Λαϊκή Συσπείρωση: Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά και στους δήμους

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης για τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα με αφορμή τη Γενική Απεργία της 17ης Μαΐου 2017

Με «αιχμή» το πρόβλημα των συμβασιούχων στην Καθαριότητα και τις «δικαιολογίες» της κυβέρνησης που αρνείται να δώσει μία οριστική λύση, η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Καβάλας καλεί σε καθολική συμμετοχή όλων των εργαζόμενους στον δήμο στην απεργία της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017, έτσι ώστε η απάντηση που θα δοθεί να είναι «αποστομωτική».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χρήστος Ποτόλιας και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας Παναγιώτης Βελισσάρης καλεί σε ενέργειες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΚΕΔΕ αλλά και τη Διοίκηση του δήμου Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας.

 

Καμιά υπηρεσία του δήμου ανοιχτή! Όλοι για έναν και ένας για όλους!

«Τελικά η “φαγωμάρα” κυβέρνησης, πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, ΝΔ πάνω στο δικαίωμα στη δουλειά εκατοντάδων συμβασιούχων στους δήμους έφερε το αποτέλεσμά της… Την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει «παράνομη» την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στους δήμους. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο «σίριαλ» της κοροϊδίας σε βάρος των συμβασιούχων, από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και η ΝΔ, πιθανά, τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση γιατί δικαιώθηκαν στην αντάρα που έστησαν καιρό τώρα με αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση από την άλλη μπορεί, να νίπτει τα χέρια της ως Πόντιος Πιλάτος και να επικαλείται υποκριτικά ότι τάχα “ήθελε αλλά δεν μπόρεσε”!

Η επέκταση-ανανέωση των συμβάσεων νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελιχθεί απέναντι στο δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να απαντήσει στη χρόνια ομηρία χιλιάδων εργαζομένων, αλλά να διαχειριστεί προβλήματα που οξύνονται στους δήμους λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και να ανανεώσει τις προσδοκίες των συμβασιούχων ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς», μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Τέτοιες αυταπάτες καλλιεργούσε και σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος άλλοτε τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, άλλοτε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις κ.τλ.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Το 2001 το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο τότε Συνασπισμός ψήφισαν διάταξη στο Σύνταγμα που απαγόρευε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Θωράκισαν μ’ αυτόν τον τρόπο και συνταγματικά το σχεδιασμό της αστικής τάξης να μην αφήσει τίποτα όρθιο στις εργασιακές σχέσεις.

Όταν, λίγα χρόνια μετά, χιλιάδες συμβασιούχοι ξεκίνησαν αγώνες για το δικαίωμα στη δουλειά, ο τότε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια αυταπατών ότι η Οδηγία 70/1999 της ΕΕ υποχρεώνει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και καλούσε τους συμβασιούχους σε μαζικές δικαστικές προσφυγές.

Όπως αποδείχτηκε όμως, βασική αρχή της κοινοτικής Οδηγίας ήταν «η αύξηση σε ένταση της απασχόλησης στο πλαίσιο της ανάπτυξης, κυρίως μέσω ελαστικότερης οργάνωσης της εργασίας», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει πολλές φορές ότι «η Οδηγία δεν προβλέπει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου».

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να επικαλείται τη συγκεκριμένη Οδηγία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων. Επιπλέον μιλά, γενικά και αόριστα, για νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίσει τάχα το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Σύνταγμα που και η ίδια ψήφισε απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Καλούμε, έστω και τώρα, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας, κατακαλόκαιρο, γυμνές από προσωπικό. Με νομοθετική παρέμβαση να μονιμοποιήσει τώρα το προσωπικό.

Καλούμε επίσης τη διοίκηση του Δήμου, απευθυνόμενη και στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να κινηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση μονιμοποίησης του προσωπικού καθαριότητας και να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων.

Η απάντηση όλων των εργαζόμενων στον δήμο να δοθεί στην απεργία της Τετάρτης 17 του Μάη και να είναι αποστομωτική: Καμιά υπηρεσία του δήμου ανοιχτή! Όλοι για έναν και ένας για όλους!