Καλοκαίρι 2019: Το τελευταίο χωρίς υδροπλάνα;

Στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Seaplanes τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του δικτύου των υδατοδρομίων, κάτι που αφορά την Καβάλα και τη Θάσο

Υδατοδρόμιο στην Καβάλα… Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης είχε δηλώσει ότι το έργο προχωράει κανονικά, ο νέος νόμος όμως ορίζει κάποιες επικαιροποιημένες μελέτες. «Κάνουμε μελέτες, όμως τα νέα δεν είναι καλά και αυτό γιατί μπορεί μεν να έχουμε άδεια υδατοδρομίου, αλλά για τα υδροπλάνα δεν υπάρχει δίκτυο που να στηρίζει την κερδοφορία ενός τέτοιου εγχειρήματος». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον σχεδιασμό δημιουργίας υδατοδρομίου στον Λιμένα της Θάσου. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Hellenic Seaplanes και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τομέα δραστηριότητας υδροπλάνων και συζητήθηκε πώς μπορεί αυτό το νέο μέσο να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα η οποία έχει καθυστερήσει 5 χρόνια πηγαίνοντας από συρτάρι σε συρτάρι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους, ενημέρωσε τον υπουργό αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των υδροπλάνων, την μέχρι σήμερα πορεία και παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης της Hellenic Seaplanes, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών προκειμένου αυτήν τη φορά η προσπάθεια να τελεσφορήσει και τα υδροπλάνα να καθιερωθούν στη χώρα μας.

Ο κ. Χαραλάμπους, ανέφερε ότι πρόκειται για επενδύσεις που λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση απομονωμένων περιοχών και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα και κίνητρα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή των υδατοδρομίων.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει συντονισμένα από τις διευθύνσεις του υπουργείου, ενέργειες για την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου το οποίο δεν είναι φιλικό στις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως ανέφερε σχετικά: «Η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων είναι ένα εγχείρημα εθνικής σημασίας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Τα υδροπλάνα μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ως υπουργείο και ως κυβέρνηση στηρίζουμε όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υδροπλάνων ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς τα οφέλη από τη λειτουργία τους είναι πολλαπλασιαστικά, οι προοπτικές ανάπτυξης τεράστιες και η επίδρασή τους εκτείνεται σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων».

Τέλος, επισήμανε πως «τα υδροπλάνα θα αποτελέσουν ένα νέο αλλά και βασικό πυλώνα της συγκοινωνιακής συνέχειας του νησιωτικού μας χώρου. Η στήριξή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας»

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο χωρίς υδροπλάνα»

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε σχετικά: «Αυτό το καλοκαίρι πιστεύουμε θα είναι το τελευταίο χωρίς υδροπλάνα και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας ότι ο τομέας των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων με την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ενισχύει τις ελπίδες μας για την σύντομη έναρξη του πτητικού μας έργου. Η Ελλάδα, ως πολυνησιακή χώρα, θα ωφεληθεί από τη λειτουργία των υδροπλάνων, αφού με την ευελιξία τους μπορούν να γίνουν ο συνδετικός κρίκος που λείπει από το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτικότερη και ευκολότερη προσβασιμότητα των τουριστών στα νησιά- προορισμούς τους. Η τουριστική αγορά θα διευρυνθεί, καθώς οι τουρίστες θα μπορούν με ένα καινοτόμο τρόπο να επισκέπτονται περισσότερα νησιά καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστικό το πακέτο των διακοπών τους. Ειδικά για τα μικρά και απομονωμένα νησιά η αξιόπιστη προσβασιμότητα, που θα παρέχεται με τις πτήσεις των υδροπλάνων, θα είναι καταλυτική για την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου που επιθυμούν εναλλακτικές διακοπές. Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και χρειάζεται προσθήκες “χρηστικών εργαλείων” σαν τα υδροπλάνα που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη».

*Πηγή: traveldailynews.gr