Imerys: Ο γαλλικός κολοσσός που έχει επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται και στην Καβάλα!

Ένα success story εν μέσω κρίσης: Με έδρα τη Νέα Καρβάλη η Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος έχει δυνατότητα παραγωγής 1 εκ. τόνων υλικού και προμηθεύει πρώτη ύλη για παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε στον οικονομικό (και όχι μόνον) Τύπο πληθώρα ρεπορτάζ για μια «άγνωστη» γαλλική εταιρία που όχι μόνον εμπιστεύεται αλλά συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης, με το συνολικό κεφάλαιο που έχει μέχρι στιγμής «ρίξει» στη χώρα μας να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ!

«Η εταιρεία μας δεν είναι ευρέως τόσο γνωστή, επειδή τα προϊόντα της δεν είναι άμεσα ορατά» δήλωσε προ ημερών από την Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου της Imerys, Gilles Michel. Ο 61χρονος μάνατζερ με καταγωγή από τη Μασσαλία, για πρώτη φορά, μετά την εξαγορά -το 2014- της S&B από τον γαλλικό όμιλο «άνοιξε τα χαρτιά του» σχετικά με τη δραστηριότητά και το αποτύπωμα του γαλλικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Imerys Gilles Michel

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Michel, λίγο μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της S&B, βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απειλή εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, «όλα αυτά είναι πίσω μας. Νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται, πια, σε μονοπάτι ανάπτυξης», σημείωσε.

«Τα τελευταία δυο χρόνια εξακολουθήσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα και η απόφασή μας αποτελούσε μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε.

Δεκαετής η παρουσία της Imerys στην Καβάλα

Και αν το όνομα “Imerys” δεν «λέει» κάτι στους περισσότερους Έλληνες, το ίδιο ισχύει και για τους Καβαλιώτες, παρά το γεγονός ότι ο γαλλικός κολοσσός δραστηριοποιείται στην περιοχή μας εδώ και πάνω από μια… δεκαετία!

Χιλιάδες τόνοι πρώτης ύλης για την παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία χάρτου «σαλπάρουν» κάθε χρόνο από το Λιμάνι «Φίλιππος Β΄» με προορισμό χώρες της Ευρώπης αλλά και της Λατινικής Αμερικής, με τη «σφραγίδα» της Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδος που εδρεύει στη Νέα Καρβάλη.

Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρία «έφερε» στο Εμπορικό Λιμάνι της Καβάλας τον «γίγαντα» Ning Jing Hai, το μεγαλύτερο φορτηγό πλοίο που «έδεσε» ποτέ στο «Φίλιππος Β΄» και το οποίο φόρτωσε 45.000 τόνους υλικό με προορισμό τη Βραζιλία (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

10 εκ. ευρώ επένδυση στην Καβάλα σε συνεργασία με τα Λατομεία Βουγιουκλή

H Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδος δημιουργήθηκε το έτος 2006 με συμμετοχή των εταιρειών Imerys SA και Βουγιουκλή ΑΕ. Σκοπός της είναι η κατεργασία και εξαγωγή ανθρακικού ασβεστίου (calcium carbonate) κυρίως στη βιομηχανία χάρτου.

Η Εταιρία έχοντας ως προμηθευτή πρώτης ύλης τα Λατομεία Βουγιουκλή ΑΒΕΕ, προχώρησε το 2011 και στην εξαγορά ενός ακόμα λατομείου αδρανών, του Λατομείου Ν. Κόρακας ΑΕ, έκτασης 300.000 m2 στη λατομική περιοχή της Καβάλας.

Έτσι, με αποθέματα δύο λατομείων συνολικής έκτασης περίπου 720.000 m2 και επενδύσεις της τάξης των 10 εκ. €, αποτελεί τον κύριο εξαγωγέα ανθρακικού ασβεστίου στην Ελλάδα με εξαγωγές στη Βόρεια Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Σήμερα οι πωλήσεις ανέρχονται σε 600.000 τόν. ετησίως με δυνατότητα παραγωγής

1.000.000 τον. Το άμεσα απασχολούμενο προσωπικό σε όλη την παραγωγική διαδικασία των δύο λατομείων και της εταιρείας Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδος, ανέρχεται σε 67 άτομα.

Το 2015, παρήχθησαν 300.000 τόν. αδρανών υλικών και 320.000 τόν. λευκό ανθρακικό υλικό, ως πρώτη ύλη για προϊόντα ανθρακικού ασβεστίου. Οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονται σε 5.700.000 ευρώ περίπου, το 74% των οποίων, προήλθε από εξαγωγές.

Για το 2015, παρά τη γενικότερη ύφεση και το κακό οικονομικό κλίμα, τα οικονομικά αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά, ιδιαίτερα λόγω των αυξημένων εξαγωγών.

