Παναγιώτης Σγουρίδης: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά παραγωγική ανασυγκρότηση

Ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλάει για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο ALPHA Radio 88,6 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη ότι το μεγάλο διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ δηλώνει ότι τα εθνικά θέματα αποτελούν αυστηρά κόκκινη γραμμή για το κόμμα του, καθώς όπως αναφέρει, η οικονομία ανακάμπτει, οι εθνικές απώλειες, όμως, δεν αναπληρώνονται.

Ο κ. Σγουρίδης ξεκαθαρίζει ότι οι πρόωρες εκλογές θα πήγαιναν πολύ πίσω την χώρα, η οποία χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση για να προχωρήσει παραπέρα, προσθέτοντας ότι όταν μια οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, η οικονομία παίρνει μπρος από το ίδιο το κράτος, από τις δημόσιες επενδύσεις, καταλογίζοντας στους δανειστές το γεγονός ότι δεν γίνονται αυτές οι επενδύσεις, αλλά και το ότι επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει.

Κύριε Σγουρίδη, θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση; Πόσο κοντά είμαστε στο να κλείσει και βέβαια αυτή η συμφωνία θα περιέχει και νέα μέτρα;
Δυστυχώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι σκληροί δανειστές και από την άλλη υπάρχει το ΔΝΤ το οποίο έχει μια διαφορετική φιλοσοφία στην προσέγγιση κάποιων πραγμάτων  και αυτό το οποίο επιχειρείται είναι να λύσουν τις διαφορές τους στις πλάτες τις δικές μας. Αυτό όμως είναι απαράδεκτο, είναι ανήθικο, γιατί από τη μια πλευρά το ΔΝΤ για να επιβάλει τη δική του  άποψη πιέζει εμάς να δεχθούμε πακέτο μέτρων μεγαλύτερο από αυτά που υπογράψαμε το 2015. Αυτή είναι  η συμφωνία, ας μη γελιόμαστε, ό, τι ακολούθησε είναι η εξειδίκευση των μέτρων και όσα λένε Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ είναι εκ του περισσού .

Ναι , αλλά και η εξειδίκευση είναι σημαντική, γιατί αργότερα μάθαμε τι περιλαμβάνει το πακέτο Κατρούγκαλου…
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες, η μεγάλη  βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας είναι το Ασφαλιστικό , διότι είναι 6 φορές το  ΑΕΠ μας. Αυτή τη στιγμή, αν πούμε να πληρώσουμε κανονικά ό, τι έχει συμφωνήσει ο έλληνας πολίτης  με το ασφαλιστικό του ταμείο, όταν θα λήξει ο χρόνος είναι 6 φορές το ΑΕΠ μας.  Άρα η λύση  έρχεται με διαδοχικές προσεγγίσεις, δεν μπορεί να λυθεί άμεσα. Ας μη ξεχνάμε ότι ξεκίνησε με τον Νόμο Πετραλιά και ακολούθησε ο νόμος Λοβέρδου.

Θα έχουμε και άλλα μέτρα;
Από τη στιγμή που μπήκε ο δημοσιονομικός κόφτης, σημαίνει ότι αν δεν υπάρχουν έσοδα για το δημόσιο, χωρίς άλλο νόμο πάμε εκεί που είναι οι ανελαστικές δαπάνες  και αυτές είναι μισθοί και συντάξεις. Άρα το μεγάλο διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η υψηλή φορολογία ισχύει για τους μεσαίους, αυτός που σκοπεύει να επενδύσει  συνυπολογίζει τα κόστη αυτά.

Το θέμα είναι αν θα γίνουν όλα αυτά που περιγράφετε και αν προλαβαίνουμε…
Εγώ πιστεύω ότι αν η χώρα περάσει την σκόπελο αυτή και αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία – κάτι που ήδη φαίνεται- θα καταφέρει να ανταπεξέλθει . Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι μας και να είμαστε ενωμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση  και απόψεις, αλλά όμως η κατάσταση είναι  μονόδρομος.

Αν αυτή η διαφωνία του ΔΝΤ και των ευρωπαίων δανειστών, μας φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, πιστεύετε ότι πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός;
Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά η δική μου άποψη είναι  ότι το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι οι εκλογές. Θα ξαναγυρίσουμε πίσω . Οι εκλογές δεν είναι λύση, στο πολιτικό παιχνίδι, όμως, δεν αποκλείονται. Εγώ δεν θα έκανα. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε όλοι μας  για μια παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ακόμη και αν μας ζητήσουν να πάρουμε μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις  το 2019 και το 2020; Γιατί αυτό είναι το σενάριο…
Όχι , σας λέω ότι αυτό είναι ένας ανήθικος εκβιασμός. Θα πείτε  ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν είχαν ποτέ την ηθική σαν ακρογωνιαίο λίθο τους. Η ηθική είναι  η πολιτική των ισχυρών. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξουν δυνάμεις μέσα στο ίδιο το ΔΝΤ  και την Ευρώπη οι οποίες θα αντιδράσουν. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε εκλογές στη Γερμανία…

Οι εκλογές δεν είναι λύση, στο πολιτικό παιχνίδι, όμως, δεν αποκλείονται. Εγώ δεν θα έκανα…

Η αίσθηση που έχετε είναι ότι το έχει πάρει το μήνυμα η Ευρώπη; Πολλές ακροδεξιές δυνάμεις έχουν δυναμώσει και δυστυχώς το μήνυμα της βάσης δεν αποκωδικοποιήθηκε σωστά. Το βλέπουμε και στη Γερμανία…
Η Γερμανία θα κηρύξει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα είναι οικονομικός αυτή τη φορά. Διότι  το πακέτο διάσωσης για τη χώρα μας είναι λάθος συνταγή και ενώ το ξέρουν, επιμένουν. Επειδή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή αρνούνται να πάρουν κάποια συμφωνηθέντα μέτρα, αυτή η καθυστέρηση μετακυλύει τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας στις πλάτες του ελληνικού λαού. «Εσείς φταίτε  που δεν προχωράει το πρόγραμμα», μας λένε. Αν όμως ακολουθούσαμε το πρόγραμμα, θα έβλεπαν και οι ίδιοι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει . Όταν μια οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, η οικονομία παίρνει μπρος από το ίδιο το κράτος, από τις δημόσιες επενδύσεις. Εμάς μας απαγορεύουν τις δημόσιες επενδύσεις .

Εάν χρειαστούν σκληρές αποφάσεις, θα στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια ή για εσάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές και στα οικονομικά;
Νομίζω ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν οριοθετηθεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ευαίσθητα θέματα και κυρίως με τα εθνικά μας θέματα. Από τη στιγμή που ψηφίσαμε τον κόφτη, τι κόκκινη γραμμή να βάλουμε για τις συντάξεις;  Εμείς πιέζουμε στην κοινωνική οικονομική ανάπτυξη. Την ελεύθερη οικονομία, τις επενδύσεις, εμείς τις ενισχύουμε και αυτό αποτελεί συχνά ένα κομβικό σημείο διαφωνίας.

Λέτε όμως ότι θα μπορούσατε να ρίξετε την κυβέρνηση για εθνικά θέματα. Θα ρίχνατε για τέτοια θέματα την κυβέρνηση, όχι όμως και γι’ αυτό που είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή;
Σας λέω ότι ο ακρωτηριασμός της χώρας δεν επανέρχεται, η οικονομία επανέρχεται. Πάνω από όλα αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού  είναι να έχουμε ακεραία την πατρίδα μας. Και η πατρίδα μας μένει ακέραια από τις παραδόσεις της κι εμείς εκεί τοποθετούμε τις κόκκινες γραμμές, διότι αν πάρουν το όνομα Μακεδονία , δεν το ξαναπαίρνεις πίσω και ας έχεις εύρωστη οικονομία.

Δεν ήσασταν συνεπείς ωστόσο. Ο κ. Καμμένος  έθεσε θέμα παραίτησης με την περίπτωση Μουζάλα, αλλά δεν το έκανε…
Ναι, αλλά το όνομα «Μακεδονία» δεν ξαναμπήκε στην ατζέντα του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου.  Για εμάς αυτό ήταν το μείζον, να επιτύχουμε να φύγει από την ατζέντα το θέμα. Ο κ. Μουζάλας παρέμεινε και δίνει μάχη με το μεταναστευτικό…