TEDxKavala: Ουδέποτε πήραμε απευθείας χρήματα από τον δήμο Καβάλας

Η Οργανωτική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ο δήμος -«προς τιμήν του»- υπήρξε ο μεγάλος υποστηρικτής του event καλύπτοντας «απαραίτητες ανάγκες»

Μετά τις καταγγελίες του Άρη Βέρρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για «διπλοπληρωμένη» επιχορήγηση προς το TEDxKavala και την κριτική του για το γεγονός ότι επρόκειτο για μία «κλειστή εκδήλωση με υψηλό εισιτήριο» που δεν θα έπρεπε να τυγχάνει της οικονομικής συνδρομής του δήμου Καβάλας (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), μετά και την απάντηση του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένη Τουλκίδη στον Άρη Βέρρο (διαβάστε την εδώ), σειρά έχει μια απάντηση από τους ίδιους τους ανθρώπους που διοργάνωσαν το 2ο TEDx στην πόλη μας.

Σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του TEDx Kavala, αφού αναλύει τους σκοπούς και τη «φιλοσοφία» των TED Events, τονίζει ότι ουδέποτε ο δήμος Καβάλας επιχορήγησε απευθείας τη διοργάνωση, παρά μόνον «κάλυψε συγκεκριμένες ανάγκες», ενώ αναφέρεται και στα οφέλη από τη διαδικτυακή προβολή της πόλης μας παγκοσμίως μέσω των «μηχανών» αναζήτησης και των πλατφορμών περιεχομένου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Οργανωτικής Επιτροπής του TEDxKavala.

Προς τιμήν του, ο δήμος Καβάλας υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής μας

«Με αφορμή τις θέσεις και κριτικές, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες και διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Καβάλας αναφορικά με την διεξαγωγή του 2ου «TEDxKavala» στην πόλη μας, αφήνοντας αιχμές αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του TEDxKavala καθώς και τη σχέση του με τον Δήμο Καβάλας, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν τα εξής:

Το TEDxKavala είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που σκοπεύει στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading), στο πνεύμα δε του σκοπού αυτού, το TEDxKavala είναι ένα πρόγραμμα τοπικής αυτόνομα οργανωμένης εκδήλωσης βασισμένης στο πρότυπο του αντίστοιχου συνεδρίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «TED (Technology, Entertainment, Desing) community» «TED» και κατόπιν ειδικής άδειας που χορηγείται από αυτήν.

Όλο το χρόνο η οργανωτική ομάδα εργάζεται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ με ρυθμούς εντατικούς και με πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα επαγγελματισμό, τηρώντας τις υψηλές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το ίδιο το «TED» με σκοπό να προσφερθεί ένα υψηλής ποιότητας event.

Στα πλαίσια των προδιαγραφών και των περιορισμών, που τίθενται από το «TED» ορίζεται μεταξύ άλλων ρητά πως:

  • για τα πρώτα δύο «events» ο αριθμός των θεατών καθορίζεται ΑΥΣΤΗΡΑ στα 100 άτομα. Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές του TEDxKavala επιλέγουν να προσφέρουν τη δυνατότητα του δωρεάν livestreaming, με τη συνεπαγόμενη δαπάνη, η οποία, όπως και κάθε δαπάνη, καλύπτεται από τις χορηγίες, που αποτελούν τους κατ’ εξοχήν πόρους του σωματείου παράλληλα με τα έσοδα από το αντίτιμο του εισιτηρίου, το οποίο καθορίζεται κάθε φορά με βάση τον προϋπολογισμό της εκδήλωσης.
  • απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κατά τη διάρκεια του event (π.χ. αλκοολούχων ποτών).

Ο Δήμος Καβάλας, προς τιμήν του, υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του TEDxKavala αφουγκραζόμενος την ανάγκη των νέων -και όχι μόνο- της πόλης για μια πρωτοποριακή, καινοτόμα και δημιουργική εκδήλωση με την προσδοκία να τους κινητοποιήσει και να τους κρατήσει στην πόλη, κάνοντάς τους να αντισταθούν στο θλιβερό φαινόμενο του «braindrain» (διαρροή επιστημονικού προσωπικού).

Στο πλαίσιο της παρεχόμενης αυτής υποστήριξης ο Δήμος Καβάλας ουδέποτε και με κανέναν τρόπο δεν επιχορήγησε το TEDxKavala δια της παράδοσης χρηματικών κεφαλαίων στο σωματείο, παρά ανέλαβε την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών.

Στόχος του TEDxKavala αποτελεί η πόλη της Καβάλας να ενταχθεί στο χάρτη της παγκόσμιας κοινότητας μίας διοργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται και αναπτύσσονται ορισμένες από τις πλέον σημαντικές και επιτυχημένες καινοτόμες προτάσεις της εποχής μας δια στόματος των ιδίων των δημιουργών τους.

Πιο συγκεκριμένα η ετήσια διοργάνωση του TEDxKavala δύναται να προσφέρει στην πόλη πολλαπλά και ποικίλα οφέλη:

  • Η πόλη της Καβάλας κερδίζει δημοσιότητα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, όπως μέσω όλων των συντελεστών και εμπλεκόμενων (wordofmouth), των κοινωνικών δικτύων, του ιστοχώρου του TED αλλά και του TEDxKavala, των μηχανών αναζήτησης της Google, κοκ. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Web Page: Την ημέρα και των δυο event (5ης Μαρτίου 2016 και 15 Ιουλίου 2017)το site του TEDxKavala συνολικά είχε εκείνες τις ημέρες 5.267 sessions (δηλαδή clicks). Ο μ.ο. επίσκεψης για τους επισκέπτες ήταν 2 λεπτά & 50 δευτερόλεπτα.

Facebook: Την ημέρα και των δυο events συνολικά εμφανιστήκαμε σε αρχικούς τοίχους 88.579 χρηστών.

Twitter: 21,886 χρήστες.

YOUTUBE:Την ημέρα των events 5.612 unique users είδαν το live stream.

  • Η διοργάνωση του TEDxKavala συνδράμει στο αναπτυξιακό όραμα του Δήμου, όπως αυτό διατυπώνεται στη σελίδα 7 του Επιχειρησιακού του Σχεδίου 2015 – 2019 και συγκεκριμένα στην αναφορά του «Η επένδυση στην παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία θα δημιουργήσει τις γόνιμες συνθήκες μιας ανάπτυξης με στέρεες βάσεις.». Βάσει πάλι του ίδιου κειμένου αναφοράς, ο θεσμός του TEDxKavala μπορεί να ενισχύσει τις τρεις οριζόντιες κατευθύνσεις ανάπτυξης/ταυτότητες πόλης: Η Ευφυής πόλη – Intelligentcity, Η Δημιουργική πόλη – Creativecity, Η Βιώσιμη πόλη (δήμος) – Sustainablecity (municipality).
  • Ενισχύεται συγχρόνως το προφίλ του Δήμου ως διοικητική οντότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και συμμετέχει ως υποστηρικτής στον πιο αναγνωρισμένο θεσμό που προβάλλει και ενισχύει νέες ιδέες και επιτυχημένα παραδείγματα σε επιστημονικούς τομείς.
  • Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής του TEDxKavala γίνεται με γνώμονα την ανάδειξη χώρων συνδεδεμένων με την πόλη. Το πρώτο TEDxKavala έλαβε χώρα στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας και το δεύτερο στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, περιοχή Παναγίας.
  • Η επιλογή των ομιλητών και των θεματικών ομιλιών γίνεται επίσης με γνώμονα τους αναπτυξιακούς άξονες της πόλης: Τουρισμός, Πολιτισμός, Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, Νεανική Επιχειρηματικότητα, Τεχνολογία και Καινοτομία.
  • Τόσο ο οραματισμός όσο και η υλοποίηση του TEDxKavala πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μέσω εθελοντικής εργασίας. Έτσι, ενισχύεται η αρετή του εθελοντισμού και η ομαδικότητα στο πλαίσιο της οργανωμένης ανάθεσης εργασιών.
  • Ειδικά στους νέους της πόλης, δίνεται η δυνατότητα επαφής με έναν οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας και επιρροής. Συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια διάνοιξης νέων οριζόντων για αυτούς, αλλά και τους ωθεί στη χρήση της φαντασίας τους προς νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και δραστηριότητα και δημιουργεί κίνητρο ώστε ένας νέος\νέα να εμπνευστεί ώστε να εισχωρήσει στο χώρο της επιχειρηματικότητας.
  • Το TEDxKavala αποτελεί ένα από τα τρία (προσφάτως) υλοποιούμενα events στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ ταυτόχρονα είναι το μοναδικό διαθεματικό συνέδριο διεθνούς εμβέλειας στην Καβάλα».