Η εταιρία διεύρυνε την πελατειακή της βάση, με εξαγωγές και μακροχρόνιες συνεργασίες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Χιλή, Βραζιλία, Ουρουγουάη κτλ).

DCIM104MEDIADJI_0867.JPG

Η «ταυτότητα» της Imerys

Ο όμιλος πέρυσι εμφάνισε κύκλο εργασιών 4,1 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 582,1 εκατ. ευρώ. Αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στα εξειδικευμένα ορυκτά προϊόντα, με τον «σκληρό πυρήνα» της δραστηριότητάς του να αφορά την κατεργασία ορυκτών πόρων (άργιλος, μπεντονίτης, διατομίτης, καολίνης κτλ), την υλοποίηση βιομηχανικών συνταγών (π.χ. κεραμικά σώματα) και την παραγωγή συνθετικών ορυκτών (π.χ. συνθετικός γραφίτης).

Η Imerys κατέχει πρωταγωνιστική θέση, παγκοσμίως, στα κεραμικά σώματα για είδη υγιεινής, στα αγώγια πρόσθετα, όπως ο γραφίτης και ο άνθρακας, στον βολλαστονίτη και την τάλκη που χρησιμοποιούνται στα χρώματα, στα τετηγμένη ορυκτά (με χρήση για λειαντικά), στην τάλκη με χρήση στο χώρο της αισθητικής και στον περλίτη και τον διατομίτη που χρησιμοποιείται στη διήθηση. Στη Γαλλία η Imerys είναι Νο 1 στα κεραμίδια από άργιλο.

Μέσω του κλάδου ενεργειακών λύσεων και εξειδικευμένων προϊόντων, ο γαλλικός όμιλος δημιουργεί ορυκτές λύσεις που χρησιμοποιούνται στην χαρτοποιία (ανθρακικά άλατα), στις βιομηχανίες υψηλών θερμοκρασιών (μονολιθικά πυρίμαχα) και στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (κεραμικά σφαιρίδια).

Ο γαλλικός κολοσσός έχει αναπτύξει προϊόντα ταλκ που αναπτύχθηκαν για εφαρμογές πολυμερών ιδίως για την αυτοκινητοβιομηχανία, ο γραφίτης και ο άνθρακας χρησιμοποιούνται στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου για κινητές ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ οι λύσεις διήθησης που παρέχει, με βάση τον περλίτη και τον διατομίτη, επιτρέπει στους παραγωγούς κρασιού να βελτιστοποιήσουν κρίσιμα στάδια της παραγωγής τους. Έχει ακόμη αναπτύξει ένα νέο κεραμικό προϊόν για την παραγωγή λεπτότερων και ελαφρύτερων ειδών υγιεινής.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα 

Η Imerys στην Ελλάδα, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, συνεισφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από 120 εκατομμύρια σε συνάλλαγμα, έχοντας δημιουργήσει περίπου 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Εμφανίζει κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, εξάγει το 80% των προϊόντων της, επενδύει, ετησίως, 18 εκατ. ευρώ, διαθέτει ένα κέντρο τεχνολογίας και τρία εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, Κατεργάζεται τεσσάρων ειδών βιομηχανικά ορυκτά και μεταλλεύματα (μπεντονίτη, περλίτη, ανθρακικό ασβέστιο, βωξίτη), διαθέτει 21 επιφανειακά και υπόγεια μεταλλεία-ορυχεία, έξι εγκαταστάσεις κατεργασίας και συνεργάζεται με έξι λιμάνια φόρτωσης.

Το 2014 η Imerys εξαγόρασε την S&B- που διέθετε παρουσία σε 22 χώρες- γεγονός που σηματοδότησε την είσοδο (με 5%) της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής εταιρείας.

Η S&B ήταν ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών με παρουσία σε 22 χώρες παγκοσμίως και ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο ορυκτών πόρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Michel μιλώντας σε δημοσιογράφους των Αθηνών, σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως «αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο».

Επίσης η Imerys συνέχιζοντας στο ίδιο tempo ,μέσω της εξαγοράς της Kerneos (ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο), κατέχει την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εμπορία βωξίτη με ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων στην κεντρική Ελλάδα. Η Kerneos αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, «υποστηρίζοντας την ελληνική βιομηχανία και την εγχώρια μεταλλουργία αλουμινίου».

Το 2016 η Kerneos, που διαθέτει αξία 880 εκατ. ευρώ, εμφάνισε έσοδα 417 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (ebitda) 99 εκατ. ευρώ.

Τέλος, Η Imerys διαθέτει φυτώρια με ετήσια παραγωγή 25.000 φυτών στη Μήλο και 30.000 φυτών στην Φωκίδα όπου αναπαράγει τοπικά, ενδημικά και σπάνια φυτά δίδοντας έτσι ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποκατάσταση των αποτυπωμάτων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρα μας.