Έρευνα: Γιατί τα περίπτερα στην Καβάλα τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση

Οικονομική κρίση και υπερφορολόγηση στα τσιγάρα κλείνουν τις πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις, ενώ οι επαγγελματίες του χώρου παραθέτουν κι άλλους, «τοπικούς» λόγους, οι οποίοι τους οδηγούν στον αφανισμό

Ένα από τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών είναι τα περίπτερα της Καβάλας τα οποία μειώνονται δραματικά σε αριθμό, καθώς το ένα μετά το άλλο κλείνουν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο αυτό λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού μόνο το 2017 έκλεισαν 4-5 κεντρικά περίπτερα στην Καβάλα, ενώ μόλις 1, στην οδό Ερυθρού Σταυρού, απέναντι από το Ωκεανίς, ξανάνοιξε μετά από μακρά περίοδο με λουκέτο.

Οι λόγοι για το οξύτατο αυτό φαινόμενο είναι πολυποίκιλοι, ωστόσο οι κυριότεροι έχουν να κάνουν με την χαμηλότερη κατανάλωση των Καβαλιωτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι απανωτές αυξήσεις στη φορολογία της «ναυαρχίδας» των περιπτέρων, των τσιγάρων, που από την μία αφήνουν πλέον απειροελάχιστο κέρδος στους περιπτεράδες και από την άλλη μειώθηκε σε μεγάλο ποσοστό η κατανάλωσή τους.

«Δεν αξίζει πια να πουλάς τσιγάρα…»

Εργαζόμενη σε περίπτερο στην κεντρική πλατεία, εξηγεί: «Δε βγάζει κάποιο ιδιαίτερο κέρδος το περίπτερο πια, αυτό είναι το πρόβλημα. Αν πουλάς δηλαδή μόνο τσιγάρα, δεν τα καταφέρνεις». Στην συνέχεια μίλησε για το οξύτατο πρόβλημα με τα τσιγάρα που χειροτέρεψε την κατάσταση στην αγορά: «Τα τσιγάρα είναι το κύριο πρόβλημα, οι τιμές τους λόγω φορολογίας έχουν ανέβει πολύ και το περιθώριο κέρδους μας έχει μειωθεί δραματικά, ούτε 10 λεπτά στο πακέτο δεν είναι. Έχει πέσει και η κατανάλωση στα τσιγάρα. Παλαιότερα ήταν μεγαλύτερη η κατανάλωση αλλά και το κέρδος, παλιά στην κούτα είχαμε ένα πακέτο. Ένα πακέτο κέρδος δηλαδή, τώρα δεν αξίζει το κόπο πια». Η ίδια συμπληρώνει για τα είδη που συνήθως κάποιος ψωνίζει από περίπτερο: «Το ίδιο ισχύει και με τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, το κέρδος μας είναι ελάχιστο».

«Είναι το ρεύμα, το ενοίκιο, το πεζοδρόμιο, οι άδειες, το εμπόρευμα, το ΤΕΒΕ που πρέπει να πληρώνουμε…»

Τη στιγμή όμως που τα έσοδα καθημερινά μειώνονται καθώς το κέρδος από τις κύριες πηγές συρρικνώνεται, τα έξοδα λειτουργίας παραμένουν υψηλά, σαν βραχνάς σε κάθε έναν επαγγελματία που με υπομονή κάθεται επί ώρες καθημερινά στο περίπτερο: «’Ύστερα, είναι τα έξοδα πολλά, δεν είναι μόνο αυτά που πληρώνουμε στον δήμο, είναι το ρεύμα, το ενοίκιο, το πεζοδρόμιο, οι άδειες, το εμπόρευμα… Πώς θα δουλέψεις χωρίς εμπόρευμα; Έχουμε και το ΤΕΒΕ που επίσης πρέπει πληρώνουμε…».

Τα περίπτερα που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης

Περίπτερα κλείνουν ήδη και σε κεντρικότατες οδούς και σημεία που κάποτε σύχναζε πολύς κόσμος, όπως στην περίπτωση της οδού Κουντουριώτου όπου τους τελευταίους μήνες έκλεισαν δύο περίπτερα! Τα δύο αυτά περίπτερα λειτουργούσαν για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα το ένα εκ των δύο εξυπηρετούσε και δεκάδες ηλικιωμένους καθημερινά που αγόραζαν από εκεί τα εισιτήρά τους για το αστικό λεωφορείο, όντας τώρα αναγκασμένοι να ζητούν βοήθεια για να βγάλουν εισιτήριο μέσω του αυτόματου πωλητή που βρίσκεται δίπλα. Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας έκλεισε το περίπτερο στην οδό Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από την Μυροβόλο, ενώ «κλασσικό» περίπτερο που έβαλε οριστικά λουκέτο ήταν και αυτό της οδού Βενιζέλου απέναντι από τον Κήπο και έμπροσθεν της Λέσχης Αξιωματικών! Οριστικό λουκέτο έβαλε μετά από χρόνια και το έτερο περίπτερο της οδού Βενιζέλου στην κάτω είσοδο του Δημοτικού Κήπου, ενώ έκλεισε και ένα από τα δύο περίπτερα που λειτουργούν στην οδό Ομονοίας, μετά την κεντρική πλατεία. Υπάρχουν και άλλα περίπτερα που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης όπως αυτά μπροστά από το Εργατικό Κέντρο ή στο Παλλάδιο και τα οποία πλέον αποτελούν… γλυκιά ανάμνηση αφού ήδη έχουν ξηλωθεί και απομακρυνθεί από τον χώρο!

