Η ΔΕΥΑΚ εναρμονίζει την τιμολογιακή πολιτική της μέχρι το τέλος του 2017

Θα καταργηθεί το πάγιο υποχρεωτικής κατανάλωσης και στη θέση του θα μπει το τέλος των 3 ευρώ για τη συντήρηση των δικτύων, ενώ ίδιες θα είναι οι χρεώσεις σε Καβάλα και Δημοτική Ενότητα Φιλίππων

Συνέντευξη προς ενημέρωση για την εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής που υποχρεούται να εφαρμόσει η ΔΕΥΑΚ παραχώρησε την Πέμπτη 2 Μαρτίου ο πρόεδρος της  Δημοτικής Επιχείρησης Νίκος Ξανθόπουλος, μαζί με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης Άγγελο Λογγάρη και την προϊσταμένη του Τμήματος Καταναλωτών Ελένη Σοφιανίδου.

Ο κ. Λογγάρης διευκρίνισε πως η ΔΕΥΑΚ με βάση την κείμενη νομοθεσία έχει μια υποχρέωση που απορρέει από την οδηγία 60/2000 και από την ελληνική νομοθεσία που κάνει την εναρμόνιση με την οδηγία αυτή στο τέλος του 2017 να κοστολογεί την παροχή υπηρεσίας του νερού με βάση κάποια συγκεκριμένα δεδομένα.

Αυτά τα δεδομένα είναι το χρηματοοικονομικό κόστος, το περιβαλλοντικό και το κόστος του φυσικού πόρου. Είναι τρία κόστη που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και θα διαμορφώνουν την τελική τιμή. Έχουν γίνει σχετικές συγκεντρώσεις με ευθύνη της Ένωσης των ΔΕΥΑ και η τελευταία ήταν στις 16 Νοεμβρίου 2016 στις Σέρρες, όπου είχαν δοθεί παραδείγματα για το πώς θα λειτουργήσει στο σύστημα αυτό. Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του φυσικού πόρου, υπεύθυνη θα είναι η Διεύθυνση Υδάτων και αυτή θα καθορίσει την τιμή που θα επιβληθεί πάνω στο νερό μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η ΔΕΥΑ είναι υπεύθυνη για το χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει το κόστος του κεφαλαίου, το λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης, διοίκησης, όπως και άλλα δευτερεύοντα κόστη.

Αίρεται το πάγιο ελάχιστης  υποχρεωτικής κατανάλωσης

Έχοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε η διαδικασία για να εναρμονιστεί η τιμή της κατανάλωσης του νερού που ισχύει σήμερα με όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, ένα ζήτημα που υπάρχει από το 2014, είναι το ότι με απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη η επιβάρυνση των λογαριασμών ύδρευσης με πάγιο και η επιβολή ελάχιστης κατανάλωσης δεν έχουν νομικό έρισμα.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως προβλέπεται και από αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει η επιβολή ελάχιστης κατανάλωσης να αντικατασταθεί με κάποιο πάγιο, που θα περιλαμβάνει την κοστολόγηση των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται είτε για συντήρηση είτε για ελάχιστη συντήρηση του δικτύου, επειδή είτε καταναλωθεί νερό είτε όχι, το νερό θα πρέπει να υπάρχει τα δίκτυα ανά πάσα στιγμή και αυτό έχει ελάχιστο λειτουργικό κόστος συντήρησης.

Κοινό τιμολόγιο για τα 43.000 υδρόμετρα σε Καβάλα και Φιλίππους

Η κ. Σοφιανίδου είπε πως υπάρχει μια ανομοιόμορφη χρέωση κυβικών στη Δημοτική Κοινότητα των Φιλίππων και Καβάλας, μετά από ερώτημα που έθεσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Στη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας χρεώνει η ΔΕΥΑΚ όπου δεν υπάρχει καθόλου ή λίγη κατανάλωση, για να συμπληρωθούν τα 40 κυβικά ετήσια. Στους Φιλίππους χρεώνονται 32 κυβικά ως ελάχιστη χρέωση συν 20 ευρώ, συν ΦΠΑ στον πρώτο λογαριασμό όλων των παροχών.

«Για να μπορέσει η Τεχνική Υπηρεσία και δη το Τμήμα Καταναλωτών να εναρμονιστεί στο πλαίσιο που πρέπει ως προς την έκδοση των λογαριασμών και την άσκηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, έχοντας κοστολογήσει όλα αυτά τα κόστη για πρώτη φορά, η διαδικασία κατάθεσης, από την υπηρεσία, πρότασης για τιμολογιακή πολιτική και ψήφισή της από τα όργανα ήταν εντελώς διαφορετική  και πιο εύκολη. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ως υπηρεσία και να είμαστε έτοιμοι όσο μπορούμε μέχρι τέλος του 2017, ήταν να εναρμονιστούμε σ΄ αυτά που πρέπει για να είμαστε έτοιμοι, ώστε η μελέτη που θα γίνει να πατάει πάνω σε πραγματικά δεδομένα και να μπορούμε να προχωρήσουμε.

»Ο δεύτερος λόγος είναι πως είχαμε την άνιση και άδικη χρέωση της πάγιας ελάχιστης κατανάλωσης στους Φιλίππους σε σχέση με την Καβάλα. Και επιτέλους θα πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση που ελήφθη το 2013 για την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμοζόταν μόνο για την Καβάλα και όχι στον τέως δήμο Φιλίππων. Εναρμονίζουμε την πρόταση που καταθέτουμε προχθές και εφαρμόζουμε νέα τιμολογιακή πολιτική για 43.000 υδρόμετρα του δήμου Καβάλας.

»Επίσης, εναρμονίζουμε την άνιση χρέωση που υπήρχε ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες και ερχόμαστε σύννομοι με την τελευταία έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη του 2014 που μιλάει για λάθος χρέωση πάγιας υποχρεωτικής κατανάλωσης. Γι’ αυτό ακριβώς προτείνουμε την χρέωση μηνιαίου παγίου για την συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αντικατάστασης υγρομέτρων σε μια πενταετία, για καλύτερη καταγραφή και σαφέστερες ενδείξεις, χωρίς να χρεώνεται ο πολίτης.

»Τα έσοδα που είχαμε τα τελευταία χρόνια μόνο από την άνιση υποχρεωτική κατανάλωση ήταν γύρω στις 860.000 ευρώ, βάζοντας τα 20 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί και με την επιβολή του πάγιου τέλους συντήρησης και αντικατάστασης υδρομέτρων η διαφορά μας θα είναι γύρω στις 670.000 ευρώ επιπλέον. Η πρόταση ήταν να μπαίνουν κάθε μήνα 3 ευρώ για το πάγιο τέλος συντήρησης δικτύων», ανέφερε η κ. Σοφιανίδου.

Όπως τόνισε η ίδια, απαντώντας και πάλι σε ερώτημα της δημάρχου Καβάλας για το πάγιο τέλος: «Λειτουργούμε με τη διαχείριση του νερού ως κοινωνικό αγαθό, αν λειτουργούσαμε ως επιχείρηση, τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΥΑΚ θα ήταν προβληματικά. Αυτό το τέλος των 3 ευρώ του μήνα θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό και για τις ευπαθείς ομάδες, που είναι πολλές και έχουν μείωση από 15%- 90%. Αυτο το ποσό θα υπόκειται στην ίδια μείωση που θα έχουν τα κυβικά που έχει καταναλώσει το συγκεκριμένο υδρόμετρο».

Το 2016 κλείνει με θετικό πρόσημο

Σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες ζήτησε διευκρινήσεις η δήμαρχος, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ περιλαμβάνει μειώσεις έως και 90% κι αυτή η μείωση αφορά και το πάγιο τέλος. «Η ΔΕΥΑΚ είναι και Κοινωφελής Επιχείρηση και πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο με καλό τρόπο, πρέπει όμως να ισορροπεί μέσα στην έννοια της επιχείρησης που είναι Κοινωφελής, αλλά ταυτόχρονα δεν τις επιτρέπεται να κλείνει με ζημιά. Αυτό δεν το επιθυμούμε ούτε εμείς ούτε οι πολίτες. Το 2016 ήταν για ‘μας ένα έτος με πάρα πολλή δουλειά, της οποίας τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται στην καθημερινότητα. Εκτός από το ότι κλείσαμε 4 εκκρεμούσες χρήσεις από το 2013, είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε το 2014 και 2015, ενώ το 2016 κλείνει οριακά, αλλά με θετικό πρόσημο», δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος.