αναλύσαμε εκτενώς. Σε ένα περιβάλλον αλληλεπιδραστικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να στοχαστούν και να αναρωτηθούν αναφορικά με τους παράγοντες που προκαλούν και ενισχύουν τη βία κατά των γυναικών και ακολούθως τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτή. Επιπλέον, εστιάσαμε στις έννοιες του σεβασμού, της ανθρωπιάς, της ευθύνης που φέρουμε όλοι και όλες μας απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Από κοινού αναρωτηθήκαμε πότε θα γίνει επιτέλους η αρχή για να αλλάξουν τα πράγματα και από κοινού καταλήξαμε στο ότι δεν υπάρχουν πια άλλα χρονικά περιθώρια. Δε δικαιούμαστε να συμπεριφερόμαστε κακοποιητικά, να προσβάλλουμε και να υποτιμούμε, δε δικαιούμαστε να αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπο μας, έχουμε ευθύνη απέναντι του και απέναντι στην κοινωνία γενικότερα, τη στιγμή που ένα έγκλημα τελείται εν γνώσει μας, να μην είμαστε απλοί παρατηρητές, να μη γινόμαστε συνένοχοι. Το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της έμφυλης βίας αφορά όλους ανεξαιρέτως και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

ε) Παράλληλα εντός της σχολικής μονάδας υλοποιούνται και δράσεις ενδοσχολικής επιμόρφωσης για τους καθηγητές με πρωτοβουλία τόσο του διευθυντή του σχολείου όσο και εκπαιδευτικών αυξημένων προσόντων. Τα θέματα των επιμορφώσεων περιλαμβάνουν τις σχέσεις μεταξύ καθηγητών – μαθητών – γονέων, την ενεργητική ακρόαση και αποτελεσματική επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας, τη διάχυση καλών πρακτικών διδασκαλίας και μάθησης από προηγούμενα προγράμματα Erasmus+ και eTwinning που έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με σχολεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

στ) Τέλος, το 2ο Γυμνάσιο ετοιμάζεται στις προσεχείς ημέρες να φιλοξενήσει δύο ομάδες μαθητών/τριών και των συνοδών καθηγητών από Γερμανία και Ισπανία στο πλαίσιο προγραμμάτων ευρωπαϊκών δράσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ποικιλία δράσεων, όπως την προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αίθουσα Νικόλαου Μάρτη την Τρίτη 23 Απριλίου σε συνεργασία με Europe Direct Καβάλας, διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις στις τάξεις του σχολείου, καθώς και επισκέψεις σε αξιοθέατα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, όπως το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και το Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας.