Παγώνει ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων λόγω γραφειοκρατίας κατά τον Θόδωρο Μαρκόπουλο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ζητά να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην πολιτική προστασία και να ιεραρχούνται οι ανάγκες σε καταστάσεις ακραίων καιρικών φαινομένων

Αγώνας δίνονταν χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ώστε να προλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες εκχιονισμού δρόμων που κινδύνευαν  να παγώσουν από το πολύ κρύο την νύχτα. Ο Αντιπεριφερειάρχης  Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε κατά την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις αποχιονισμού ότι με βάση στο σχεδιασμό σε όλη την ΠΕ Καβάλας διανοίγονται συνεχώς όλο και περισσότεροι δρόμοι, επειδή η κατάσταση δυσκολεύει λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί διάφορα μηχανήματα, τα οποία επιδιορθώνονται.

«Εκείνο που απαιτείται από τους πολίτες είναι η διάθεση ανοχής που πρέπει να δείξουν, ώστε να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα. Τα δύσκολα σημεία επικεντρώνονται στα ανήλιαγα μέρη, όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Ο πρώτος και δυσκολότερος είναι να γίνει σωστός καταμερισμός ευθυνών από τους δήμους και την Περιφέρεια που σηκώνουν το βάρος της όλης προσπάθειας. Είναι σοβαρό το ότι δεν υπάρχει μια νομοθεσία που να κάνει πιο εύκολη την γραφειοκρατία. Θα μπορούσε το κράτος να μας βοηθήσει,  να σηκώσει  το βάρος των δύσκολων ενεργειών που απαιτούνται να γίνουν. Πρακτικά, θα μπορούσαμε να μην βασανιζόμαστε τόσο πολύ.

»Το πρώτο ζήτημα είναι να διευθετηθεί το θέμα του καταμερισμού των ευθυνών για να ξέρει ο καθένας με τι θα ασχοληθεί. Το δεύτερο ζήτημα είναι να γίνει ιεράρχηση των θεμάτων, όπως να μην κλείσει ο Άγιος Σίλας, γιατί είναι η είσοδος από τη οποία εφοδιάζεται η πόλη ή γιατί είναι η είσοδος για την Εγνατία Οδό ή γιατί είναι ο δρόμος που οδηγεί στο  Νοσοκομείο, να κινούνται ελεύθερα όλοι στους επαρχιακούς δρόμους, την παραλιακή οδό προς Πέραμο.  Αν δεν γίνουν όλα με την σειρά τους, δεν γίνεται σωστή δουλειά», αναφέρει ο ίδιος.

Τι πρέπει  να αλλάξει

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να αλλάξει ή να βελτιωθεί από την εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην πολιτική προστασία. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθεί προσωπικό, υπάρχει δυσκολία. Αν γινόταν προσλήψεις θα μπορούσα να έχω ιδιώτες χειριστές, στα μηχανήματα της Καβάλας. Δεν βρισκόμασταν σε σημείο τραγικό, σε σχέση με άλλους Νομούς, όμως θα έπρεπε να δούμε τι μπορούσε να γίνει. Όπως να προμηθευτούμε από έναν ανάδοχο το αλάτι ή έναν άλλο που να δώσει  τα μηχανήματα και μια σύμβαση με ένα τρίτο που θα προσέφερε προσωπικό. Σίγουρα πρέπει να ενισχυθεί και η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Εθελοντικές Ομάδες. Χρειάζεται συζήτηση όμως μαζί τους για να ελεγχθεί σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν. Είναι όμως πολλοί οι εθελοντές και οι συμπολίτες μας που έκαναν τα αδύνατα δυνατά με το μεράκι τους και την εθελοντική τους προσφορά προς τους συνανθρώπους τους».