Περιοδεία του Μιχάλη Κατρίνη στην Καβάλα

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε από το ΤΕΙ ΑΜ-Θ έκκληση στην τωρινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μην κάνει διακρίσεις σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναλόγως των προτιμήσεων ή και των πολιτικών προελεύσεων στελεχών της κυβέρνησης

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης βρέθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου στην Καβάλα, με αφορμή την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο πλαίσιο των διεργασιών για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Ο κ. Κατρίνης επισκέφθηκε το μεσημέρι το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αθανάσιο Μητρόπουλο και μέλη του ΔΣ, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ιορδάνη Χοροζίδη, τον τέως βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή, τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά και τον τέως θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπακοσμά.

Η μετέωρη κατάσταση των ιδρυμάτων πρέπει επιτέλους να βρει λύση

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον κ. Κατρίνη ο οποίος ασχολείται με τα εκπαιδευτικά θέμα στο ΠΑΣΟΚ και ήρθε στην Καβάλα για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχει το Ίδρυμά μας, τις καλές πρακτικές και τις στρατηγικές και πολιτικές που ενδεχομένως πρέπει να ακολουθούμε, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Τον ευχαριστούμε που είναι εδώ και πιστεύουμε πως θα ακούσουμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ΤΕΙ, άκουσε τις δικές μας απόψεις και αυτές των συγκλητικών που είναι εδώ και νομίζω πως έγινε ένας γόνιμος διάλογος», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ΤΕΙ βρίσκονται σε μια μετέωρη κατάσταση που κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί. «Τα ΤΕΙ πρέπει να ολοκληρωθούν ως Ιδρύματα και να γίνουν Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, κάτι που θα εξοικονομήσει πολλούς πόρους από τις πανελλαδικές εξετάσεις, τις οποίες λυμαίνονται τα φροντιστήρια αλλά και τα “μαύρα” φροντιστήρια, που παίρνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι. Επομένως είναι θέματα τα οποία περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι θέσεις από την συγκεκριμένη  παράταξη και πως μπορούμε να τα λύσουμε. Το φλέγον θέμα είναι ότι εμείς το 2009 είχαμε 7,5 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και τώρα έχουμε 1,1 εκατομμύριο. Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει για το Πολυτεχνείο ή για το πανεπιστήμιο Αιγαίου, γιατί εκεί δίνονται κάτι παραπάνω. Αυτό είναι θέμα για μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Το ΤΕΙ Καβάλας είναι από τα πλέον εμβληματικά Ιδρύματα της χώρας

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και πως το βλέπει το κόμμα, λέγοντας πως με χαρά βρέθηκε σε ένα από τα πλέον εμβληματικά Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

«Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ιδρύματος και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως και την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να έχει για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει το αγκάθι με τα επαγγελματικά δικαιώματα που είναι συνολικά, υπάρχει το θέμα της αναμόρφωσης του χάρτη της εκπαίδευσης. Θεωρώ πως μέσα από ώριμη συζήτηση και διάλογο μπορούν να γίνουν αλλαγές που πραγματικά έχουν πολλαπλασιαστική αξία για το μέλλον της χώρας.

»Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά θεσμικό, θέμα Παιδείας και Εκπαίδευσης που πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό. Ο δικός μας χώρος που έχει στηρίξει όχι μόνο το ΤΕΙ της ΑΜ-Θ αλλά συνολικά την Τεχνολογική Εκπαίδευση από την ίδρυσή της μέχρι και την μετεξέλιξή της και την καθιέρωσή της στο βαθμό που της αξίζει, νομίζω πως και τώρα έχουμε μια πρόταση που δίνει αξία στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και μια διέξοδο σε μια χώρα που η ανεργία και δυστυχώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Για ‘μας είναι στόχος η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και πρέπει να συνδεθεί με το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και τις ανάγκες όπως διαμορφώθηκαν και πρέπει να διαμορφωθούν στο μέλλον.

»Αυτός ο περιβόητος διάλογος για την Παιδεία ποτέ δεν έγινε σε θεσμικό επίπεδο, αλλά δυστυχώς ήταν μια αλληλουχία αιφνιδιασμών και από τους τρεις υπουργούς Παιδείας της παρούσας κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε πως πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και με τους θεσμικούς εκπροσώπους, όπως είναι τα ιδρύματα και τα πολικά κόμματα, να υπάρχει αλλαγή δηλαδή.

»Έχουμε περιγράψει ήδη στη δική μας ατζέντα ότι είμαστε υπέρ του συστήματος αλλαγής στην δομή της εκπαίδευσης από το Λύκειο, ώστε να υπάρχει πιο παιδαγωγικός ρόλος και να μπορέσει να συνδεθεί με τη οικονομία και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικές, νομοθετικές πρωτοβουλίες που τις πιο πολλές φορές συνοδεύονται μόνο με διευθετήσεις ζητημάτων προσωπικών ή επί μέρους.

»Επιμένουμε στο διάλογο και από την Καβάλα απευθύνουμε έκκληση στην τωρινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να μην κάνει διακρίσεις σε Ιδρύματα αναλόγως των προτιμήσεων ή και των πολιτικών προελεύσεων στελεχών της κυβέρνησης, κάτι που είναι εύλογο παράπονο από πολλούς. Φοβάμαι πως στη στόχευση των μελών της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, η Ανώτερη Τεχνολογική Εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο και γίνεται προσπάθεια υποβάθμισής της. Εμείς σ’ αυτό κρατάμε Θερμοπύλες, πιστεύουμε και στηρίζουμε τους θεσμούς και πάνω απ’ όλα ζητάμε διάλογο για να δούμε με ωριμότητα πλέον και να ανασχεδιάσουμε τον χάρτη της τεχνολογικής εκπαίδευσης αφού πολλές επιλογές έγιναν με τοπικά κριτήρια, αλλά πάνω απ’ όλα να σεβαστούμε τη προσφορά και την ιστορία των Ιδρυμάτων, καθώς και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δίνουν στην κάθε περιοχή.

»Στη συνδιάσκεψη του Μαΐου καταθέσαμε ένα πλαίσιο προτάσεων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που προέρχονται από την αλληλουχία πολιτικών επιλογών που κάναμε, πολλές δε εξ αυτών είχαν ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή και με διακομματική συναίνεση, κάτι που ήταν μια κατάκτηση σε μια δύσκολη περίοδο. Στα θέματα Παιδείας πρέπει να υπάρχει συμφωνία και συναίνεση γιατί όλοι συμφωνούμε πως μέσα από την Παιδεία μπορούμε να αλλάξουμε τις δομές και τα κακώς κείμενα στη χώρα», δήλωσε ο κ. Κατρίνης.