Η γραμμή Πρίνος-Καβάλα είναι «ο φτωχός συγγενής»

Επιστολή διαμαρτυρίας 18 φορέων και συλλόγων Καβάλας και Θάσου μετά την ανακοίνωση του αριθμού των καθημερινών δρομολογίων που θα πραγματοποιούνται μέχρι τον Μάρτιο – Αίτημα για συνάντηση με τους φορείς του τόπου

Την έντονη αντίδραση 18 φορέων και συλλόγων της Θάσου και της Καβάλας προκάλεσε η ανακοίνωση του αριθμού των δρομολογίων που θα εκτελούνται κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Μάρτιος) καθημερινά από Πρίνο προς Καβάλα. Γι’ αυτό το λόγο απέστειλαν επιστολή προς τον Λιμενάρχη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας καθώς και τον δήμαρχο του νησιού, προκειμένου να τους συναντήσουν και να αναζητήσουν από κοινού μια λύση για να σταματήσει η υποβάθμιση του συγκεκριμένου δρομολογίου αλλά και του νησιού γενικότερα.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας ζητήσουμε συνάντηση ώστε να συζητήσουμε την αντιμετώπιση  του σοβαρού προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πρίνου – Καβάλας.

Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα των κατοίκων της Θάσου για ασφαλείς τακτικές και γρήγορες συγκοινωνίες και στα δυο λιμάνια δεν διασφαλίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα δρομολογίων που έχουν ανακοινώσει οι πλοιοκτήτες.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική των πλοιοκτητών στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας να βάζουν τακτικά δρομολόγια σε όλη την διάρκεια της ημέρας μόνο στην γραμμή Θάσου-Κεραμωτής που είναι η χρυσοφόρα γραμμή για τα κέρδη τους, και η γραμμή Πρίνος-Καβάλα να είναι «ο φτωχός συγγενής», με τα ελάχιστα δρομολόγια (3 από Δευτέρα έως Πέμπτη και 2 Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ), που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων.

Η γραμμή Πρίνου-Καβάλας είναι κρίσιμης σημασίας για όλο το νησί της Θάσου. Γιατί από εκεί είναι η πιο γρήγορη και πιο φθηνή πρόσβαση στην πόλη της Καβάλας και είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η γραμμή με ικανοποιητικό αριθμό τακτικών δρομολογίων, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και όχι τα κέρδη των πλοιοκτητών.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου-Καβάλας, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της Καβάλας και της Θάσου. Την ίδια ώρα, οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού είναι θύματα της πολιτικής αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να έχουν κλείσει και όσες παραμένουν ανοιχτές, να είναι υποβαθμισμένες. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο Υγείας Πρίνου, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπως και σε υποδομές.

Επιπλέον, χρειάζονται τακτικά και γρήγορα δρομολόγια από Πρίνο προς Καβάλα, για την διακομιδή ασθενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ασθενείς με βαριές ασθένειες, νεφροπαθείς κ.α. που χρειάζεται τακτικά να ταξιδεύουν στην Καβάλα, κάνουν ένα ταξίδι «Οδύσσεια», με απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος, την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα του νησιού συνολικότερα, στενάζουν από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Τα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών την υποβάθμιση των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ελλείψεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις, αποτελούν το εκρηκτικό μίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που φέρει οδυνηρά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες και ολόκληρο τον λαό της Θάσου. Όλα αυτά την στιγμή που οι εφοπλιστές βγάζουν αμύθητα κέρδη.

Απαιτούμε

  • Την απρόσκοπτη σύνδεση του νησιού με την Καβάλα 365 ήμερες το χρόνο με σύγχρονα και ασφαλή πλοία.
  • Καθημερινά δρομολόγια που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, την ορθολογική κατανομή των δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Να μην γίνεται κριτήριο η κερδοφορία των πλοιοκτητών, αλλά οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στο νησί.
  • Γενναία μείωση στις τιμές των εισιτήριων.
  • Βάρδια πλοίου επιφυλακής που να εκτελούν όλα τα πλοία κυκλικά, εναλλακτικά με όλα τα πλοία και από τις δυο γραμμές.
  • Εφαρμογή των ΣΣΕ και προστασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών με τακτικούς ελέγχους στα πλοία από τις λιμενικές αρχές.
  • Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων.
  • Σύγχρονες Λιμενικές εγκαταστάσεις που να εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσδεση και φορτοεκφόρτωση των πλοίων».

Τα σωματεία και οι φορείς της Θάσου και της Καβάλας που προσυπογράφουν την επιστολή είναι τα εξής:

  1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΛΛΙΡΑΧΗΣ
  3. ΑΓΡΟΚΤΙΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΣΟΥ
  4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
  5. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν ΚΑΒΑΛΑΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
  6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
  7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ -ΘΑΣΟΥ
  8. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν ΚΑΒΑΛΑΣ
  10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ
  11. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΑΣΟΥ
  12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΘΑΣΟΥ
  13. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΡΑΧΗΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
  14. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΡΑΧΗΣ
  15. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ο ΒΑΚΧΟΣ
  16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ
  17. ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ Ν ΚΑΒΑΛΑΣ
  18. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΖΑΒΙTI