Με ή χωρίς ΑΣΕΠ ανανεώνονται οι συμβάσεις 64 συμβασιούχων στον δήμο Καβάλας μέχρι το τέλος του 2017

Για πολιτική της κεντρικής διοίκησης στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης

Το θέμα της μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων, στην προκειμένη περίπτωση διμηνιτών, που προσλήφθηκαν χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ  στους δήμους όλης της χώρας απασχολεί το τελευταίο διάστημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης θυμίζει ότι σύμφωνα με την τροπολογία Κατρούγκαλου του 2015, οι δήμοι μπορούσαν να κάνουν ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, οδηγοί κλπ) μέχρι τα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Τότε δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε δήμους, κάποιοι εκ των οποίων ανανέωσαν τις συμβάσεις, αλλά κάποιοι άλλοι δεν το έπραξαν. Στη συνέχεια υπήρξε μία άλλη τροπολογία, η οποία υποχρέωνε τους δήμους να ανανεώσουν αυτές τις συμβάσεις μέχρι τα τέλη του 2016, λόγω του ότι είχε ξεκινήσει η νέα χρονιά. «Ουσιαστικά λοιπόν είχαμε άτομα που ήδη εργάζονταν με πεντάμηνα ή και οκτάμηνα, τα οποία είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και κάποια λιγότερα που εργάζονταν με δίμηνα.

»Συνολικά, ανανεώθηκαν μέχρι το τέλος του 2016 οι συμβάσεις 64 ατόμων. Τώρα έρχεται μία καινούργια τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ανανεώνονται αυτοδικαίως οι συμβάσεις τους μέχρι τα τέλη του 2017. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε θα έχουμε στον δήμο καβάλας 64 υπαλλήλους που έχουν υπαχθεί στην παραπάνω τροπολογία και επομένως, έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους.

»Εν κατακλείδι, όταν κάποιος συμβασιούχος έχει συνεχόμενη υπηρεσία πάνω από 18 μήνες, μπορεί να επικαλεστεί ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είθισται, όταν έχουμε να κάνουμε με μόνιμες προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο, αυτές να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Όπως, όμως, έγινε όλη αυτή η διαδικασία έπιασε και εργαζόμενους με δίμηνα, χωρίς ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση», δηλώνει ο ίδιος.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καλανταρίδης, η ΚΕΔΕ έχει κάνει προς το υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις, με δεδομένο πως δεν είναι δυνατό να αναγκάσει το κράτος έναν άλλο φορέα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τους δήμους, να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαδικασία χωρίς να τους ρωτήσει αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κρατήσουν αυτά τα άτομα.

Έτσι έχει καταθέσει πρόταση να καλύψει η κυβέρνηση τα μισθολογικά κόστη που θα προκύψουν. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν δήμοι-και υπάρχουν-που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές αυτών των εργαζομένων. Δυστυχώς, η κεντρική διοίκηση μάς έχει συνηθίσει να πετάει  το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα αναλάβει αυτό το μισθολογικό κόστος. Ουσιαστικά, έρχεται και κάνει πολιτική στις πλάτες κάποιων άλλων, που είναι άγνωστο αν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος», σημειώνει.

Πάντως, ο δήμος Καβάλας τους συγκεκριμένους 64 συμβασιούχους τούς απασχολεί ήδη εδώ και 14 με 18 περίπου μήνες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.