«Κάποια έχουν βγει σε δημοπρασία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα πάρει»

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου Καβάλας Μαρίας Φραντζεσκάκη σημειώνεται πως όντως το πρόβλημα των «λουκέτων» στα περίπτερα οξύνεται: «Είναι γεγονός πως κλείνουν και όλα είναι θέμα οικονομικής κρίσης. Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων, ή αυτοί που το μισθώνουν από τους ιδιοκτήτες ή όταν έχουν πεθάνει άπαντες και περνά μετά το περίπτερο στον δήμο Καβάλας, αυτοί αποφασίζουν για την τύχη του περιπτέρου τους. Εμείς βέβαια στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καβάλας έχουμε καταργήσει κάποιες θέσεις περιπτέρου γιατί έχουν βγει σε δημοπρασία, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα πάρει, αυτά παραμένουν κλειστά».

«Λόγω κρίσης κλείνουν τα περίπτερα, δεν έχει λεφτά ο κόσμος…»

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και έτερη ιδιοκτήτρια κεντρικότατου περιπτέρου στην οδό Βενιζέλου. Πριν λίγους μήνες άλλωστε το απέναντι ακριβώς περίπτερο έβαλε οριστικά «λουκέτο», παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξαιρετικό σημείο: «Λόγω κρίσης κλείνουν τα περίπτερα, δεν έχει λεφτά ο κόσμος, απλό είναι. Παλιότερα υπήρχαν πολλά περίπτερα στην Καβάλα, τώρα όντως έχουν κλείσει πολλά. Η κατανάλωση έχει πέσει, και δουλειά δεν έχει, πολλές φορές και σωστή διαχείριση δεν γίνεται». Η ίδια μπορεί να μην πληρώνει ενοίκιο στον δήμο, ωστόσο γνωρίζει το βάρος στις πλάτες των επαγγελματιών: «Εγώ δεν πληρώνω στον δήμο, είναι ιδιόκτητο το περίπτερο αλλά άλλος που πληρώνει πολλές φορές είναι ένα βάρος και αυτό. Είναι αρκετά αυτά που πληρώνουν».

«Τα τσιγάρα είναι το ζόρι, είναι πολλά λεφτά για να πάρεις, πιστώσεις δεν κάνουνε…»

Στη συνέχεια η κουβέντα αναπόφευκτα επιστρέφει στο κύριο ζήτημα, τα τσιγάρα, τις τιμές τους και τη δυσβάσταχτη φορολογία. Η ίδια εξηγεί: «Τα τσιγάρα είναι το ζόρι, εντάξει είναι πολλά λεφτά να πάρεις, πιστώσεις δεν κάνουνε, ζορίζεσαι να ανταπεξέλθεις. Τώρα το τσιγάρο δεν έχει κέρδος, είναι 3-4%, παλιά είχε 10% κέρδος, έπεσε και η κατανάλωση με τη φορολογία».

«Αν ενδιαφερθεί κάποιος, ανά πάσα στιγμή το ξαναστήνουμε το περίπτερο»

Η αντιδήμαρχος τόνιζε πως ο δήμος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δώσει για χρήση τα περίπτερα αν υπάρξει ενδιαφερόμενος, που όπως φαίνεται όμως δεν υπάρχει: «Έτσι αν βρεθεί κάποιος ανά πάσα στιγμή και μας πει ότι θέλει να αξιοποιήσει τα περίπτερα αυτά, εμείς είμαστε σε θέση να ξαναστήσουμε το περίπτερό μας. Τα περίπτερα φέρνουν έσοδα, αφού υπάρχει κανονισμός, υπάρχουν τέλη για τον δήμο Καβάλας άρα εμείς ως δήμος θέλουμε τα περίπτερα». Απαντώντας δε στο ερώτημα για το αν τελικά τα ενοίκια των περιπτέρων είναι υψηλά, η ίδια σχολιάζει: «Η τιμή εκκίνησης είναι το τελευταίο ενοίκιο. Η πρώτη δημοπρασία έτσι γίνεται. Αν δε βρεθεί άτομο, τότε πάμε σε χαμήλωμα της τιμής».