Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δήμου Καβάλας: 13 έργα αλλάζουν την πόλη

209 προτάσεις, 18 μελέτες συναφούς σχεδιασμού, ανάλυση για τα δυνατά και αδύνατα σημεία για έναν τόπο και 17 αναπτυξιακές προτεραιότητες για την πόλη συνθέτουν τον πυρήνα του

Το εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας, καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθούν τα έργα που επιλέχτηκαν παρουσιάστηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου από την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

Την αναλυτική ενημέρωση έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Καβάλας για Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δημοσθένης Τουλκίδης, ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στη Στρατηγική των έργων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην πόλη της Καβάλας.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σχολίασε αρχικά ότι «είναι ήδη γνωστό από τις αρχές του μήνα πως ο δήμος μας πέτυχε την έγκριση χρηματοδότησης της Στρατηγικής του για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με τον τίτλο “Καβάλα 2023: Δημιουργική πόλη-τουριστικός προορισμός αριστείας”. Η χρηματοδότηση αφορά σε 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.599.655,51 ευρώ».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «κεντρικός στόχος της Στρατηγικής ΒΑΑ είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης (το κέντρο της πόλης) που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που είναι ενταγμένα στην στρατηγική της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού (Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων) αλλά και αυτά που σχεδιάζουμε να εντάξουμε στα δύο προγράμματα Leader εξυπηρετούν τον κεντρικό αναπτυξιακό στόχο του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος που είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του δήμου συνολικά, όπως είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων και η βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, ξεκινώντας από τον επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής στον τομέα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δημοσθένη Τουλκίδη που υπήρξε και ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος.

Επίσης, αναφέρθηκε στο σύνολο του Εταιρικού Σχήματος, που εκτός από τον δήμο Καβάλας αποτελείται από τη Δημωφέλεια, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον τοπικό σύλλογο ΑμεΑ, την Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας.

«Τα 13 έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης, μαζί με αυτά της ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού και αυτά που θα ενταχθούν στα δύο προγράμματα Leader αποτελούν τη βάση των αναπτυξιακών έργων μέχρι και το 2023, όταν και ολοκληρώνεται η τρέχουσα προγραμματική περίοδος. Η ένταξή τους στα προγράμματα είναι μόνο η αρχή προς τον δρόμο της ανάπτυξης. Το μεγάλο και δύσκολο έργο είναι μπροστά μας και στο μεγάλο αυτό εγχείρημα δεν περισσεύει κανείς. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας», σημείωσε η κ. Τσανάκα.

Προϊόν μιας μακράς διαβούλευσης

Ο κ. Τουλκίδης ενημέρωσε πως «το πρόγραμμα είναι ένα μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής που φτιάχτηκε με πολύ κόπο και ώρες δουλειάς που δεν πέτυχε, ρίχνοντας απλά ένα στόχο, αλλά είναι μια από τις πολλές βολές που θα ρίξουμε από ΄δω και μετά με καθορισμένους στόχους. Η διαδικασία του ΒΑΑ είναι μέρος ενός σχεδιασμού από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε διοίκηση. Από τότε ξεκίνησε μια διαβούλευση με φορείς, πολίτες και θεσμούς που μας έφερε θέσεις, απόψεις και ιδέες που τις μπολιάσαμε με προγραμματικές εξαγγελίες.

»Βρισκόμαστε στην εκπόνηση ενός σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη θα αποτελέσουν τη Βίβλο μας για τον τουρισμό. Αυτό που έγινε, μας έκανε να συγκεντρώσουμε 209 προτάσεις από  όλους τους φορείς, δημότες και θεσμούς του δήμου, τις οποίες συνδυάσαμε με θεωρίες τοπικής ανάπτυξης, 18 μελέτες συναφούς σχεδιασμού, ανάλυση για τα δυνατά και αδύνατα σημεία για ένα τόπο. Όλα αυτά μας ανέδειξαν 17 αναπτυξιακές προτεραιότητες για την πόλη.

»Αυτές οι δυνατότητες αναλύονται σε έξι διαφορετικές κατευθύνσεις που είναι: Η αναδιαμόρφωση του αγροτοδιατροφικού μας προϊόντος, του τουριστικού και πολιτιστικού μας προϊόντος, η παροχή και φροντίδα υποστήριξης των ηλικιωμένων, η σύσταση και λειτουργία σύγχρονου διακομιστικού κέντρου, η επένδυση στην έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία ως πεδίο μόχλευσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η επένδυση στον αναδυόμενο τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών και των οστρακοκαλλιεργειών».

Τα βασικότερα σημεία

«Υπήρχαν τέσσερις χωρικές κατευθύνσεις που αναδείχτηκαν: Η ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση της Παλιάς Πόλης, η ανάπλαση του θαλάσσιου τόπου μας, η ανάπτυξη του αρχαιολογικού πάρκου των Φιλίππων και η ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των καπναποθηκών της Καβάλας», δήλωσε ο κ. Τουλκίδης.

Αναφερόμενος στα μεγάλα τεχνικά έργα που θα ξεκινήσουν ο κ. Τουλκίδης ξεχώρισε την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη και του δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή, την ανάπλαση της πλατείας Κρέη,  την ανάπλαση του 12ου Δημοτικού Σχολείου και την ανάπλαση του προσήνεμου μόλου του λιμανιού της πόλης. Το τελευταίο έργο θα το αναλάβει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας.