Airbnb: «Ποδαρικό» με νέο πλαίσιο το 2024. Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ποιους αφορά

Τι ισχύει με το «όριο των 60 ημερών» και το νέο Τέλος Ανθεκτικότητας που θα βαρύνει τους επισκέπτες - Ποιοι θα αναγκαστούν να ιδρύσουν επιχειρήσεις - Το νέο πλαίσιο προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να βάλει τάξη σε ένα «φαινόμενο-τσουνάμι»

Ένα δεύτερο βήμα, μετά τη δημιουργία του Μητρώου και το πλαίσιο άμεσης φορολόγησης, πριν λίγα χρόνια, γίνεται φέτος στην κατεύθυνση της ρύθμισης της δραστηριότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Έτσι, στη “γραμματική” του Airbnb, του “αναπνευστήρα” την περίοδο της κρίσης, αλλά που πλέον, αποτελεί, όπως αναφέρουν οι “πολέμιοί” του, για τον κλάδο διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ) ένα όχημα αθέμιτου ανταγωνισμού, μπαίνουν “λήμματα” που παραπέμπουν σε μια κίνηση ρύθμισης.

Άλλωστε, μπορεί η τουριστική έκρηξη από το 2013, που σε συνδυασμό με τις καινοτόμες εφαρμογές της οικονομίας διαμοιρασμού να έσωσε χιλιάδες νοικοκυριά με ιδιοκτησίες, που ήταν έτοιμες να εξανεμιστούν υπό το βάρος των φόρων, ωστόσο ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον, αποτελεί για πολλούς και πολλές μια κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, κι όχι συμπληρωματική, με “χρυσοφόρο”, συχνά αποτέλεσμα. Έτσι, με δεδομένη την προσπάθεια της φορολογικής διοίκησης για διασφάλιση φορολογητέας ύλης και την πίεση για διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή κανόνων ανταγωνισμού στον κλάδο διαμονής, έχει μπει σε ρότα ρύθμισης από την Πρωτοχρονιά.

Στα “χαρακώματα”

Πάντως, το πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει ήδη στρατόπεδα “αντιπαράταξης”, μεταξύ των οποίων η ρύθμιση προσπαθεί να “χαράξει” μια “πράσινη” γραμμή. Βέβαια, όλοι παραδέχονται ότι έχει δρόμο ακόμη η όλη “ωρίμανση.” Βέβαια, παράλληλα παραδέχονται, ότι οι βραχυχρόνια μίσθωση έχει “μπολιάσει” τον κλάδο φιλοξενίας με νέα δεδομένα υπηρεσιών, κάνοντας πιο προσιτό το ταξίδι σε περισσότερα στρώματα. Π.χ. προσφέρει με οικονομικό τρόπο χώρους φιλοξενίας για οικογένειες, φέρνει ανάπτυξη μικρο-επιχειρηματικότητας, αναζωογονώντας πολλές περιοχές. Ταυτόχρονα, όμως, εκφέυγει ρυθμίσεων για ασφάλεια, “μαύρη εργασία”, φόρους κτλ ενώ παράλληλα φέρνει και “ερήμωση” στο “γήπεδο” της κοινωνικής στέγης.

Τι αλλάζει;

Συνοπτικά, μιλώντας, πάντως, μια νέα ισορροπία αναζητείται, ώστε όλοι να βρουν “χώρο” σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο τουριστικής ανάπτυξης. Πάντως, τα νέα δεδομένα “χτίζουν” κι ένα σχετικό κουμπαρά, που μένει να φανεί, πώς θα αξιοποιηθεί, κι αν θα γίνει προς όφελος του τουρισμού, όπως επίμονα θέτει η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, το Τέλος Ανθεκτικότητας αντικαθιστά τον παλιό Φόρο Διαμονής για όσους και όσες κάνουν χρήση υπηρεσιών διαμονής, από το τέλος Φεβρουαρίου, σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb.

Επίσης, ιδιοκτήτες, που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ ενώ το φορολογητέο εισόδημα τους για το 2024 θα υπολογισθεί με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια, θα έχουν και τη διευκόλυνση να περνούν “έξοδα” λόγω του ότι θα έχουν πλέον επίσημη επιχειρηματική νόρμα λειτουργίας.

Το Τέλος Ανθεκτικότητας

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση σε σχέση με το Τέλος Παρεπιδημούντων και το Τέλος Ανθεκτικότητας, από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, αναμένεται να “ακουμπήσει” 102.422 φυσικά πρόσωπα με 141.452 ακίνητα. Θα υπολογίζεται ως εξής:

  • Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 1,50 ευρώ (αντί 0 ευρώ). Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ,
  • σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) 10 ευρώ.

Επίσης, να σημειωθεί, ότι στα ξενοδοχεία θα υπολογίζεται ως εξής:

  • 1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ)
  • 3 αστέρων: 3 ευρώ (αντί 1,50 ευρώ)
  • 4 αστέρων: 7 ευρώ (αντί 3 ευρώ)
  • 5 αστέρων: 10 ευρώ (αντί 4 ευρώ)

Επίσης, σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το Τέλος Ανθεκτικότητας θα πάει στο 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ).

Για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από το Νοέμβριο ως το τέλος Φεβρουαρίου, το Τέλος Ανθεκτικότητας παραμένει στα επίπεδα του Φόρου Διαμονής, με εξαίρεση τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου θα ισχύει ημερήσια επιβάρυνση 0,50 ευρώ. Ειδικά για τα μεγαλύτερα ακίνητα, το Τέλος θα είναι 4 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος. Επιβάλλεται, δε, μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αποκτούν επιχειρηματική υπόσταση

Επίσης, σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν τρία ή περισσότερα ακίνητα ο καθένας. Εκτιμάται ότι 7.440 ιδιοκτήτες θα μπουν στην “περίμετρο” αυτή και πλέον θα καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης τα ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το 2025 θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Φοροδιαφυγή

Επιπλέον σε σχέση με την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των παράνομων ενοικιάσεων, όσων δηλαδή δε δηλώνονται, με το νέο πλαίσιο αυξάνονται οι σχετικές κυρώσεις, όπου “μυρίζει” φοροδιαφυγή. Παράλληλα, βέβαια, θα τρέξουν και φέτος έλεγχοι με “έξυπνες” μεθόδους, π.χ. με “χτένισμα” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, “κρυφούς” πελάτες ελεγκτές κτλ. Συγκεκριμένα, πάντως, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καθώς επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Πέραν, επίσης, των αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο, τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης για να λογίζεται ως βραχυχρόνια αλλά το όριο δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Πάντως, καθώς ο κλάδος ξενοδοχείων και δωματίων θεωρεί ότι οι παραπάνω κινήσεις δε λύνουν το ζήτημα και απλά αποτελούν ένα συμπληρωματικό, αλλά μη επαρκές βήμα, αλλά και με δεδομένη την πίεση στην κοινωνία από την έλλειψη στέγης σε πολλές τουριστικές περιοχές, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα, σε βάθος, όμως χρόνου, μια και η πίεση από ιδιοκτήτες ακινήτων είναι μεγάλη. Τέτοια έχουν να κάνουν με πιθανή καθιέρωση χρονικών περιορισμών στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση με τα σενάρια να προβλέπουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης άνω των δύο ακινήτων ανά δικαιούχο και επιβολή πλαφόν 60-90 ημερών στις μισθώσεις ανάλογα με την περιοχή.

Πηγή: news247.gr