Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Πρώτη επαφή με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ συναντήθηκε στην αίθουσα «Νίκος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τους Φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο)

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην αίθουσα «Νίκος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας συναντήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Ιωσηφίδης Αλέξανδρος με τους οι Φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο): και ειδικότερα τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Την συνάντηση χαιρέτισε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, αναφέροντας για το θετικό πρόσημο των Φορέων Κ.ΑΛ.Ο που προσφέρουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Όπως επισήμανε ο κ. Ιωσηφίδης είναι η πρώτη φόρα που στην Περιφέρεια μας ορίζεται Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Οικονομίας. Η νέα διοίκηση του κ. Τοψίδη αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας για εναλλακτικές και ευέλικτες μορφές επιχειρηματικότητας, ανέθεσε την αρμοδιότητα αυτή στον ίδιο, για  να προωθήσει και να υποστηρίξει τους φορείς αυτούς, που δεν είναι και λίγες σε όλη την ΠΑΜΘ. Υποστηρίζουμε τους υφιστάμενους φορείς κοινωνικής οικονομίας να αναπτυχθούν και θα τους αξιοποιήσουμε.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας και οι στόχοι, ώστε να αναδειχθεί  αυτός ο θεσμός και να υπερκεράσει τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναπτυχθεί σε βαθμό που θα προκαλέσει έναν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Το επόμενο βήμα είναι η θεσμική ολοκλήρωση της Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο ΑΜΘ και η ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να δημιουργηθούν και να εξασφαλιστούν μηχανισμοί και υπηρεσίες χρηματοδοτικής υποστήριξης των Φορέων. τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Η Κοινωνική Οικονομία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο ταιριάζει στην ελληνική περιφέρεια και ιδίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που διψάει για έξυπνες ιδέες και θέσεις εργασίας. Εξάλλου, ο θεσμός των φορέων της αλληλέγγυας οικονομίας προσφέρεται για την υπηρέτηση των στόχων της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση των αποκλεισμών..

Όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφιδης, «η διαμόρφωση πολιτικών και συνεργειών μεταξύ των πολλαπλών ενδιαφερομένων, για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων αποτελεί μία ουσιαστική παρέμβαση για την ανάπτυξη και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής φορείς Κ.ΑΛ.Ο:

1 ΠΥΘΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΄΄ERGO CULTURE/HUMAN TRACES΄΄
  3. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ
  4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΙΑ
  5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ BLUECHAIN